G4Media.ro

Ucraina introduce Unilever pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”

Ukraine Solidarity Project, Twitter

Ucraina introduce Unilever pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”

Gigantul produselor alimentare și de igienă Unilever a fost inclus luni de Ucraina pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, transmite Le Monde.

Decizia este motivată „din cauza prezenței continue (a Unilever) în Federația Rusă și a impozitelor mari pe care le plătește la bugetul de stat rus”, susținând în acest fel „războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unei declarații a Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina.

Activiști ucraineni și britanici au manifestat luni dimineață în fața sediului multinaționalei din Londra, cu un panou publicitar gigant care amintește de reclamele pentru săpunurile Dove, una dintre mărcile Unilever, în care apar soldați ucraineni răniți. De la invazia rusă în Ucraina, Unilever a suspendat „toate importurile și exporturile către și dinspre Rusia”, precum și toate cheltuielile de publicitate în această țară și spune că nu mai investește în această țară.

 


Întrebat luni de Agenția France-Presse (AFP), grupul a făcut referire la un comunicat de presă din februarie, în care susținea că „pentru companii precum Unilever, care au o prezență fizică semnificativă în țară, plecarea nu este ușoară”. Compania, condusă recent de olandezul Hein Schumacher, are peste 3.000 de angajați în Rusia, unde continuă să furnizeze produsele sale alimentare și de igienă fabricate pe plan local. Compania spune că „înțelege” apelurile care îi cer să părăsească complet țara, dar afirmă că nu dorește să își abandoneze angajații din Rusia și spune că, dacă ar face acest lucru, activitățile sale ar fi conduse de statul rus. În rezultatele sale anuale pentru 2022, grupul a indicat că 2% din profitul său net provine din Rusia – dintr-un profit net în creștere cu 26%, la 7,6 miliarde de euro.

Școala de Economie de la Kiev estimează că Unilever a plătit cel puțin 331 de milioane de dolari (puțin peste 300 de milioane de euro) în impozite anul trecut în Rusia, unde aproape și-a dublat profitul de la un an la altul. Într-un raport publicat duminică, ONG-ul Global Witness a acuzat companiile franceze TotalEnergies și Shell de comercializarea gazului rusesc. Chestionați de AFP, cei doi giganți energetici s-au justificat spunând că sunt legați de contractele în vigoare, deși s-au retras din parteneriatele cu Rusia după invazia din Ucraina de anul trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Putem cumpara produse de la alti producatori, oricum raportul calitate-pret nu e cel mai bun la ei.Sa se imbogateasca doar din ruble.