G4Media.ro

Ucraina, către Uniunea Europeană: Costul descurajării Rusiei este mai mic decât cel…

Sursa foto: Facebook / Bundeswehr - ilustrație generică

Ucraina, către Uniunea Europeană: Costul descurajării Rusiei este mai mic decât cel pentru oprirea unui război

Ţările UE trebuie să înţeleagă faptul că, oricât de mare ar fi costul descurajării Rusiei astăzi, costul opririi unui nou război va fi mult mai mare, a transmis miercuri Uniunii Europene ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba în cursul unei convorbiri telefonice cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează agenţiile de presă Ukrinform şi Reuters, pe fondul temerilor că Rusia, care a comasat zeci de mii de soldaţi şi echipamente la frontiera ucraineană, ar putea declanşa o agresiune împotriva ţării vecine.

Această convorbire a avut loc în contextul intenselor eforturi diplomatice ale Ucrainei, SUA şi UE pentru prevenirea escaladării tensiunilor de către Federaţia Rusă la graniţa cu ţara vecină, existând riscul ca situaţia să degenereze într-o criză geopolitică de amploare. Apelul telefonic a survenit înaintea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE la 24 ianuarie.

„În cadrul convorbirii, am discutat cu Josep Borrell despre modalităţi prin care comunitatea transatlantică poate descuraja în comun Rusia de la o viitoare agresiune”, a scris Kuleba pe Twitter.

„Mesajul meu către toţi membrii UE este clar: oricât de mare ar fi preţul descurajării (Rusiei) acum, acesta va fi oricum mai mic decât posibilul preţ viitor pentru a face ca un nou război să se încheie”, a insistat Kuleba în mesajul său. „Singura strategie corectă este să daţi dovadă de fermitate şi să acţionaţi ca un front comun cu Ucraina”, subliniază şeful diplomaţiei ucrainene, citat de Ukrinform.

Cei doi oficiali au abordat un set complex de măsuri pentru descurajarea Rusiei, în special pregătirea unor sancţiuni severe din partea UE împotriva Moscovei în cazul în care aceasta va continua să escaladeze situaţia de la frontiera cu Ucraina, notează agenţia de presă oficială ucraineană.

Kievul s-a plâns în mod repetat de caracterul insuficient al asistenţei militare occidentale, notează AFP.

În aceeaşi ordine de idei, secretarul de stat american Antony Blinken, care efectuează miercuri o vizită fulger la Kiev în cadrul eforturilor diplomatice internaţionale de detensionare a situaţiei legate de Ucraina, a declarat că, în cazul în care comunitatea internaţională va trece cu vederea acţiunile autorităţilor ruse în agresiunea lor împotriva Ucrainei, lăsându-le să acţioneze în condiţii de impunitate, aceasta va dezlega astfel mâinile tuturor ţărilor cu regim autocrat din lume, relatează Ukrinform.

„Avem o singură ţară – Rusia – care, prin acţiunile sale, arată că poate schimba pur şi simplu graniţele vecinilor săi cu forţa. arată că poate să decidă pentru vecinii săi şi că poate decide cu cine se pot alia ei, în locul cetăţenilor acestor ţări, prin guvernul lor ales. Este ţara care spune că este firesc să existe sfere de influenţă, în care să poată supune voinţei sale alte ţări. Dacă lăsăm acest lucru nepedepsit, vom deschide o cutie a Pandorei, şi aceasta se referă nu doar la Ucraina”, a avertizat Blinken în podcast-ul Pod Save America.

În acest caz, şi alte ţări cu regimuri autocrate ca Rusia vor spune: „Şi noi vom face la fel!”, a subliniat secretarul de stat american, întrebat de ce Ucraina este atât de importantă pentru SUA. „Iar aceasta va fi o reţetă pentru conflict, pentru haos, o reţetă pentru suferinţe umane şi pentru subminarea democraţiei”, a afirmat secretarul de stat american.

De la Kiev, Blinken i-a cerut miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin să aleagă ‘calea paşnică’ pentru rezolvarea crizei ucrainene, cu două zile înainte de întâlnirea sa cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva.

Şeful Departamentului de Stat, care a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că mingea se află în terenul Rusiei, notează AFP.

„Sper foarte mult că putem rămâne pe o cale diplomatică şi paşnică, dar până la urmă va fi decizia preşedintelui Putin”, a declarat diplomatul american, menţionând în acelaşi timp că Rusia ar putea „foarte repede” să-şi sporească şi mai mult trupele dislocate în apropierea frontierelor ucrainene.

Washingtonul consideră că armata rusă ar putea ataca Ucraina „în orice moment” şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de importantele manevre militare anunţate de Rusia în comun cu Belarus, ţară vecină cu Ucraina.

În fine, americanii acuză Moscova că pregăteşte provocări pentru a justifica o intervenţie militară în Ucraina.

Rusia a desfăşurat de mai multe săptămâni zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, efective pe care le sporeşte, după cum lasă să se întrevadă pe diverse reţele sociale, provocând temeri privind o invazie în Ucraina.

Deşi neagă orice plan de atac, Kremlinul insistă că, pentru o detensionare a situaţiei, SUA şi NATO trebuie să-i ofere garanţii de securitate, în scris şi obligatorii din punct de vedere juridic, în special încetarea extinderii în Est a Alianţei Nord-Atlantice, în particular în Ucraina, şi renunţarea de către SUA şi NATO la organizarea de manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est.

Sursa foto: Facebook / Bundeswehr – ilustrație generică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Sa-l intelegem si pe Putin. Nu mai poate da inapoi. Singura salvare a Ucrainei: baiatu pe care l-au ales presedinte sa declare solemn ca renunta la ideea de a baga Ucraina in NATO. Asta l-ar satisface pe Putin, care va putea sa spuna uliilor lui ca a obtinut ce voia. Altfel il mananca si pe el uliii, daca isi retrage armatele de la granita cu Ucraina fara sa obtina nimic. Sa inteleaga si Biden ca Putin nu mai poate ceda fara nimic la schimb.

    • Ar trebui sa fie liniste
      Toti cei care ridica sabia
      De sabie vor pieri
      Si Ucraina trebuie sa stie ca nu trebuie sa ridice sabia(mana) impotriva romanilor din Bucovina .impotriva rusilor de la ei ca s multi ,impotriva unguriloe a slovacilor etc.
      Nu cred ca PUtin va invada Ucraina,pt ca ar insemna sfirsitul jocului pt el.Nu poate fi singur impotriva tuturor,stie bine asta,dar dupa ce se incheie sigur diplomatic aceasta incercare Ucraina sa ia aminte,sa inteleaga ca nu poate sa faca ce vrea cu cei care i locuiesc teritoriul si nu sint ukri

  2. Până la urmă ce au de pierdut americanii daca Ucraina nu intra in NATO.? Înțeleg că rușii sunt in bătaia pustii daca ucrainenii i-și trădează frații de sânge. Opțiunea „nucleară”prinde sens, dar cine împinge lucrurile până acolo? Germanii trăiesc foarte bine, la fel britanicii, olandezii, țările scandinave. Vor oare toți aceștia tărăboi in Europa?

  3. Americanii au de pierdut in Ucraina in fata Rusiei ce au pierdut in Cehoslovavia si Austria si Polonia in fata Germaniei naziste.
    Daca cedeaza in fata micului dictator, NATO si SUA isi pierd credibilitatea.
    Pentru SUA si NATO e mai bine ca Rusia sa invadeze Ucraina, decat sa cedeze in fata Rusiei, de asta Rusia nu a invadat Ucraina inca.
    Singurele variante sunt:
    1) Putin nu face nimic, pleaca cu coada intre picioare. Naspa pentru Putin
    2) SUA/NATO cedeaza, NATO se desfiinteaza fara sa se traga nici un foc.
    3) Rusia atata apele, creeaza un miniconflict in Est. Meh, naspa pentru Rusia/Putin
    4) Rusia declansaza o invazie majora (fie ocuparea sau incercuirea Kievului). F naspa pentru Rusia si Ucraina
    5) Ucraina cedeaza — politic nu este posibil.

  4. Ce fumezi?

  5. Nu stiu in ce lume traim, parca suntem in 1900. Omul a fost mereu bolnav din fire, ascuns cumva pana iese la suprafata. Nevoia asta de suprematie fara sens. Am speficiat 1900 pentru ca atunci era gandirea mai de pestere, sa contropim, sa invadam, au trecut 100 si ceva de ani si tot acolo am ramas.

    Tampenia asta cumva forteaza si restul planetei sa se bage si sa sufere si nu stiu cati ar fi dispusi sa faca asta. Nu mai exista murit pentru tara, acum trebuie sa traiesti, am evoluat mult prea mult ca sa ne coboram atat de jos. Bataie de joc a ajuns specia asta, frustrare si cojones fara sens.

  6. Nu știu de ce atâta frică pe ucrainieni. Rușii au declarat că nu vor ataca Ucraina 😂🤣😂🤣😂😊

  7. Mă abțin și zic să mai fie pace pe pământ,depinde de acordul LUI DUMNEZEU.

  8. Punctul 6.
    Ucraina să se liniștească și să nu mai facă atâta intrigă
    pe unde merge. Problema acestora este că suferă de
    mania grandorii pe care au dobândit-o pe vremea sovietică.
    Mai sunt și alții care trăiesc în această țară și care au dreptate.

  9. Principalul vinovat al starii de conflict : Ukraina.
    Presedintele trebuie sa declare ca renunta la ideea absurda ca vrea integrarea in NATO si lucrurile se linistesc.
    Altfel Rusia invadeaza Ukraina.
    Nu are de ales.
    Romania si NATO ar trebui sa stea linistite : nu ele sint obiectivul Rusiei !