G4Media.ro

Un oficial al companiei care deține cargoul Sukru Okan povestește cum a…

Captura Twitter

Un oficial al companiei care deține cargoul Sukru Okan povestește cum a decurs percheziția, după ce rușii au tras focuri de avertisment în Marea Neagră pentru a opri nava

Un oficial al companiei de transport maritim turcești care deține cargoul Sukru Okan a povestit pentru CNN experiența echipajului după ce rușii au tras focuri de avertisment și au abordat nava duminică, precizând că cargoul se află acum în apele românești și așteaptă să se mute în portul ucrainean Ismail.

Rusia a declarat că o navă de război a tras focuri de avertisment atunci când căpitanul navei sub pavilion Palau nu a răspuns la cererea de a se opri pentru o inspecție.

 


Nava de mărfuri era goală în momentul incidentului și se îndrepta să preia cereale din porturile dunărene pentru a le transporta în porturi europene și turcești, în ceea ce a fost o călătorie „de rutină”, potrivit oficialului companiei de transport maritim.

Oficialul a precizat că este o rutină ca nava să meargă mai întâi în portul românesc Sulina înainte de a continua spre portul ucrainean Ismail, dar a mai spus că, la un moment dat, în timpul nopții, un membru al echipajului a înregistrat destinația navei Sukru Okan ca fiind Ismail.

Coridorul de cereale de pe Dunăre este separat de coridorul de cereale din Marea Neagră, care a fost cândva protejat de acordul de cereale negociat de ONU, anulat în prezent.

Iată cum a decurs totul, potrivit oficialului companiei de transport maritim: Echipajul turc al navei Sukru Okan, format din 12 persoane, a fost contactat prin radio de către nava de război rusă duminică, în timp ce se îndrepta spre Ismail, moment în care nava a încercat să se întoarcă în apele turcești pentru a lua legătura cu Garda de Coastă a țării și cu alți oficiali.

La scurt timp după aceea, nava de război rusă a tras focuri de avertisment și a început să îl urmărească, potrivit oficialului companiei de transport maritim care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului.

Un elicopter a decolat apoi de pe nava de război rusă și au fost trase mai multe focuri de avertisment. Echipajul a așteptat, iar militarii ruși au urcat la bordul navei. O înregistrare video captată de echipajul navei Sukru Okan arată mai mulți membri ai echipajului stând pe puntea navei în timp ce un elicopter rusesc zboară deasupra lor.

Soldații ruși l-au întrebat pe căpitan de ce nu a oprit nava, iar acesta le-a spus că se afla în apele internaționale, adăugând că „pentru a anunța oficialitățile, ne-am schimbat direcția”.

Soldații ruși au percheziționat apoi cabinele navei împreună cu căpitanul timp de aproximativ o oră și au cercetat, de asemenea, documentele și pașapoartele tuturor membrilor echipajului, potrivit oficialului companiei de transport maritim, care nu se afla la bord în momentul incidentului.

Oficialul companiei a declarat pentru CNN că el crede că rușii au fost mulțumiți de faptul că toți cei de la bord erau turci, adăugând că, odată ce rușii au fost la bord, nu au recurs la amenințări și nu au luat măsuri negative împotriva echipajului.

Soldații ruși l-au obligat totuși pe căpitanul navei Sukru Okan să semneze un document în limba rusă, despre care oficialul companiei de transport maritim crede că era o declarație prin care se certifica faptul că nu a existat „nicio vătămare sau pagubă” la bord.

„Din moment ce nu au existat rezultate negative, iar nava nu a fost confiscată, am decis că ar trebui să își continue drumul”, a declarat el pentru CNN.

Oficialul a precizat că nava Sukru Okan se află acum în apele românești, așteptând ca operatorii portului ucrainean Ismail să le permită să își continue drumul. El a descris această modalitate de a ajunge la Ismail ca fiind „procedura normală”. Datele MarineTraffic arată că nava Sukru Okan se afla luni după-amiază în apele din apropierea portului românesc Sulina.

„În ultimul an, mergem în mod obișnuit înainte și înapoi în aceste porturi”, a declarat oficialul, care a precizat că firma de transport maritim a achiziționat nava în 2021 și a înregistrat-o sub pavilionul Palau din cauza restricțiilor impuse navelor sub pavilion turcesc.

În ceea ce privește anunțul anterior al Rusiei potrivit căruia va considera că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene sunt suspecte că transportă muniție, acesta a declarat pentru CNN: „Cred că suntem primii”, adăugând: „dar prevăd că acest tip de lucruri vor deveni mai frecvente”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...