
Tensiuni majore în Bosnia: Parlamentul Republicii Srpska a votat retragerea din instituțiile centrale ale statului Bosnia și Herțegovina. Tendințele secesioniste, denunțate de comunitatea internațională
Tensiunile dintre sârbi și bosniaci se amplifică, după ce Parlamentul Republicii Srpska (regiune autonomă locuită majoritar de sârbi) a adoptat Concluziile privind transferul de competențe, astfel încât pe teritoriul Republicii Srpska nu se vor mai aplica legile și alte reglementări prin care competențele Republicii Srpska erau transferate către instituțiile centrale ale Bosniei și Herțegovina, transmite publicația RTS, preluată de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Parlamentul Republicii Srpska a însărcinat Guvernul Republicii Srpska ca în termen de șase luni să trimită în legislativ spre examinare și adoptare legile și reglementările care vor permite buna funcționare a Republicii Srpska. În paralel, Parlamentul entității sârbe a însărcinat Guvernul ca în termen de șase luni să organizeze retragerea din trei instituții centrale ale statului Bosnia și Herțegovina: Armată, Justiție și Administrație fiscală.
Parlamentul Republicii Srpska a adoptat și Declarația privind principiile constituționale. În Declarație se solicită Guvernului Republicii Srpska ca în coordonare cu președintele Republicii Srpska să elaboreze textul Constituției Republicii Srpska în care vor fi menționate toate competențele Republicii Srpska. Potrivit noii Constituții, printre alte modificări, Banja Luka va fi principalul oraș din Republica Srpska, iar Pale capitala Republicii Srpska. Pentru Concluzii și Declarație, din totalul de 81, au votat 52 de deputați, dintre care 49 din coaliția de guvernare, ceilalți deputați din opoziție nu au fost prezenți la ședință.
Reacția reprezentanților croaților și bosniacilor la hotărârile Parlamentului Republicii Srpska
Reprezentantul croaților și președinte în exercițiu al Președinției colective a Bosniei și Herțegovina, Želiko Komšić, a solicitat Procuraturii BiH ca în procedură de urgență să deschidă un dosar împotriva deputaților din Parlamentul Republicii Srpska, care au votat Concluziile privind transferul de competențe. Komšić a solicitat ca ancheta să fie extinsă și la reprezentantul poporului sârb în Președinția BiH, Milorad Dodik.
Komšić a afirmat că documentele adoptate de Parlamentul entității sârbe din BiH subminează ordinea constituțională a statului, pacea și stabilitatea. „Komšić a solicitat Procuraturii BiH să-l ancheteze pe Milorad Dodik în calitate de instigator și lider al grupului care are drept obiectiv subminarea ordinii constituționale și instituțiilor statului” – se spune în comunicatul de presă al Președinției BiH. Reprezentantul bosniacilor în Președinția BiH, Šefik Džaferović, a condamnat hotărârile adoptate în Parlamentul Republicii Srpska și a făcut apel la instituțiile centrale ale statului BiH, în special la Procuratura BiH să apere ordinea constituțională și să înceapă o anchetă împotriva celor responsabili. Džaferović a spus că „atacul la instituțiile statului și la ordinea constituțională sunt un atac la pacea din BiH”.
Reacția ambasadelor din Bosnia și Herțegovina la hotărârile Parlamentului Republicii Srpska
Ambasadele SUA, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Franței și Delegația Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina au comunicat că Declarația și Concluziile adoptate de Parlamentul Republicii Srpska reprezintă un pas înainte spre escaladarea tensiunilor și sunt o amenințare pentru stabilitatea BiH și a regiunii.
În comunicatul comun se subliniază că „membrii coaliției de guvernare din Republica Srpska trebuie să fie conștienți că încalcă cadrul Acordului de Pace de la Dayton, că acționează împotriva intereselor economice ale entității sârbe, că amenință stabilitatea statului și a întregii regiuni și periclitează viitorul BiH în UE” – se menționează în comunicat și se adaugă că tensiunile și blocarea activității instituțiilor statului vor limita oportunitățile economice, vor descuraja investitorii și vor distrage atenția de la lupta contra corupției.
Ambasadorii subliniază că liderii din Republica Srpska trebuie să renunțe imediat la „retorica incendiară și secesionistă” și să-și reia activitatea în instituțiile centrale ale statului. „Politicienii din Republica Srpska și cei din Federația BiH au ocazia să continue dialogul și să găsească urgent o soluție. Încurajăm toți liderii să construiască încrederea reciprocă și să renunțe la retorica incendiară care a condus la separări, să-și reia activitatea în instituțiile statului, unde pot discuta problemele controversate” – se subliniază în comunicat și se adaugă că acum accentul trebuie pus pe avansarea implementării reformelor, care sunt importante pentru cetățeni și pentru avansarea procesului de integrare europeană.
OSCE consideră că Republica Srpska periclitează pacea în Bosnia și Herțegovina și regiune
Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, și secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, au apreciat că documentele adoptate în Parlamentul Republicii Srpska, care presupun transferul competențelor statului la nivel de entitate, periclitează pacea și stabilitatea din Bosnia și Herțegovina și regiune.
Linde consideră că aceste hotărâri conduc la escaladarea tensiunilor și sunt în contradicție cu ceea ce s-a realizat în ultimii 26 de ani – a comunicat OSCE.
„Facem apel la liderii politici din Republica Srpska să renunțe la acțiunile politice care provoacă disensiuni” – a menționat Linde, adăugând că „subminarea Acordului de la Dayton și a ordinii constituționale din BiH implică riscul periclitării păcii și stabilității țării și regiunii”. Schmid subliniază că actuala criză politică influențează negativ economia, descurajează investițiile și încetinește reformele necesare. „Din păcate, povara va cădea tot pe cetățenii care se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, corupție și lipsurile din domeniul sănătății” – a declarat Linde. Schmidt și Linde au făcut apel la toate părțile să restabilească funcționarea instituțiilor statului și să se implice într-un dialog constructiv pentru a se ajunge la consens în beneficiul tuturor cetățenilor BiH.
Traducerea Rador: Rodica Mihaj / Sursa: Captură Google Maps
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii