
UE propune împrumuturi comune pentru a finanţa noul mecanism specific de criză, în valoare de 400 de miliarde de euro
Noul mecanism specific de criză, în valoare de 400 de miliarde de euro, propus miercuri de Comisia Europeană, ar urma să fie finanţat prin utilizarea împrumuturilor comune, au declarat pentru Bloomberg mai mult surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Noul instrument al Executivului comunitar pentru perioada 2028-2034 ar urma să furnizeze împrumuturi ţărilor, astfel încât acestea să poată reacţiona mai rapid la evenimentele nefavorabile, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Acestea au dezvăluit însă că Bruxelles-ul le-a spus statelor membre că va împrumuta bani în numele lor pentru a strânge finanţarea necesară pentru acest instrument.
Acest mecanism este posibil să fie unul dintre cele mai controversate aspecte ale planurilor bugetare ale UE, în condiţiile în care mai multe ţări se opun ideii împrumuturilor comune, pe care o consideră o formă de subvenţionare a ţărilor mai puţin prundente fiscal.
Bugetul UE de 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2028-2034, anunţat miercuri de Comisia Europeană, a fost mai mare decât se preconiza şi a generat critici vehemente din partea Germaniei, care l-a catalogat drept „inacceptabil”.
La prima discuţie cu ambasadorii la UE ai ţărilor membre, care a avut loc miercuri seara, Comisia a recunoscut că noul mecanism va fi dificil de acceptat de unele state membre. Reprezentanţii Comisiei au subliniat că mecanismul va elibera bani utilizând împrumuturi, nu granturi.
Comisarul european pentru Mediu, Wopke Hoekstra, a declarat joi pentru Bloomberg că mecanismul va fi finanţat prin utilizarea împrumuturilor comune, dar că ar urma să existe controale stricte, inclusiv prin unanimitate în rândul celor 27 de state membre, înainte de orice cheltuieli utilizând acest mecanism.
„Acesta este ceva de care dispui în cufărul tău de război, sub formă de opţiune potenţială. Poate fi folosit numai în circumstanţe concrete şi cu mandatul explicit dat de statele membre. Nu doar când vom finaliza bugetul, ci într-o situaţie concretă de criză”, a spus Hoekstra.
Propunerea de buget transmisă miercuri demarează un proces complicat în cadrul căruia vor fi implicate Parlamentul European şi Consiliul European, care reprezintă statele membre. Bugetul trebuie convenit până la finele lui 2027.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.