G4Media.ro

UE încearcă să iasă din impas în privința plafonării prețului gazelor naturale

Sursa/Moldovagaz Facebook

UE încearcă să iasă din impas în privința plafonării prețului gazelor naturale

Întrebarea cum, când și dacă trebuie plafonate prețurile la gaze va domina din nou miercuri o reuniune a țărilor Uniunii Europene, care vor încerca să elaboreze un plan comun pentru a face față creșterii prețurilor la gaze, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Cele 27 de state membre ale UE își pregătesc planul de acțiune pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie și pentru a proteja consumatorii de facturile ridicate, în timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă cu penurie de gaz rusesc și amenințarea recesiunii.

„Trebuie să găsim o soluție rapidă care să fie aplicabilă întregii UE”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar. „Soluțiile naționale nu sunt calea de urmat”.

Miniștrii europeni ai energiei se reunesc miercuri la Praga pentru a încerca să ofere instrucțiuni mai clare cu privire la măsurile de urgență pe care Comisia Europeană ar trebui să le propună.

Dar țările nu reușesc încă să ajungă la o decizie.

Cei mai mulți doresc o plafonare a prețului la gaz, care este cu aproape 90% mai mare decât în urmă cu un an, dar nu sunt de acord cu modul de implementare a acestuia. Unele țări, inclusiv Germania, cea mai mare piață de gaze naturale din Europa, se opun în continuare.

Discuțiile dintre liderii UE de săptămâna trecută nu au contribuit prea mult la clarificarea pașilor următori. Discuțiile „au mers în toate direcțiile”, a declarat un diplomat UE, referindu-se la numeroasele opțiuni aflate pe masă, inclusiv un plafon de preț pentru toate tipurile de gaz, gazul transportat prin conducte sau gazul utilizat doar pentru a genera electricitate.

Un alt diplomat UE a declarat că nu a reieșit niciun „semnal unitar” din discuțiile liderilor. „Aș spune că așteptările sunt scăzute”, a spus el despre reuniunea de miercuri.

Alții au fost mai optimiști în privința posibilității unui acord. Înaltul oficial UE a declarat că țările înclină spre „modelul iberic” de plafonare a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie ca soluție rapidă.

Spania și Portugalia au implementat sistemul în iunie, ceea ce a contribuit la reducerea prețurilor locale la electricitate. Ideea a fost susținută de alte țări, deși există îngrijorări că ar putea duce la o creștere a cererii de gaz în UE, deoarece consumul de gaz al Spaniei a crescut ca urmare a acestui fapt.

Statele membre ale UE au adoptat deja măsuri de urgență referitoare la veniturile excepționale din energie, la umplerea obligatorie a rezervoarelor de gaz și la limitarea cererii de electricitate, pentru a face față creșterii prețurilor la energie cauzate de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia de la invazia acesteia în Ucraina.

Însă presiunea pentru adoptarea de noi măsuri la nivelul UE a crescut după ce Germania a declarat că va cheltui până la 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja consumatorii și întreprinderile de costurile ridicate ale energiei, ceea ce a provocat reacții din partea unor țări care consideră că sprijinul național este împotriva principiilor pieței unice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Plafonare = Penurie. Este atat de simplu.