G4Media.ro

Turismul, motiv de conflict între Comisia Europeană şi statele membre / În…

Foto: Pexels.com

Turismul, motiv de conflict între Comisia Europeană şi statele membre / În centrul disputei se află voucherele pentru pachetele de vacanţă anulate. Ţările din Sudul european cer măsuri uniforme în întreaga Europă

Pe traiectorie de ciocnire se pare că intră guvernele din Uniunea Europeană şi organismul executiv al UE în ceea ce priveşte sprijinul oferit companiilor de turism care acordă vouchere pentru pachetele de vacanţă anulate din cauza pandemiei, fără însă a le oferi clienţilor posibilitatea restituirii banilor în numerar, aşa cum cere legislaţia comunitară, după cum informează surse diplomatice.

Țări precum Franța, Italia, Belgia, România și Polonia au declarat că au adoptat sau vor adopta măsuri pentru a permite acordarea unor astfel de cupoane pentru a proteja industria turistică de efectele devastatoare pe care pandemia de coronavirus le are asupra deplasărilor în scop turistic.

Cu toate acestea, conform legislației UE, care este supravegheată de Comisia Europeană, clienții ar trebui să aibă dreptul să aleagă între restituirea banilor sau acceptarea unui voucher pentru un viitor pachet de vacanță.

Aceeași problemă vizează şi companiile aeriene, care încearcă să blocheze milioane de cereri de restituire a banilor pentru a evita o nouă diminuare a rezervelor lor de numerar, după ce toate aeronavele au fost blocate la sol din cauza pandemiei.

„Dacă se oferă vouchere, acestea trebuie să fie asigurate împotriva insolvenței. Acest lucru este valabil pentru companiile aeriene, dar și pentru toate celelalte modalităţi de transport, pentru toţi”, a declarat astăzi în Parlamentul European, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Miza este însă mare. Turismul reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul UE și angajează aproape 12% din forța de muncă a continentului, a declarat Gari Cappelli, ministrul turismului din Croația, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat săptămâna trecută că voucherele ar putea fi un instrument bun, însă statele membre ar trebui să se asigure că sunt acoperite de „un regim adecvat de protecție faţă de insolvabilitatea” agențiilor de turism.

Însă, la acest moment, Breton a subliniat că agenţiile ar trebui să poată oferi rambursări dacă clienții doresc, în timp ce Vălean a declarat că în cazul companiilor aeriene, acestea ar trebui să ofere vouchere doar dacă pasagerii sunt de acord în mod expres să nu solicite restituirea banilor în numerar.

Dacă o astfel de opțiune nu va fi oferită clienților, Comisia Europeană ar putea iniția pe viitor proceduri pentru încălcarea dreptului comunitar împotriva statelor membre în cauză, care ar putea plăti şi amenzi în acest sens.

Mai ales în cazul ţărilor mediteraneene, care s-au dovedit mai vulnerabile la consecinţele pandemiei, turismul este o industrie strategică.

Miniștrii turismului din Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, România și Spania au cerut „măsuri uniforme la nivel european” pentru toate statele membre, pentru a reporni în siguranţă călătoriile și turismul pe măsură ce măsurile de lockdown se reduc.

Drept răspuns, Vălean a subliniat că este extrem de important ca statele membre să-și coordoneze pașii pentru ieșirea din lockdown astfel încât să se evite fragmentarea pieței unice a UE din cauza unor măsuri unilaterale la nivel național.

Cei 27 de miniștri ai transporturilor din UE urmează să se întâlnească mâine, miercuri, pentru a discuta despre modul de coordonare a măsurilor de relaxare a măsurilor restrictive în statele membre.

Sursa: Athens-Macedonian News Agency / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...