G4Media.ro

Sute de copii ai emigranților, reînmatriculați în școlile brașovene / ”Sunt și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sute de copii ai emigranților, reînmatriculați în școlile brașovene / ”Sunt și probleme de adaptare pentru că, din păcate, limba română nu mai este vorbită în foarte multe familii”

Brașovenii care au încercat să-și facă un rost în străinătate încep să se întoarcă acasă, dovadă stau cererile tot mai numeroase de echivalare de studii și reînscrieri în școli, informează Agenția de presă Rador. Cele mai multe solicitări din județ sunt pentru Făgăraș și Victoria.

„Dacă tot anul școlar trecut am avut 322 de cereri de echivalare de studii, de la familii care se întorc și își școlarizează copiii în sistemul românesc, anul acesta urmăream statisticile, numai până în iunie, am avut peste 350. Deci, până la jumătatea anului am avut mai mult decât am avut anul trecut tot anul”, a precizat inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Brașov, Ștefania Molnar.

Deși sunt copii de români, nu toți cunosc foarte bine limba maternă. „Sunt și probleme de adaptare pentru că, din păcate, limba română nu mai este vorbită în foarte multe familii, este doar o a doua limbă de comunicare, după limba țării care i-a adoptat”, a adăugat Ștefania Molnar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „Dacă tot anul școlar trecut am avut 322 de cereri de echivalare de studii, (…) anul acesta urmăream statisticile, numai până în iunie, am avut peste 350. Deci, până la jumătatea anului am avut mai mult decât am avut anul trecut tot anul”, a precizat inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Brașov, Ștefania Molnar.
    Daca toata lumea are aceeasi logica ca doamna inspector, e clar de ce invatamantul romanesc se afla acolo unde este acum.

    • Ce este incorect in logica ei? Anul trecut, 12 luni, 322 de cereri. Anul asta, 6 luni, 350. Concluzie: anul asta pana la jumatate, mai mult decat tot anul trecut.

    • @QED, domnule Grig.

      Vedeti dvs., oamenii au tendinta sa simplifice datele problemei. Cititi, va rog, textul cu atentie.
      1. doamna inspector compara un an intreg (sau an scolar, ca nu se intelege bine din text) cu o jumatate de an; si 2. nu se spune nimic despre distributia cererilor de-a lungul anului.
      Exista posibilitatea ca nicio cerere sa nu fie depusa anul aecesta dupa luna iunie, nu? De unde rezulta atunci dublarea numarului?

      Doamna inspector ar fi trebuit sa compare perioade egale. Probabil ca preda limba romana, geografie sau alte stiinte umaniste (nu ca ar fi ceva rau in asta)…

      A, ca se poate banui sau subintelege ca cererile sunt distribuite uniform pe parcursul anului este alta problema. Stiti bancul acela cu examenul la Academia de Politie care spunea ca „daca la o statie dintr-un autobuz coboara 3 calatori si se urca 5, atunci trebuie sa mai coboare 2 calatori ca sa fie autobuzul gol?”…

    • „anul scolar trecut” e cheia…
      Anul scolar trecut, adica 2021-2022 a început in sept. 2021 şi s-a incheiat in iunie 2022.

      Numarul cererilor de anul scolar trecut contine in mod obligaltoriu si perioada comparata („anul acesta (…), numai până în iunie”), deci numarul cererilor din anul scolar trecut trebuie sa fie mai mare sau cel mult egala cu cele din anul acesta pana in iunie.

  2. „din păcate, limba română nu mai este vorbită în foarte multe familii, este doar o a doua limbă de comunicare, după limba țării care i-a adoptat”!!!!!!! Pai, iacata diferenta intre natia romana emigranta si „natia” conlocuitoare a romanilor, maghirii (fals auto-numiti „secui”)! Din punctul meu de vedere, sa le fie rusine romanilor care nu-si invata copii limba materna!

    • Punctul tau de vedere este foarte ingust.

    • Da Bogdane, acum cu puncte de vedere largi ca ale tale, copiilor le va fi foarte „ușor”..

  3. La Iași eu cred că profesorii sunt duși cu pluta auzi tu „se învață limba rusă în școli ” pai ce au făcut porci de ruși poporului român și tu acuma îi înveți pe copii limba rusă , chiar că sunt duși cu pluta

  4. Preșe.dintele să oficializeze limba ucraineană în țara noastră.