G4Media.ro

Ursula von der Leyen exclude ca PNRR să fie aprobat pentru Polonia…

sursa foto: warsawinstitute.org

Ursula von der Leyen exclude ca PNRR să fie aprobat pentru Polonia dacă nu desființează noua cameră disciplinară pentru judecători

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exclus sâmbătă posibilitatea aprobării Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei înainte ca Varşovia să desfiinţeze noua cameră disciplinară pentru judecători, transmite dpa.

Pentru a primi plăţi din Fondul de reconstrucţie european, Polonia trebuie să restabilească independenţa sistemului judiciar solicitată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat Von der Leyen pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului Augsburger Allgemeine.

Pentru toate statele au fost stabilite reguli clare de acordare a acestor plăţi, a explicat ea.

”Aceste investiţii sunt disponibile numai în prezenţa reformelor şi aceste lucruri sunt incluse în recomandările specifice pentru fiecare ţară. În cazul Poloniei, solicitarea de a restabili independenţa sistemului judiciar este valabilă de ani întregi”, a accentuat şefa executivului comunitar.

Camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze este o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar iniţiate de guvernul polonez condus de formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) şi contestată de opoziţie şi de Bruxelles. Competenţa camerei disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

După ce procedurile lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice.

CJUE a dispus Poloniei în luna iulie să suspende imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii Supreme. Guvernul de la Varşovia s-a adresat apoi Tribunalului Constituţional polonez, care a considerat că decizia CJUE este neconstituţională. Prin acest verdict, instanţa poloneză a contestat şi întâietatea dreptului european în faţa celui naţional, amplificând astfel disputa dintre Varşovia şi Bruxelles.

Pentru neaplicarea verdictului din luna iulie, CJUE a emis miercuri o nouă hotărâre prin care îi impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: warsawinstitute.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. .

  2. In schimb, este foarte toleranta cu Romania si cu Sectia Speciala. Acum vedem adevaratele „valori” UE.

    • cu SIIJ, fara SIIJ, Schengen nu pupam, MCV nu ridicam, colonia ramane colonie

      nu conteaza ca indeplinim toate cerintele, mereu se fabrica o „scuza” pentru a fi calcati in picioare si tinuti afara, dar suntem buni de jupuit de oameni, profit, companii, etc

    • Nu sunt toleranti, recomandarea e cat se poate de clara – desfiintati SIIJ. Dar sunt mai rabdatori pentru ca e treaba mai recenta si:
      1. Romania nu s-a luat in gura cu ei intr-un concurs de ‘ba pa matii elefantule’ si nici nu contesta dreptul european dupa cum am semnat la aderare.
      2. Romania este beneficiar net doar de vreo 3 miliarde de euro anual, din diverse motive. Polonia are 11 miliarde anual , cel mai mare beneficiar net deci pe langa faptul ca fac figuri mai sunt si cei mai hamesiti si asta de multi ani de zile.

    • Tree fitty, Polonia este mult mai putin corupta decat Romania. La ei, sectia aia s-ar putea chiar sa fie utila. La noi, este doar ca sa intimideze magistratii independenti.
      Polonia este pe locul 45 la Corruption Perceptions Index, Romania este la locul 69. UE a inchis ochii sistematic la coruptia din Romania fara sa ia masuri dure. MCV-ul este apa de ploaie. Trebuia ca Romania sa fie amendata zilnic pana cand ia masuri ferme anticoruptie. Nu v-ati saturat de dosarele care putrezesc in justitie si de coruptia fara corupti? Si nu se vad sperante de mai bine.

      Regulile UE sunt facute sa fie aplicate la fel pentru toate statele membre, nu poti sa lovesti un stat cu amenzi si sa inchizi ochii la altul.

    • Mentalitate de sclav colonizat. Dacă un neamț s-ar pi.s.a la propriu pe tine, te-ai convinge singur că de fapt e vina ta și o meriți.

    • —OP—
      @an. al. fabet
      Iar tu esti un bo.u care nu stie decât sa arunce cu lătu.ri ad hominem fara nici un argument logic, n-are nici macar minimul de curaj sa lat.re sub propriul nick asa ca o arde anonim si crede in fantezii nocive cu sc.lavi si colonii marca Dragnea ca sa isi refuleze frustrarile.
      Te regasesti in descriere, dragă neica nimeni pe net?

  3. De parca SIIJ-ul romanesc e pentru infractori…

  4. Daca esti de stanga, poti sa faci orice fel de porcarii, inclusiv in justitie, asa cum a facut d-l Donald Tusk, socialistul, cat timp a condus Polonia. Daca esti de dreapta si incerci sa corectezi porcariile facute de socialisti, esti impotriva statului de drept. Asta este actuala comisie europeana astazi, un grup de politruci de stanga, care duc UE spre distrugere.

    • Ar fi minunat dacă s-ar alege praful de UE .

    • Jos pălăria pentru comentariu!

  5. Așa procedează al 4lea Reich . Vrea să îngenuncheze Polonia , și bineînțeles să îi avertizeze pe eventualii amatori .

  6. Liberi… pe banii lor sa fie. Succesuri.

  7. Sa o pună pe Alinuța ,rezolva toată Polonia.

  8. Pai, si pentru România de ce a fost aprobat PNRR, ca e fix aceeasi situatie ca in Polonia?!

    • Nu suntem in aceeasi situatie, am explicat si mai sus.
      Dar posibil sa ajungem daca vin anticipate, guvern AUR PSD, pastreaza SIIJ si incep sa dea legi care ignora tratatele semnate la aderare.

  9. Polonia sa le reamintească de dreptul de veto si se potolesc.
    Adevărul e ca liderii UE ca si comisarii sovietici nu suportă sa fie contraziși.
    Si se răzbună crunt pe cei care fac asta.
    P.S.
    Dāncilå a picat după discursul critic la adresa UE in Parlamentul European.
    La fel au pățit si alti lideri europeni din tarile unde PPE are o oarecare susținere.

    K9 UM1090

    • E fascinant sa citesti iluziile astea trase la xerox, care nici nu inteleg cum se aplica dreptul de veto.
      Polonia are şanse sa ajunga in situatia Greciei din 2009. Nu au nici o carte in mână, nici legala si nici de putere.
      Personal cred ca abordarea actuala e cea potrivita, nu as vrea sa vad polonezii suferind aceleasi lipsuri si umilinte prelungite prin care au trecut grecii ani la rând.
      Nu sunt corupți ca in Ungaria, nu sunt anti orice si au multe puncte legitime de ingrijorare, de exemplu situatia cu imigranții ilegali sau lipsa de preocupare a Vestului față de valorile traditionale creştine. Dar ce face guvernul lor acum e doar imatur. Spre deosebire de Viktorash unde toate astea au un scop clar, furtul din bani europeni.

  10. Pai asa ar tb sa faca si cu PNRR-ul Romaniei!

    Nici noua nu ar tb sa ne dea banii pana nu desfiinteaza fanfaronul Iohannis sectia speciala!