G4Media.ro

Un studiu al unor cercetători britanici, publicat în revista Nature, oferă indicii…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Un studiu al unor cercetători britanici, publicat în revista Nature, oferă indicii asupra mecanismelor care generează formele grave de COVID-19

O echipă de cercetători britanici a descoperit cinci gene asociate formelor grave de COVID-19 şi a sugerat potenţiale tratamente, potrivit unui studiu publicat de revista Nature, preluat vineri de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cercetarea, realizată prin studierea ADN-ului a circa 2.700 de pacienţi din unităţile ATI în Marea Britanie, oferă indicii asupra mecanismelor care generează simptomele grave ale bolii, enunţă obiective ale dezvoltării medicamentelor şi estimează că unele deja existente ar putea ajuta la recuperarea pacienţilor în stare gravă.

Studiul sugerează că formele grave de COVID-19 au la bază cel puţin două mecanisme biologice: tipul apărării antivirale înnăscute – importantă în primele faze ale bolii – şi procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav. Echipa care a realizat cercetarea consideră că testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizează aceste căi antivirale şi antiinflamatorii specifice.

”La fel ca în cazul septicemiei şi gripei, pentru COVID-19 afectarea plămânilor este provocată de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus”, remarcă Kenneth Baillie, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Diferenţe au fost descoperite în genele IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 şi CCR2, ceea ce explică, în parte, de ce unele persoane dezvoltă forme grave de COVID-19, în timp ce altele nu sunt afectate, notează această universitate.

După identificarea genelor, echipa de cercetare a putut să estimeze efectul tratamentelor farmacologice la pacienţi, întrucât unele variante genetice răspund unor anumite medicamente într-o manieră similară. S-a observat astfel că o diminuare a activităţii genei TYK2 protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2 şi că medicamente antiinflamatoare din categoria inhibitoarelor JAK produc acest efect.

Acelaşi studiu mai semnalează că o creştere a activităţii genei INFAR2 creează ”probabil” protecţie în faţa noului coronavirus, întrucât ar putea imita efectul tratamentului cu interferon.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Foare interesant. Eu voi comanda secventierea genomului meu la 23andme, ca sa aflu cat de sus trebuie sa ridic botnita. In cel mai rau caz, voi solicita oamenilor de stiinta sa ma vindece de mutatii negative prin Crispar.

    Precum URSS dezvoltase cel mai inalt pitic din lume, cercetatorii britanici au reusit cel mai mic studiu GWAS din lume. De regula ai zeci de mii de cobai, si tot trebui sa masezi datele de laborator, doar-doar. Acum au doar doua mii de subiecti, ai ca sa nu existe dubii asura execrabilitatii studiului, ne-au anuntat ca sunt minim 6 gene de vina. De ce nu toate?

    Putine boli cu o mutatie au leac. Cam ce am putea face impotriva mutatiilor in 6 locuri, diferind de la caz la caz?

    Pe soseaua de centura
    Am sa-ti fac tripleti in gura
    Am citit iar in urina
    Ca doar iFNAR2 si inca 5 gene ar fi de vina

    • Mana intinsa care nu spune o poveste..

    • @Aluna Virusul SARS-COV-2 nu suferă atât de multe mutații precum primul și nici la fel de puternice. La acesta, tepii rămân la fel în urma mutațiilor, dr aceea este mai ușor de produs un vaccin.

    • Studiul a masurat efectul diverselor variante din genomul uman asupra covidului. („studierea ADN-ului a circa 2.700 de pacienţi”)

      Variatiile virusului sunt alta problema.

  2. Foarte interesant articolul.

    Cu ocazia asta mă bucur să aflu că am reușit să enervez conspiraționistul care șterpelea numele Soroș, apoi Bad, apoi Scaraoțchi, ăla care nu poartă mască pentru că nu se spală pe dinți. Acuma văd că s-a travestit, dar nu de tot, încă îi e frică să nu se obișnuiască cu oja. Mâine poimâine o să-l vedem dat cu ruj și cu pomadă, de o să frângă inimile bărbaților și-o să fie dat afară din trupa de talibani.

    • Dezavuez pe aceasta cale mesajul transfobic de mai sus. Alina, sa-ti fie rusine ca esti inchistata in mentalitatea asta balcanica. Sa sii si tu: unele femei au uter, si altele au prostata. Chiar si femeile cu prostata se pot da cu oja si ruj!

    • Îmi cer scuze și îți mulțumesc pentru atenționare. Făcând mișto de trolul care ia identitatea altor comentatori pentru a posta idioțenii, și care n-a avut curaj să-mi ia tot numele, nu m-am gândit și la cum se vede ironia, deși era mult mai important. Îmi cer iertare încă o dată. Te respect și îți urez succes în tot ceea ce faci, sunt convinsă că vei reuși orice îți propui. Dacă mai observi că fac tâmpenii de genul ăsta, te rog să-mi spui. Încerc să fiu un om mai bun cu fiecare tragere de mânecă.

    • Eram tot eu, cine plm crede sincer aiurelile alea cu babatul menstruant?

      Da, barbatii se pot da cu oja si ruj. Daca au bani, pot face multe lucruri. Dar nu pot menstrua.

    • Nu-i nimic dacă erai tot tu. Să știi că sunt lgbt interesați de rezultatele acestui studiu care ajută la înțelegerea relației dintre particularitățile genetice ale oamenilor și severitatea bolii, și ei se vor bucura să știe că se pot baza cel puțin pe o persoană care îi tratează cu respect. Chiar îți mulțumesc că mi-ai ridicat mingea la fileu, consider că e important ca oamenii să știe că au aliați necunoscuți care nu vor nimic la schimb.

  3. Deci, răspunsul imunitar este responsabil de viețile pierdute.

    • Nu-i asa… Mi-a spus un doctoras ca nu merita sa dai antiinflamatoare la covid, ca e furtuna de bradikinine care ii omoara pe pacienti. Si când l-am întrebat ce tratament se administrează in cazul asta, a zis ca ii lasa sa moara.
      Inovatii românești…
      In alte tari, se dau antiinflamatoare si nu mor atatia si nici nu ajung intubati .

      La noi, paracetamolul se da de parca ar avea efecte benefice. Mor pe tratament si in ciuda eforturilor eroilor din linia întâi