G4Media.ro

SURSE Rezultatul negocierilor PNL pentru moțiunea de cenzură: Susținere clară din partea…

sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

SURSE Rezultatul negocierilor PNL pentru moțiunea de cenzură: Susținere clară din partea USR, PMP și UDMR, parțială de la ALDE și minorități. Pro România o așteaptă pe Dăncilă în Parlament cu remanierea

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a prezentat marți liderlor liberali reuniți în ședința Biroului Executiv (BEX) rezultatul negocierilor de până acum privind moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, potrivit cărora există susținere clară pentru demiterea Cabinetului din partea USR, PMP și UDMR și parțială din partea ALDE și a minorităților, au declarat surse participante la ședință pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, Victor Ponta i-a spus lui Orban în discuțiile pe care le-au avut că ar prefera să își exprime o poziție abia după ce Viorica Dăncilă vine în Parlament pentru votul privind remanierea guvernului.

”Primele grupuri cu care am discutat au fost USR și PMP, partenerii din ultimii ani ai PNL în opoziție. Au anunțat clar că semnează și votează. Ulterior, am avut discuții cu UDMR, care au și anunțat public susținerea moțiunii. Cei de la grupul minorităților au avut niște solicitări privitoare la legislația cadru pentru organizațiile minorităților naționale și condițiile de finanțare. Acolo votul va fi la liber, fiecare partalamentar din grupul minorităților va vota cum îi dictează conștiința”, le-a spus Orban liderilor PNL, au declarat surse particpante la ședință pentru G4Media.ro.

În ceea ce privește negocierile cu ALDE, Ludovic Orban le-a spus colegilor din conducerea PNL că există disponibilitate de a susține moțiunea de cenzură. La discuții ar fi participat Călin Popescu Tăriceanu, Iani Popa, Toma Petcu, Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu.

”Cei de la ALDE s-au arătat foarte preocupați de ce va veni după moțiune, în cazul în care va fi adoptată. Le-am prezentat punctul nostru de vedere că dorim alegeri anticipate. ALDE a spus că nu prea își dorește alegeri anticipate, că ar trebui să discutăm de o formulă de guvernare, spunând că e prea proaspătă ieșirea de la guvernare. A rămas că după discuțiile cu Pro RO să continuăm discuțiile cu cei de la ALDE”, a mai spus Orban în ședința conducerii PNL.

Liderul liberal a explicat că a avut discuții și cu reprezentanții Pro România – Victor Ponta, Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu și Ion Mocioalcă.

”Datorită faptului că Ponta i-a cerut niște lucruri lui Dăncilă legate de remaniere și candidatul la prezidențiale, a zis că ar prefera ca să aibă o poziție după ce are loc solicitarea de vot pe remaniere. Au spus că sunt dispuși să susțină moțiunea, dacă nu vine cu remanierea în Parlament și dacă nu acceptă condițiile. Asta a fost înainte de ședința PSD de aseară. E clar că Ponta vrea să devină liderul stângii și vrea să devină un pol în această zonă”, a mai spus Orban în ședința BEX a PNL, potrvit surselor G4Media.ro.

El a prezentat și o evaluare, potrivit căreia, dacă inițiatorii moțiunii vor reuși să strângă 233 de semnături – numărul necesar pentru demiterea guvernuliui -, atunci numărul celor care vor veni la susținere va crește, inclusiv din zona minorităților naționale.

Ludovic Orban le-a mai spus liberalilor că există riscul defectării unor parlamentari ALDE către zona PSD – do sau trei la Senat și patru sau cinci la Camera Deputaților.

”Deocamdată suntem ținuți pe loc în ceea ce privește procedurile pe moțiunea de cenzură în așteptarea procedurii de remaniere guvernamentală și solicitarea votului Parlamentului”, a mai spus Ludovic Orban.

În acest context, Biroul Executiv al PNL a decis ca până pe 20 octombrie participarea parlamentarilor liberali la lucrările Legislativului este obligatorie sub sancțiunea excluderii din partid.

De asemenea, o altă decizie a BEX a fost ca toți parlamentarii PNL să voteze la vedere atât în ceea ce privește numirea noului președinte al Senatului, cât și la remanierea guvernuluii sau la moțiunea de cenzură.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cu aceasta ocazie a reiesit ca al doilea partid care nu va semna acordul politic al lui Barna este ALDE. Era de asteptat, dar noroc ca e pe cale de disparitie si nu va mai fi nevoie de el.

  2. Revin cu intrebarea.
    Daca ALDE s-a retras de la guvernare, iar Constitutia te trimite in parlament pentru a obtine un vot de incredere al noului guvern restructurat, vot pe care nu-I obtii, este absolut imposibil sa revii la structura anterioara a guvernului pentru simplul motiv ca ea nu mai exista de fapt si de drept. Pur si simplu ALDE tot plecata de la guvernare este! Si atunci, de ce nu este dmis guvernul? De ce mai este necesara o motiune dupa 3 zile in acest caz? (pentru ca la Constitutie se vorbeste despre trei situatii diferite in care pentru demitere e necesara si motiunea)
    Nu cumva I se intinde o cursa Viorichii?

    • Se pare ca la noi, roamanii, mai ales aia din CCR, „pierderea increderii” Parlamentului in guvern are intelesuri multiple! Sa-i ia dracu de politicieni si de judecatori ai CCR, cu legile si Constitutia lor!

    • Dupa parerea mea, Dancila a bagat-o rau pe maneca, prin plecarea ALDE de la guvernare. Practic, a intrat intr-o situatie fara iesire, si iata de ce.

      E clar ca Constitutia o trimite pe Dancila sa obtina votul parlamentului si chiar o impiedica sa mai faca orice remaniere. Dar e la fel de clar ca daca Guvernul nu obtine acel vot, nu se intampla nimic. Guvernul si guvernarea sunt inghetate. Practic, Dancila nu poate sa faca nicio numire si nicio propunere fara increderea parlamentului, timp in care toate prevederile legate de revocarea ministrilor raman valabile. Altfel spus, toti ministii care ar pleca sunt bine plecati, dar ministerele lor raman fara titular. E clar ca situatia nu poate ramane asa la nesfarsit, pana in noiembrie 2020, pentru ca riscam sa o avem pe Dancila ramasa singura in govern. Practic, suntem in mod evident intr-un blocaj institutional, iar CCR, in cazul in care ar fi sesizata, ar putea declara Guvernul demis inca dupa primul esec la vot. CCR nu poate da alta solutie, pentru motivele aratate mai sus si pentru depasirea celor 45 zile la cateva ministere.

      Probabil ca situatia e apreciata ca atare de mai multi juristi din PSD, motiv pentru care VVD incearca inca sa obtina voturile necesare restructurarii.

      Trimitand-o in parlament, Iohannis a trimis-o la executare. In loc sa I se caute presedintelui un adversary care sa-l legitimeze in alegeri, iata ca I s-a gasit aacestuia ceva mult mai valorous, un program de actiune clar, simplu si concordant cu necesitatile actuale cele mai stringente: dizolvarea parlamentului si alegerile anticipate

  3. Ponta valorează 1 pol pe stânga. În ochii plagiatorului, Dancila ba e muma pădurii, travestitul in Femeie cu broșă Chanel, ba mama salvatoare a RO.

    Cuvântul lui Ponta are valoare zero. Mă tot întreb, cum sa pleci din psd-ul lui Dragnea/Dancila in partidulețul lui ponta ? Ce coloană pt avea traseiștii?
    Sau cum sa stai acum în PSD cu tuta tutelor șefa? Cum sa accepți să-ți fie călcată demnitatea, zgâriate timpanele la fiecare greșeală a duduii ?!

    • Cine crezi că sunt parlamentarii României? Marea majoritate sunt analfabeți, cu studii făcute la distanță, după 50 ani ( vorba vine, au primit doar diploma in plic), puși acolo după ce au băgat bani grei să primească locul
      Vezi cazul fraților Ciocan, că tot e la moda cazul Caracal
      Ăștia nu pleacă de acolo până nu sunt dați afară sau li se termină mandatul; nu se gândesc la binele poporului, ci doar la al lor ( să stea cat mai mult acolo pt influenta, bani și pensii speciale)
      Poate ne fac o surpriza și dovedesc contrariul…

  4. Am auzit azi dimineață, la radio EuropaFM, despre cazul unui cocoș care a trăit 18 luni după ce a fost decapitat ( căutați pe net după „cocosul care a trăit fara cap/ miraculosul Mike)- se pare că un cheag de sânge a jucat rol de garou și a blocat scurgerea sangelui în exterior
    Fix Dancilă, o găină care trăiește chiar daca „capul” i-a fost tăiat, ținută în funcție în mod artificial (susținută din spate de diverși interlopi și borfași, cu rol de garou) fără a se folosi prea mult de cerebel
    Să pare că „găina fără cap” tocmai a depășit recordul cocoșului fără cap

  5. cat fura anual partidul din economiile cetatenilor si din puterea de cumparare pentru a-si asigura banii de furat, pentru a „ingrasa”bugetarii si a-si cumpara „linistea” de la institutiile de forta ?

  6. Nu e promițător pentru viitorul stângii pesimismul că Ponta ezită.