G4Media.ro

The Financial Times: America va rămâne în Europa mult timp, mulțumită lui…

Sursa foto: Kremlin.ru

The Financial Times: America va rămâne în Europa mult timp, mulțumită lui Putin / Moscova a realizat ceva ce Biden nu ar fi putut să facă de unul singur: a unit Occidentul

S-a zis cu reorientarea Americii din Atlantic în regiunea indo-pacifică. Cerând concesii care au șocat Europa dezbinată și dezorientată, președintele rus Vladimir Putin a unit Vestul în spatele conducerii americane. Au trecut ani de când o asemenea propoziție putea fi așternută pe hârtie fără a pufni în râs.

Rusia a făcut să se materializeze un lucru de care se teme – un Occident care etalează ceva ce aduce a fermitate. Drept urmare, președintele american Joe Biden s-a trezit acum în prima linie a frontului în două potențiale războaie reci, unul în Europa de Est, altul în Marea Chinei de Sud.

Nu e scenariul cu care plănuia Biden să lucreze. El și-a obținut funcția promițând să reorienteze politica externă către est. Firește că le-a spus tot ceea ce se cerea spus partenerilor europeni ai SUA, care s-au simțit ușurați să fie tratați din nou ca prieteni, după patru ani de dispreț din partea fostului președinte Donald Trump.

Însă ei aveau să afle curând că prin sintagma „America s-a întors” Biden înțelegea altceva decât își doreau ei. Destul de similar cu Trump, Biden era concentrat pe China. Spre deosebire de Trump, el voia ca Europa să-l ajute în acest nou demers din regiunea indo-pacifică.

Neplăcuta trezire la realitate a Europei a început vara trecută, când SUA s-au retras intempestiv din Afganistan, fără acordul aliaților din NATO. La fel ca acum dispăruta Armată Națională Afgană, partenerii din NATO ai SUA se bazau pe sprijinul aerian și logistic american pentru a putea opera în Afganistan. Concluzia lor a fost că, în ciuda retoricii călduroase, lui Biden nu-i prea pasă de opinia lor.

Dezastrul care a rezultat la Kabul i-a lăsat pe toți plini de vânătăi.

Iar Biden și-a agravat păcatul când nu i-a avertizat pe francezi despre noul acord privind submarinele nucleare între Australia, Regatul Unit și SUA (AUKUS), încheiat la numai câteva zile după ce talibanii recuceriseră Afganistanul. Dacă a existat vreodată un moment potrivit pentru ca Moscova să exploateze dezbinarea Vestului, atunci acela a fost. Însă Putin și-a supralicitat cartea. Spre deosebire de vară, demnitarii americani îi consultă și îi ascultă acum cu sârguință pe omologii lor europeni.

Biden se confruntă în prezent cu două probleme urgente. Prima este aceea de a-i oferi lui Putin o cale de a bate în retragere fără să-și șifoneze imaginea. Alternativa ar fi un conflict în Ucraina care ar putea umbri atrocitățile petrecute în Balcani în anii ’90. Cu 40 de milioane de locuitori, din care cei mai mulți doresc aderarea la NATO, Ucraina e departe de a fi Bosnia ori Croația.

Are un teritoriu dublu față de al Germaniei și o populație mai numeroasă ca a Poloniei. O comparație mai potrivită ar fi cu Războiul Civil din Spania din anii ’30, în care puterile externe, fasciste și comuniste deopotrivă, s-au folosit de intermediari pentru a se ataca reciproc. Până și Putin s-ar cutremura în fața unei asemenea perspective.

Aici va fi pusă la încercare creativitatea diplomatică a lui Biden, iar rezultatul ar putea lăsa de dorit. Dacă într-adevăr Beijingul reprezintă provocarea strategică primordială pentru SUA, după cum afirmă consensul de la Washington, atunci Biden va trebui să găsească în cele din urmă o cale de a disloca Rusia din îmbrățișarea Chinei.

Retorica existențială privind o bătălie globală între democrație și autocrație nu va face altceva decât să apropie Moscova de Beijing. Îi va neliniști totodată pe mulți dintre aliații europeni pe care Biden tocmai i-a liniștit. Unii dintre ei nu se simt în largul lor cu o retorică despre lupta maniheistă dintre lumină și întuneric.

Și nici măcar nu e ca și cum Ucraina ar fi vreo democrație-model. Conform organizației Freedom House, cu sediul la Washington, Ucraina e doar „parțial liberă”, fiind punctată considerabil mai slab decât „democrația iliberală” a Ungariei sau alte regimuri imperfecte precum cele din Serbia, Columbia și Sierra Leone.

Ucraina e clasată un pic sub India, pe care administrația Biden o proslăvește pretutindeni drept o redută a democrației în calea autoritarismului chinez. Dacă Biden chiar va adopta acest etalon, atunci politica lui externă va fi marcată de confuzie și acuzații de ipocrizie. Limbajul ales de el îndepărtează totodată aliați relativ de încredere precum Singapore și Emiratele Arabe Unite – țări de care America are nevoie în tabăra ei.

Criza din Europa îi oferă lui Biden o scăpare clarificatoare din capcana retorică pe care el singur și-a întins-o. Principiul aflat în joc în Ucraina e suveranitatea. Frontiera ei nu ar trebui să fie cu nimic mai puțin inviolabilă dacă ea și-ar schimba sistemul politic.

Evident că lumea ar fi mai bună dacă democrația ar înflori pretutindeni. Însă America ar fi trebuit să învețe din istoria recentă cât de riscant este să-ți proclami drept misiune libertatea universală. Pe de altă parte, cu greu găsești pe cineva care să conteste sanctitatea frontierelor. Amenințând suveranitatea Ucrainei, Moscova a realizat ceva ce Biden nu ar fi putut să facă de unul singur: a unit Occidentul. Fapt ce-i conferă lui Biden un avantaj care nu ar trebui irosit.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. „Make America Great Again!” – JB

  2. A unit Occidentul, Germania suge clanțe de ruși și vor gaz, pun piedici peste tot în UE în fața unei brume de independență energetică, UK trebuie să zboare peste alt spațiu aerian etc. Rupți de realitate ca senilul lefturd. Let’s go Brandon.

    • Ciudata poza… De obicei, dai din mâini când vorbești ceva și vrei sa fii mai convingător. Când dai din mana și cei doi interlocutori au gura închisă, te gândești ca ori au parkinson, ori fotografia e făcută ca să dea bine la public. Te duce cu gândul la barna care se făcea ca tastează pe laptop… Deh, marxisti, ce sa le faci…

    • Chiar și asta e temporar. Germania lucrează din greu la independenta energetica și va da o mare m-ie rușilor peste câțiva ani oricum.
      Doar nu crezi că le place sa fie șantajați, nu?

  3. Jermanistanul ce zice ? Jermanistanul e in patru labe asa in fata lu Puthler,asa ca mai usor cu unitatea Vestului.

  4. Întotdeauna cei cu mintea dezaxată uită cea mai importantă parte al unui conflictului (de fiecare dată)

    Cel mai uşor la un conflict e să îl porneşti şi mai uşor e să îl pierzi dar cea mai importantă parte a unui conflict e ce vine după el sau pe asta nu o ştiţi geniilor? (Vi se pare că vestul se comportă ca unii care nu vor acest război sau Putin a căzut în propria lui capcană? Suntem curioşi cine îl consiliază că fac o treabă bună pentru ceilalţi, le face treabă cât mai uşoară.)
    Când o să învăţaţi că războaiele se câştigă după ce se opresc că restul nu e decât orgoliile unor puţoi care îşi măsoară puţulica şi în majoritatea conflictelor nu câştigă niciodată cei care se joacă cu puţulica indiferent că sunt de partea câştigătoare sau nu, în special cei care numai puţe au în cap cu păpuşari în spatele lor care îi modelează.

    După generaţii puternice întotdeauna apar generaţii crescute în puf care nu debordează de prea multă inteligenţă şi care vor să se joace cu puţulica DE PREA MULT BINE CARE CREAZĂ ALTE GENERAŢII PUTERNICE sau nici pe asta nu o ştiţi?

    Întrebarea finală pentru toţi spalaţii pe creieri cine credeţi că îşi doreşte cel mai mult acest conflict (ESTUL sau VESTUL?) că noi deja ştim cine îl va câştiga sau credeţi că faza de la Capitoliu putea fi trecută cu vederea?

    Clovnilor sunteţi în laţ şi nu faceţi decât să vă zbateţi în el aşa că chiar suntem curioşi cine vă consiliază, voi nu sunteţi curioşi?

    Cea mai simplă metodă să îngenunchezi pe unul puternic e să îi dai mai mult decât poate duce şi să îl laşi să creadă în iluzia lui, suntem siguri că nici pe asta nu o ştiţi (priviţi la fesenişti şi la final veţi înţelege despre ce vorbim 🙂).

    • Te înșeli daca crezi că spirala de distrugere a Rusiei a fost pornită de Occident sau daca ți se pare că Rusia are macar vreo iluzie in care să poată crede. Și-au făcut o singuri ducând lațul la par, o economie bazată pe resurse naturale in care nu produc nimic de valoare. Când o să alergi sa cumperi mașini rusești sau ceva rusesc înseamnă că are și Rusia o economie. Până una alta, nu are.

    • Dășteptule!

  5. Vise taică, vise! Așa își imaginează naivii…. America se va înțelege cu Rusia pentru că trebuie să se ocupe de Pacific…. dacă își mai pierd timpul pentru o cauză pierdută.. (Europa plină de orgolii și animozități)… influența Chinei va fi de neoprit…. așa măcar speră să o mai întârzie.

  6. Ttilu alternativ: „NATO râde de Rusia”

  7. Sal, ne trebuie armata europei asa nu mai conteaza asa mult sua deja poti negocia toti pasii facuti de nato.

  8. EU parțial unită, Germania si Ungaria dependente de gazul rusesc cer îndurare la Moscova, orice să primească gaz. Trebuie să găsească rapid alternative pentru a elimina definitiv dependenta asta.

  9. Da, a unit Occidentul in direcția unii hăis și unii cea!