G4Media.ro

Un portret inedit al revoluționarului bulgar Hristo Botev, erou național al țării,…

Foto: Trud.bg

Un portret inedit al revoluționarului bulgar Hristo Botev, erou național al țării, a fost descoperit la București

Un portret al marelui poet și revoluționar bulgar Hristo Botev, pictat în 1935 de un artist necunoscut, a fost descoperit la București de jurnalista Janeta Iordanova din Ruse, scrie ziarul Trud, citat de Rador.

Lucrarea este una dintre puținele care au supraviețuit demolării Școlii Primare Pedagogice Bulgare din capitala României. Este o lucrarea de vopsea în ulei pe pânză cu chipul lui Botev.

Pentru prima dată, Jantea Iordanova a observat portretul într-o fotografie veche de la o sărbătoare a școlii, publicată într-un număr jubiliar al ziarului „Bâlgarski Svetilniți”, dar nu a crezut niciodată că prețioasa lucrare a supraviețuit până în zilele noastre.

Ea a descoperit-o în casa lui Gheorghi Ronkov, în vârstă de 90 de ani, din București. El a fost ultimul administrator al școlii bulgare demolate în România.

„Ronkov a descoperit portretul într-o cameră întunecată, laterală, împreună cu resturi de lemn, placaje, mobilier spart. Portretul a avut ramele rupte și el l-a pus deoparte ca să nu ajungă la gunoi. L-a curățat, l-a împachetat bine și l-a pus în pivniță, dar într-o zi au fost sparte pivnițele din subsolul blocului în care locuiește și portretul lui Botev a fost printre obiectele furate”, spune Janeta Iordanova.

Povestea nu se termină aici. Oamenii din bloc și-au bănuit vecinii de furt, iar Gheorghi Ronkov a presupus că ei nu-l vor recunoaște pe Botev. „Și a menționat în fața hoțului că avea un portret, o poză a unui mare sfânt și că cine a luat-o va întâmpina numai nenorociri”, spune Janeta Iordanova. După doar o zi, portretul lui Hristo Botev a fost lăsat la locul său.

Se cunosc foarte puține lucruri despre restaurarea lucrării. În colțul din stânga, artistul și-a scris numele de familie în latină. „N. Aleksandrov nu este unul dintre artiștii celebri care a lucrat în prima jumătate a secolului al XX-lea. Urmeză să se elucideze cine este autorul acestui portret valoros, legat de istoria unuia dintre locurile sacre pentru Bulgaria, dar demolat”, adaugă Janeta Iordanova. După restaurare, portretul lui Botev va fi donat comunității bulgare din România. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...