G4Media.ro

Theodora Bertzi a fost revocată de Parlament din conducerea Consiliului pentru combaterea…

Theodora Bertzi a fost revocată de Parlament din conducerea Consiliului pentru combaterea discriminării, la mai bine de un an după ce numirea sa a fost declarată neconstituțională

Parlamentul a decis miercuri revocarea Theodorei Bertzi, propusă de ALDE, din funcţia de membru al Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

S-au înregistrat 300 de voturi pentru, unul împotrivă şi 17 abţineri.

Hotărârea a fost luată ca urmare a deciziei Curții Constituționale din iunie 2018, conform căreia a fost declarată neconstituţională Hotărârea Parlamentului de numire a Theodorei Bertzi în această funcţie.

Bertzi a fost propusă de ALDE în conducerea Consiliului Antidiscriminare, prin urmare partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va trebui să facă o nouă numire. Și asta pentru că, în momentul publicării în Monitoru Oficial a deciziei CCR, mandatul Theodorei Bertzi va înceta, au declarat pentru G4Media.ro surse din CNCD.

Sesizarea a fost trimisă Curții Constituționale de PNL, partid care a numit-o pe Theodora Bertzi în conducerea CNCD în 2012. Bertzi a părăsit însă PNL, optând pentru ALDE, formațiune care a propus-o în 2018 pentru un nou mandat în conducerea Consiliului.

Motivul invalidării mandatului acesteia este lipsa studiilor juridice, așa cum prevede actul normativ care reglementează activitatea Consiliului:

  • Art. 23 alin. (4): ”La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum doua treimi dintre aceştia sa fie licentiati în ştiinŃe juridice” (ordonanța Guvernului nr. 137 din 31 august 2000).

”Parlamentul României nu a procedat la verificarea îndeplinirii condiției ca două treimi dintre membri Consiliului să fie cu studii juridice atunci când a aplicat procedura de numire în funcție a doamnei Theodora Bertzi. Din autobiografia celor 9 membri aflați în funcție înaintea numirii d-nei Theodora Bertzi se relevă că procentul de două treimi nu era îndeplinit și, pe cale de consecință, noul membru trebuia în mod obligatoriu să fie licențiat în științe juridice. Din analiza autobiografiei doamnei Theodora Bertzi, depusă în îndeplinirea condițiilor legale de numire în funcție la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, rezultă că aceasta nu este licențiată în științe juridice, pe cale de consecință Parlamentul României nu avea posibilitatea de a o numi în funcția de consilier în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării fără a încălca dispozițiile legale, respectiv art.23 alin.(4) din Ordonanța Guvernului nr.136/2000”, se arată în sesizarea transmisă de PNL Curții Constituționale.

Potrivit CV-ului oficial, Theodora Bertzi este licențiată în medicină (1984), a absolvit un curs postuniversitar în domeniul asistenței sociale (2006) și are un master în administrație publică (2008).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ia uite de ce s-a impiedicat CCR-ul si cand s-a hotarat ALDE sa-l ajute sa se ridice ! :)))))

    PS. Acu’, pe bune ! Ce c…t mai e si asta : sa aiba studii juridice 3/4 din membri ?

    PPS. Da’ ce … Ciordache daca are, la ce ii foloseste, ca le da intr-una neconstitutionale ! :)))
    PPPS. Chiar am ajuns sa ne formalizam in asa hal de frica lui Klaus !? Auzi : 3/4 ? :))))))

  2. Theodora Bertzi a fost demisa dupa esecul licitatiei cu micuta rroma Sorina.

  3. ALDE încalcă legea și trebuie să treacă ani de zile și o decizie CCR care să aplice legea?

  4. Cel mai hidos aspect al acestei… situatii
    este porcaria pe care n-au bagat-o de seama anal-ijdi „destoinici”
    l-au fortat pe santa klaus s-o demita pe lck (aka lulutza) invocand tocmai o decizie a cc-al-pcr
    (ce mai macaneau bipede si bipezi despre cum trebe neaparat pusa-n aplicare)
    dar, despre punerea-n aplicare a unei decizii de necontestat
    la-mai-bine-de-un-an
    plus (minus)
    ce „demersuri” au facut to’ar’sii (neo)(re)fo’misti userijdi peempijdi etc
    pt punerea in aplicare sau/si cunoasterea acestei fracturi de logica de catre pulimea votanta