G4Media.ro

Trump anunţă un acord comercial între SUA şi Regatul Unit

Foto: Captură video

Trump anunţă un acord comercial între SUA şi Regatul Unit

Preşedintele american Donald Trump a anunţat joi un acord comercial „total şi complet” cu Regatul Unit, promiţând că vor urma şi alte acorduri de acest fel după ce a impus taxe vamale lumii întregi, relatează agenţiile AFP şi DPA.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Acordul comercial este total şi complet, el va cimenta relaţiile între SUA şi Regatul Uniut pentru mulţi ani de acum înainte”, a scris Trump pe reţeaua de socializare Truth Social, transmite Agerpres.

„Ţinând cont de îndelungata noastră istorie şi fidelitate, este o mare onoare de a face cu Regatul Unit primul nostru anunţ. Multe alte acorduri, aflate în stadii serioase de negociere, vor urma!”, a susţinut preşedintele american.

Publicaţiile New York Times şi Politico au scris anterior despre un astfel de acord iminent, citând surse apropiate negocierilor, în timp ce Wall Street Journal scrie că ar fi vorba de fapt despre un acord-cadru pentru negocieri comerciale ulterioare.

De partea britanică, un purtător de cuvânt al premierului Keir Starmer a declarat joi că „negocierile în vederea unui acord între ţările noastre (Regatul Unit şi SUA) au continuat în ritm susţinut” şi că premierul britanic se va exprima pe acest subiect mai târziu în cursul zilei, adăugând că „Statele Unite sunt un aliat indispensabil pentru economia şi securitatea” Regatului Unit.

Acest acord comercial ar fi primul încheiat de SUA după ce Trump a impus mai multe serii de taxe vamale. Prima serie a fost decisă în martie, când Statele Unite au impus taxe vamale de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, indiferent de ţara de origine.

În a doua etapă, Trump a anunţat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepţia celor deja taxate cu 25% şi a unor excepţii ce privesc produsele energetice, semiconductorii – etc.), la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de taxarea de către acestea a importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu SUA. De exemplu, pentru produsele importate din ţările UE taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%, dar cele pentru produsele importate din Regatul Unit au rămas la 10%.

Pentru produsele importate de SUA din China procentul taxelor vamale anunţate de Trump a fost iniţial de 34%, la care s-au adăugat taxele de 20% deja existente, aşadar 54%, ajungând între timp la 145% după ce au fost suplimentate de atunci într-o spirală de represalii reciproce.

Totuşi, Trump a decis pe 9 aprilie să suspende pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, adică cele care depăşesc plafonul de bază de 10%, cu excepţia celor aplicate Chinei şi a celor impuse importurilor de oţel, aluminiu şi produse ale industriei auto, după ce numeroase ţări au solicitat negocieri cu Washingtonul, negocieri aflate în derulare, inclusiv cu UE.

Trump urmăreşte prin aceste taxe vamale diminuarea imensului deficit comercial al SUA şi reindustrializarea acestei ţări, care a pierdut numeroase capacităţi productive întrucât globalizarea şi liberalizarea comerţului internaţional au încurajat companiile să-şi delocalizeze producţia către ţări cu costuri mai reduse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.