G4Media.ro

Turcan: În România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri…

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Turcan: În România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că printre marile probleme ale mediului de afaceri se numără nu fiscalitatea, ci lipsa forţei calificate de muncă şi birocraţia. Ea reclamă că în Româna s-au cheltuit fără folos sume mari pe cursuri de calificare, transmite News.ro.

„Am o părere personală şi pe care cred că o voi confirma cu date în perioada următoare, şi anume că în România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru”, susţine ministrul.

Ministrul Muncii a reclamat faptul că activitatea de ocupare a locurilor de muncă şi cea de pregătire în vederea integrării în piaţa muncii „nu au fost tratate la modul cel mai serios”. În acest context, Turcan a solicitat angajaţilor din AJOFM şi AJPIS calibrarea cursurilor de formare profesională în funcţie de cererea de pe piaţa muncii.

„Am o părere personală şi pe care cred că o voi confirma cu date în perioada următoare, şi anume că în România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru. Şi voi face o evaluare a acestor sume cheltuite exact pe această parte de formare profesională, care pe fond ar fi trebuit să ajute oamenii să-şi remodeleze traseele profesionale şi să se ducă acolo unde angajatorii cer să aibă forţă de muncă. Dacă întrebaţi un om de afaceri care e cea mai mare problemă cu care se confruntă nu o să vă spună fiscalitatea, o să vă spună în primul rând lipsa forţei de muncă bine calificată şi după aceea birocraţia”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară, la B1 Tv.

Turcan a vorbit şi despre verificări ale dosarelor celor care beneficiază de ajutoare sociale.

„Ştiţi ce mi se pare mai dureros? Că toţi cei care au spus: lăsaţi-i în pace, nu vă atingeţi de ei, că şi aşa sunt oameni necăjiţi, nu îşi pun problema ce se întâmplă cu aceşti 170.000 de beneficiari de ajutor social când împlinesc vârsta standard de pensionare de 65 de ani, pentru că ei nu au nicio zi de contributivitate. Deci, practic, ei şi după 65 de ani vor fi tot dependenţi de ajutorul social şi, într-un fel, aruncaţi în sărăcie până la finalul vieţii. (…) Noi spunem că avem o pensie minimă socială, dar vorbim despre oamenii care au contribuit la sistemul de pensie şi care au, într-adevăr, o pensie şi dacă ar fi fost în baza contributivităţii la nivel mai mic de 800 de lei atunci intră, prin această pensie minimă socială, de 800 de lei. Şi avem în momentul de faţă 900.000 de beneficiari de pensie minimă socială în România. E o cifră foarte mare şi acei oameni sunt extrem de săraci. Dar în acelaşi timp avem şi aproximativ 100.000 de oameni cu venituri, cu alte drepturi băneşti sub 800 de lei. Şi acestea sunt drepturi din indemnizaţia de handicap, indemnizaţia de moştenitor şi alte forme de sprijin din partea statului care, dacă nu intră într-un sistem ordonat de sprijin social, nu vor putea fi majorate pentru că noi dacă punem degetul exact pe segmentele vulnerabile putem vorbi nu doar de un sprijin financiar de 142 de lei care, pe fond, nu reprezintă mare lucru, putem vorbind de sprijin educaţional, de sprijin pe sănătate, putem vorbi de consiliere şi în felul acesta oamenii primesc un pachet de servicii”, a adăugat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a adăugat, totodată, că peste 900.000 de tineri „nu se află nicăieri în sistemul de educaţie şi mulţi dintre ei nici nu au intrat pe piaţa muncii şi nici nu îşi propun să intre pe piaţa muncii”.

sursa: News.ro

sursa foto: Raluca Turcan / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Asta e la ministerul muncii sa limiteze cheltuiala? Ce-ar fi sa se ocupe de respectarea drepturilor salariatilor si sa propuna un slariu minim din care sa poti plati o chirie, sa mananci si sa ai bani si de un abonament de transport in comun?

    Ca pana una alta, se ocupa de mizilicuri…

  2. Aceasta femeie nu are nici o legatura cu vreo profesie. Nu activat in câmpul muncii absolut deloc. A fost doar un om de partid ( om politic e mult spus), creată de T. Stolojan

    „Între anii 1996 – 1999 a urmat Institutul Pușkin la Moscova, Rusia, obținând o diplomă în rusă comercială. A absolvit în 1999 Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, diplomă în economie. În același an, 1999, a început un masterat la SNSPA București – master în Comunicare și Relații Publice – pe care nu l-a terminat”

  3. Nu cumva Barna se ocupa cu astfel de cursuri si in buzunarele lui au ajuns bani europeni?

  4. Tanti de lamentari suntem sătui…ce măsuri ai luat ca să nu se mai repete astfel de lucruri ?

  5. Esti dusa rau!
    900.000 de TINERI nu figureaza nicaieri si pe tine te preocupa sa bagi in campul muncii care Primariile serioase ii pun la munca pentru Comunitate!
    Raluco, vezi ca trec cei 2 ani promisi ieri de Catu si NU vei face nici o analiza la Legea salarizarii si a pensiilor, esti mai ametita decat Violeta Alexandru care si aia batea campiile liberale cu gratie si a FACUT fix NIMIC timp de 1 AN!
    De ce nu spui nimic depsre ministresa muncii de la PNL, Violeta Alexandru care NU a inceput macar Recalcularea Pensiilor incat la 1 Septembrie 2021 sa intre in vigoare noua Lege a Pensiilor!?
    Rusine!
    Va intereseaza respectarea Legilor, DOAR cand e vorba despre BANII aia multi pe care ii luati voi!
    Legile, programele de guvernare NU conteaza cat INTERESELE lor!!
    Rusine, jigodie!
    Nu am vazut emisiunea, abia astept s-o vad pe site-ul B1 TV,, sunt curioasa ce prostii a mai debitat ametita asta!

    • Eu nu am rezistat mai mult de 3 minute…
      Cică ar fi zis că recalcularea pensiilor va dura 1 an și jumătate, dar nu știu de când…
      Dacă socotim din nov. 2019, când au luat guvernarea, înseamnă că mai are 3 luni!!!
      Glumesc, pentru că 1 an și 3 luni și Violeta A și ea și Citu au frecat menta.
      De vreo 10 ori doar eu le-am cerut anul trecut elaborarea Normelor la lege, că altfel nu pot începe recalcalarile și vor ieși din termenul legal de 1 sept. 2021, dar n-ai cu cine….
      Singura soluție este să lase guvernarea și să plece, dar nu o vor face de bunăvoie!

  6. Pentru a reuși în viața toți cetățenii propun la cursurile de formare profesionala meseria de „politician”..(ralu’ uite la tine a functionat)
    În felul acesta rata șomajului va scadea(spre 0) iar proaspeții absolvenți se vor integra perfect în decor(neexistând discriminare la locul de munca) la câtă școala au majoritatea alesilor.

  7. S-au facut cursuri, pe pilism politic, unor participanti aflati cu 2-3 ani inainte de varsta legala de pensionare: cazare, masa, transport, toate incluse. Plus plata pentru participarea la curs. Un fel de concediu platit. Perdant principal statul roman. 🙁

  8. Sifonarile s-au facut prin:
    – POSDRU in perioada programatica 2007-2013;
    – POCU in perioada programatica 2014-2020.

    In fiecare perioada programatica, POSDRU/POCU au avut alocari financiare mai mari decat POR
    sau PNDR sau POIM (programele operationale care se ocupa cu dezvoltarea infrastructurii).

    Prin POSDRU/POCU s-au facut pretinse specializari/reorientari profesionale care constau in cursuri de 3-5 zile in diverse locatii (vara la mare si iarna la munte).

    Specializarile au constat in, de exemplu, deprinderea asistentilor si a medicilor cu operarea EXCEL si Internet. Dupa cele 3-5 zile de vacanta pentru care s-au platit sume fabuloase pe cazari pentru ca sa invete lumea nimic, s-au eliberat niste diplome total inutile si fara nicio acoperire in cunostinte.

    Nadajduim ca doamna Turcan va stopa sifonarile de bani din POCU in perioada programatica 2021-2027.

  9. Eu nu am rezistat mai mult de 3 minute…
    Cică ar fi zis că recalcularea pensiilor va dura 1 an și jumătate, dar nu știu de când…
    Dacă socotim din nov. 2019, când au luat guvernarea, înseamnă că mai are 3 luni!!!
    Glumesc, pentru că 1 an și 3 luni și Violeta A și ea și Citu au frecat menta.
    De vreo 10 ori doar eu le-am cerut anul trecut elaborarea Normelor la lege, că altfel nu pot începe recalcalarile și vor ieși din termenul legal de 1 sept. 2021, dar n-ai cu cine….
    Singura soluție este să lase guvernarea și să plece, dar nu o vor face de bunăvoie!