G4Media.ro

UPDATE VIDEO UE vrea achiziții comune de energie (von der Leyen)

© European Union 2020 - Source : EP

UPDATE VIDEO UE vrea achiziții comune de energie (von der Leyen)

Comisia Europeană propune ca țările UE să cumpere gaze în mod colectiv, ca parte a unui nou set de măsuri de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării, potrivit The Guardian.

Ideea este că, prin agregarea cererii și cumpărarea în comun a gazului, țările ar trebui să poată negocia prețuri mai bune, în loc să concureze între ele pe piețele mondiale.

Cu toate acestea, Europa nu propune plafoane oficiale pentru prețul gazelor, deoarece statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui să arate un astfel de plafon.

În schimb, Comisia dorește să introducă în această iarnă un mecanism de corecție a prețurilor pentru a preveni prețurile excesive și creșterile de prețuri pe principala bursă europeană de gaze naturale, Fondul de transfer al titlurilor (TTF) din Olanda.

Comisia afirmă că mecanismul său temporar de corecție a prețurilor ar stabili o limită dinamică a prețurilor pentru tranzacțiile cu gaze pe TTF, explicând: „Acest lucru va contribui la evitarea volatilității extreme și a prețurilor excesive”.

Iar pe termen lung, CE va elabora un nou punct de referință pentru prețurile la gazele naturale lichefiate în Europa, pentru a oferi „prețuri stabile și previzibile” și pentru a evita repetarea creșterii prețurilor din acest an.

Anunțând acest plan, CE spune că reperul de referință ar trebui să fie lansat până la 31 martie 2023:

  • „Multe contracte de gaz din Europa sunt indexate la principala bursă europeană de gaze, TTF, care nu mai reflectă cu exactitate prețul tranzacțiilor cu GNL în UE. Prin urmare, Comisia elaborează, împreună cu ACER, un nou indice de referință complementar al prețurilor pentru a aborda această provocare sistemică”.

Și, având în vedere că se apropie o iarnă grea, CE propune consolidarea normelor sale de solidaritate, astfel încât orice stat membru care se confruntă cu o situație de urgență să primească gaz de la alții în schimbul unei compensații echitabile.

Aceste măsuri vor fi prezentate liderilor pentru a fi discutate în cadrul Consiliului UE la sfârșitul acestei săptămâni.

Președintele CE, Ursula von der Leyen, a declarat că aceste noi măsuri ar îmbunătăți stabilitatea pe piețele europene de gaze în această iarnă și în perioada următoare.

Von der Leyen adaugă:

  • „Măsurile vor contribui, de asemenea, la atenuarea în continuare a presiunii asupra prețurilor resimțite de cetățenii europeni și de industrie, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și o piață internă funcțională.
  • Comisia își va continua activitatea în alte domenii, inclusiv prin revizuirea Cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat în cursul acestei luni, precum și prin dezvoltarea în continuare a unor modalități de limitare a impactului prețurilor ridicate la gaze asupra prețurilor la electricitate”.

yen.

 

 

„Propunem astăzi instrumentele legale pentru a achiziționa energie la nivel european”, a afirmat ea.

Vom reveni cu amănunte

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Așa!
    Bravo Ursula!
    Să rămână băieții „deștepți” fără energie!

  2. Pentru „negocieri” se va proceda tot precum la vaccinuri? Adică prin sms-uri are nu se mai găsesc?
    Sau se va apela la specialiștii rămași de pe vremea comitetului de stat al planificării? Ce părere are Văcăroiu?

  3. pai noi parca avem rezerve de gaz, deci sa cumpere ursula 6 copii pentru noi, sa dam banii pentru ce nu avem nevoie…

  4. Trebuie sa vina banetul din taxe la buget.

  5. Putin cate putin mai cate o putere de la fiecare stat.De fapt asta se si urmareste prin toate ,,crizele ,,artificiale.Noi stam dupa perdea si ne pomenim peste putin timp sa nu ne mai apartine nici aerul in propria tara

  6. In februarie, liberalizasera ieuropenii gazele inRomania, de aveai 8 furnizori, toti straini, si toti cerand peste noapte preturi duble. Acum au bagat minciunele cu Putin, dar gazul romanilor se scumpise dinainte, pe motiv de achizitii anti-comune.