G4Media.ro

Ucraina cere SUA arme cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a…

Sursa Foto: Wikimedia Commons

Ucraina cere SUA arme cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a susține contraofensiva reușită din nord-est (surse)

Oficiali guvernamentali ucraineni cer SUA sisteme de armament și muniții suplimentare, pe fondul unei contraofensive majore care a reușit să împingă cu succes Rusia în afara unor orașelor cheie din nord-estul Ucrainei, potrivit CNN.

Pe fondul acestui nou impuls, oficialii ucraineni au declarat în fața parlamentarilor americani că armata ucraineană are nevoie de noi echipamente pentru a susține această ofensivă. În mod specific, ei spun că au nevoie de sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot trage până la 180 de mile (300 de km), potrivit unei surse care a văzut lista.

Statele Unite au fost reticente în a furniza rachete ATACMS din cauza îngrijorării că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi ținte din Rusia și, potențial, pentru a intensifica și mai mult conflictul. Însă, într-o analiză publicată săptămâna trecută, doi generali ucraineni de top – generalul Valeriy Zaluzhnyi și generalul-locotenent Mihailo Zabrodskyi – au declarat că Ucraina este dezavantajată deoarece rușii au mijloace care pot trage până la 1.200 de mile, în timp ce sistemele ucrainenilor au o rază maximă de acțiune de aproximativ 60 de mile.

„Astfel, de la începutul agresiunii pe scară largă, armele rusești puteau lovi ținte de 20 de ori mai departe decât cele ucrainene”, au scris ei.

Când secretarul Apărării, Lloyd Austin, a fost întrebat de ce SUA nu a trimis încă ATACMS-uri Ucrainei, în ciuda solicitării ucrainenilor, Austin a declarat că SUA se află în „comunicare constantă” cu Ucraina cu privire la armele de care au nevoie și a subliniat că „nu este vorba doar despre o anumită armă sau sistem de arme”.

„Este vorba despre cum integrezi aceste sisteme și cum integrezi eforturile diferitelor elemente din inventar pentru a crea efecte care să ofere avantaje ucrainenilor”, a declarat Austin în timpul unei conferințe de presă la Praga, în 9 septembrie.

Sursa a precizat că ucrainenii au spus, de asemenea, că au nevoie de încă 2.000 de rachete pentru sistemele lor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, pe care SUA au început să le furnizeze la începutul acestei veri, plus alte rachete anti-navă Harpoon și mai multe drone și tancuri.

Lista de dorințe a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal.

Administrația Biden a alocat aproape 15 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina numai în acest an.

CNN a relatat săptămâna trecută că Pentagonul pregătește o analiză detaliată și lucrează la modul în care să sprijine armata ucraineană pe termen mediu și lung, inclusiv după ce războiul cu Rusia se va încheia, potrivit a trei oficiali din domeniul apărării.

Eforturile sunt conduse de șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, și s-ar baza pe ajutorul militar de miliarde de dolari pe care SUA l-a acordat Ucrainei de la invadarea Rusiei în februarie.

Sistemele M142 Himars sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi. Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ucraina va primi aceste arme!

  2. Ce le da , sa le dea , sa traga cu ele ,poate pleaca rusii si din Crimeea si gata se instaleaza o pace durabila intre 2 vecini buni care se au bine. Rusia ramane cu Putin, Ucraina cu NATO si EU.
    Sa vezi ce trec rusii granita clandestin 🙂

  3. ATACMS e scumpe.
    Sa arunce o masina de spalat in Dnieper si asa scapa de rusi mult mai ieftin.