G4Media.ro

Turcia anunță că nu poate bloca accesul navelor de război rusești în…

sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Turcia anunță că nu poate bloca accesul navelor de război rusești în Marea Neagră, așa cum a cerut Ucraina

Turcia nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele navelor de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac terestru, maritim şi aerian pe scară largă împotriva Ucrainei.

Forţele ruseşti au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de la Marea Azov în cursul invaziei.

Conform Convenţiei Montreaux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în caz de război şi în caz de ameninţare, dar cererea ucraineană a pus într-o situaţie dificilă această ţară, membră a NATO, care încearcă să menţină un echilibru între angajamentele sale faţă de Occident şi legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar că Rusia are dreptul – potrivit Convenţiei – să-şi aducă navele în portul de origine, care în acest caz este în Marea Neagră.

Astfel, chiar dacă Turcia decide, după o procedură judiciară, să accepte cererea Ucrainei şi să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti, ele ar fi împiedicate doar să navigheze în alt sens decât către baza lor din Marea Mediterană.

„Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat Cavusoglu, citat de ziarul Hurriyet.

Cavusoglu a adăugat că experţi jurişti turci încearcă încă să stabilească dacă conflictul din Ucraina poate fi definit ca război, ceea ce ar permite invocarea prevederilor Convenţiei.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat vineri că Kievul se aşteaptă la un „răspuns pozitiv” din partea Ankarei la demersul său.

Ministrul de externe turc a reiterat opoziţia Ankarei faţă de impunerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, poziţie care separă Turcia de cea mai mare parte a aliaţilor săi din NATO, care au anunţat deja astfel de măsuri.

Turcia are relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Ankara a afirmat că atacul rusesc este inacceptabil şi că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar a evitat cuvinte ca „invazie” pentru a descrie ceea ce se petrece în Ucraina.

Ankara continuă cooperarea cu Moscova în domeniile apărării şi energetic, dar a vândut de asemenea drone de luptă Ucrainei şi a semnat un acord de cooperare cu Kievul pentru a produce mai multe. Turcia s-a opus de asemenea politicii Moscovei în Siria şi în Libia, precum şi anexării Crimeii în 2014 de către Rusia.

Citește și: LIVE A doua zi de război. Kievul este bombardat puternic/ Rușii au ajuns la câțiva kilometri de capitala Ucrainei/ Toți polițiștii de frontieră care apărau Insula Șerpilor au murit/ Volodimir Zelenski: Am fost lăsați singuri să ne apărăm, tuturor le este frică

Sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu e război e leapsa cu pocnitori

  2. Perfect, multumim. Turcii stiu de frica noastra

  3. Le-a trebuit vreo 3 zile de analize!

  4. Dictator la dictator nu își scoate ochii !
    Turcul de fațadă a condamnat invazia Ucrainei . La nevoie el se dovedește laș .
    Ce imi e Putin , ce imi e Erdogan .
    Priviți și la „politicienii” dâmbovițeni !
    Singurul remediu eficient este apa din wc .