
Sute de documente naziste, descoperite în arhivele Curţii Supreme din Argentina
Justiţia argentiniană a descoperit sute de documente şi hărţi ale membrilor organizaţiilor naziste în cutii aflate în arhivele Curţii Supreme a ţării, a dezvăluit duminică ziarul Clarin, transmite Agerpres. Cutiile, şapte în total, au fost deschise vineri, iar conţinutul lor a fost clasificat, documentat şi păstrat la ordinul Curţii Supreme, pentru a determina dacă pot oferi informaţii relevante cu privire la evenimente legate de Holocaust sau fuga naziştilor spre Argentina.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Conform anchetei jurnalistice, o primă inspecţie a conţinutului a relevat existenţa unor elemente de propagandă nazistă şi a unor fotografii.
Muzeul Holocaustului din Buenos Aires, ai cărui reprezentanţi au fost prezenţi la deschiderea cutiilor, vineri, împreună cu preşedintele Curţii Supreme, Horacio Rosatti, participă la lucrările de inventariere şi conservare, conform Clarin.
Conform presei locale, documentele sunt legate de reţinerea de către biroul vamal, în 1941, a unei încărcături trimise către ambasada Germaniei la Buenos Aires din partea legaţiei germane din Tokyo.
O comisie parlamentară a sesizat atunci justiţia pentru a afla dacă aceste cutii ar putea conţine elemente capabile să compromită politica de neutralitate a Argentinei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cutiile au fost deschise şi lăsate sub sigilii judiciare timp de decenii.
Se estimează că mii de nazişti au trecut prin Argentina sau s-au refugiat în această ţară după război.
Cazurile cele mai cunoscute sunt Adolf Eichmann, capturat la Buenos Aires în 1960 şi judecat şi executat în Israel; Josef Mengele, doctor cunoscut pentru experimentele sale asupra prizonierilor, care s-a ascuns în Argentina înainte de a fugi în Paraguay şi Brazilia, unde a murit; şi Erich Priebke, responsabil de un masacru în 1944 în timpul ocupaţiei germane a Italiei.
Priebke a fost arestat în Argentina şi extrădat în Italia în 1995, unde a murit în detenţie în 2013, ispăşind o pedeapsă de închisoare pe viaţă.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii