G4Media.ro

UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

UE mizează pe Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești

Uniunea Europeană va încerca să îşi extindă cooperarea cu statele africane pentru a putea să înlocuiască importurile de gaze ruseşti şi a-şi reduce dependenţa de Moscova cu aproape două treimi în acest an, informează Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit unui proiect de document european, consultat de Bloomberg News, în special ţările din vestul Africii, precum Nigeria, Senegal şi Angola, oferă un potenţial nefolosit în domeniul gazelor naturale lichefiate. O comunicare cu privire la angajamentul extern în domeniul energiei urmează să fie adoptat de Comisia Europeană la finele acestei luni, ca parte a unui pachet de măsuri implementat de blocul comunitar pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova.

UE are de gând să îşi majoreze importurile de gaze lichefiate cu 50 de milioane de metri cubi şi să majoreze livrările de gaze prin conducte din alte ţări decât Rusia, cu 10 miliarde metri cubi, ceea ce va presupune parteneriate cu furnizorii tradiţionali pe noi baze şi găsirea de noi furnizori, se arată în documentul menţionat.

Printre măsurile cheie se numără implementarea în totalitate a acordului cu SUA pentru livrarea unei cantităţi suplimentare de 15 miliarde metri cubi de gaze lichefiate în 2022, urmând ca până în 2030 să se ajungă la 50 miliarde metri cubi pe an. O altă ţintă este semnarea unui memorandum de înţelegere trilateral cu Egipt şi Israel pentru creşterea livrărilor de gaze lichefiate spre Europa până în vara acestui an.

De asemenea, blocul comunitar vrea să sprijine dublarea capacităţii Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, până la 20 de miliarde metri cubi pe an.

Executivul comunitar susţine de asemenea în documentul menţionat că blocul trebuie să asigure „pieţe globale de gaze lichefiate deschise, flexibile, lichide şi funcţionale” atât cu marii producători, precum SUA, Australia şi Qatar, cât şi cu marii consumatori, precum China, Japonia şi Coreea de Sud.

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ăștia care sunt la Bruseală trăiesc pe altă planetă.

  2. Traducere: UE il inlocuieste pe draqu’ cu tac-su.

    • Nu, zău? Așa gândea și tac’tu Putin… De unde și calculele lui proaste și nenorocirea pe care o face lângă noi…

  3. Se stie la brusel ca in africa umbla cainii cu democratia in coada.

  4. Asta ar putea fi doar inceputul. Sper sa se investeasca si in alte domenii si sa devina o contracandidata a Chinei. Sa nu mai fim atat de dependenti de China si Rusia. Tarile africane au foarte multe resurse neexploatate inca, iar forta de munca foarte ieftina

    • Forței de muncă din Africa nu îi place munca. Mergi în orice capitală din vest, toți africanii vând nimicuri falsificate la colț de stradă. Sau droguri. Nici unul nu muncește.

    • @mario 3 – Nu te contrazic, dar poate doar nu au avut oportunitati pana acum… cine stie poate se ridica Africa

  5. Domnu’ Xi, cum doriți pf.undul lui Putin ?
    Pe tavă sau la rotisor ?

  6. Gaze din Africa ? :-)))
    Totusi cat e necesarul UE anual de gaze si cat acopera aceste viitoare iluzorii contracte cu Africanii???

    nu se spune ca ar fi culmea sa existe informare completa si corecta din partea ‘presei’

    dupa dictare baeti

  7. @mihai.
    UE a gasit furnizori peste tot, africanii sunt unii dintre ei. Rusia va fi in curand definitiv inlocuita.
    In UE sunt rezerve de gaze, uite ca Polonia si Bulgaria au fost salvate de alte state.