G4Media.ro

Uniunea Europeană deplânge respingerea de către Donald Trump a Tratatului ONU privind…

Uniunea Europeană deplânge respingerea de către Donald Trump a Tratatului ONU privind comerţul cu arme

Uniunea Europeană a deplâns sâmbătă decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comerţul cu arme şi a avertizat în legătură cu consecinţele acesteia, relatează AFP.

„O decizie a SUA de a-şi retrage semnătura nu va contribui la eforturile în curs de încurajare a transparenţei comerţului internaţional cu arme, de prevenire a traficului ilicit şi de luptă împotriva deturnării armelor clasice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini. „UE va continua să facă apel la toate statele, în special la principalii exportatori şi importatori de arme, să adere, fără amânare, la tratatul privind comerţul cu arme”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, relatează Agerpres.

„Comerţul cu arme nereglementat continuă să provoace mari suferinţe în numeroase regiuni ale lumii, alimentând conflictele, terorismul şi criminalitatea organizată. Armele uşoare şi de calibru mic omoară aproximativ 500.000 de persoane în fiecare an, în plus faţă de victimele altor arme clasice”, a reamintit purtătoarea de cuvânt.

Într-un discurs rostit în faţa puternicei organizaţii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat că „America respinge acest tratat”. „Anunţ oficial astăzi că SUA vor revoca efectele semnării de către America a acestui tratat. Nu vom lăsa niciodată birocraţiile străine să nesocotească libertăţile garantate de cel de-al doilea amendament” al Constituţiei americane, a adăugat el.

Tratatul ATT a fost adoptat în 2013 de către ONU. Cele 28 de state membre ale UE au aderat şi „sunt hotărâte să urmeze obiectivele sale, precum şi ratificarea şi punerea sa în practică”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Tratatul vizează reglementarea armelor clasice, de la armele uşoare până la tancuri de asalt, avioane de luptă şi nave de război. SUA au semnat tratatul, dar Congresul nu l-a ratificat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sa fim seriosi, dupa masacrele din Iugoslavia si nu numai, ONU trebuia desfiintat fiindca doar mimeaza pacea.

    • Aberezi grav, dar in ciuda acestui fapt, incepi cu „sa fim seriosi”.

      Sa fim seriosi, emil e un postac pro-Rusia.

  2. Eu nu vad cu ce este deranjata Europa de faptul ca americanii au drept de a purta arma. Portul de arma este un semn al libertatii si a dreptului cetateanului american de a se apara individual. E adevarat ca se produc si victime colaterale, dar infinit mai putine ca numar decat in incendiile casnice, accidentele de automobil sau aeronautice. Pana acum nu s-a pus problema interzicerii automobilelor personale, principalul factor de deces violent.

    • Si in Romania ar fi un lucru foarte bun , daca am putea sa purtam arme .
      Sunt sigur ca multi si-ar schimba comportamentul .

    • Portul de arma este un semn al seriozitatii si responsabilitatii pe care nu toti oamenii le au. In Romania peste 80% din cetatenii maturi nu au integritatea si responsabilitatea detinerii unui permis auto daramite arma de foc.

    • Portul de arma nu e necesar in Europa, spre deosebire de SUA, unde moartea prin impuscare e al doilea cel mai frecvent tip de deces.

      Numai Rusia ar avea de castigat daca haosul armat din SUA ar fi exportat in UE.

      Studiu din New England Journal of Medicine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsr1804754

      Globally, the United States led the world in the rate of firearm deaths in youth among countries with available data in 2016. The rate in the US was 36.5 times higher than in a dozen comparable high-income countries around the world; the rate of firearm deaths was five times as high compared with a sampling of low- to middle -ncome countries.

      Din fericire, europenii sunt mai destepti decat A310 si celelalte slugi rusesti de pe net.

    • Ce se petrece in SUA este problema americanilor care sunt totusi cea mai mare democratie. Dar referitor la restul lumii, de ce doar organele de represiune care protejeaza infractorii trebuie sa aiba dreptul de port arma? Asta este prima premiza a oricarei dictaturi. Daca o grupare infractionala isi subordoneaza institutiile de forta asa cum face acum Dragnea si camarila ticaloasa, cetatenii nu au nici o cale de autoaparare.

  3. De ce sunt 2 articole pe aceeasi tema? Va aparea si articolul cu parerea lui Putin?
    Hai, domnilor redactori, organizati-va odata…

  4. Desigur, comunista Mogherini si-ar dori sa interzica orice sansa a populatiei de a risposta la noul tip de guvernare marxist-progresist ce se pregateste din umbra. Poate totusi ca nu vor reusi tot ce si-au propus, o vom vedea din nou plangand ca o scolarita pe toate canalele.

    • Trebuie să fie o categorie aparte de retardați ăștia, de-o tot țin langa cu marxismul. Sunt chiar mai idioți și mai îndoctrinați decât erau marxiștii in zilele lor de glorie. Dacă -i întrebi ce înseamnă ce turuie ei acolo, habar n-au, unul n-a fost capabil să își spună o părere din care să reiasă că are cât de cât habar. Cert este că marxismul este doar o formă de extremism la fel de nocivă și de periculoasă ca toate extremismele, inclusiv cele pe care le cântă p-aicea postacii ăștia dobitoci și idioții utili care le țin isonul. Un astfel de extremism e si asta cu armele, așa zis-ul drept de a împușca pe oricine, chipurile pentru a te apăra, că zici tu cat te-ai apărat și gata. Ăștia asta vor, să cultive frica, disputele, conflictul, divizarea în tabere. De ce? Ca sa-si vadă de treburile lor liniștiți niște șmecheri, să fie lumea ocupată, că acuma e mai greu să-ti ascunzi mizeriile, cu digitalizarea asta așa că trebuie deturnată atenția.