
SUA revocă statutul de ”organizaţie teroristă străină” al grupării islamiste siriene Hayat Tahrir al-Sham, odinioară aripa Al-Qaida în Siria, în cadrul ridicării sancţiunilor americane impuse Siriei
Statele Unite au revocat ”statutul de organizaţie teroristă străină” a grupării islamiste siriene Hayat Tahrir al-Sham (HTS), odinioară cu legături cu Al-Qaida, în cadrul ridicării sancţiunilor americane impuse Siriei, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Conform promisiunii făcute de către preşedintele (american Donald) Trump la 13 mai de relaxare a sancţiunilor impuse Siriei, îmi anunţ intenţia de a revoca desemnarea drept orgamizaţie teroristă străină a Frontului al-Nosra, cunoscută de asemenea sub numele de Hayat Tahrir al-Sham (HTS)”, a anunţat luni într-un comunicat secretarul de Stat Marco Rubio.
Această revocare urmază să intre în vigoare marţi, după publicarea în registrul federal, precizează el.
Această decizie intervine în urma ”dizolvării HTS şi angajamentului Guvernului sirian de a lupta împotriva terorismului sub toate formele”, anunţă Marco Rubio, care salută ”măsurile pozitive luate de noul Guvern sirian condus de către preşedintele Ahmad al-Sharaa”.
”Această revocare este o etapă importantă în realizarea viziunii preşedintelui (american Donald) Trump a unei Sirii stabile, unificate şi paşnice”, apreciază el.
RELAXARE TREPTATĂ A SANCŢIUNILOR
Această decizie, aşteptată, intervine după ce preşedintele american a semnat la 30 iunie un decret privind desfiinţarea oficială a sanţciunilor americane impuse Siriei.
Donald Trump a surprins anunţând, la 13 mai, într-o vizită la Riad, ridicarea sancţiunilor americane, anunţând că vrea ”să dea o şansă măreţiei” noilor autorităţi de la Damasc.
El s-a întâlnit atunci, în următoarea zi, cu preşedintele interimar sirian Ahmad al-Sharaa, şeful coaliţiei rebele conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care l-a înlăturat la 8 decembrie de la putere pe fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad.
Ulterior, Washingtonul a relaxat majoritatea sancţiunilor, pentru a facilita revenirea Siriei în sistemul financiar internaţional şi a dat autorizaţii în vederea unei încurajări a unor noi investiţii în Siria.
Departamentul de Stat nu precizează în acest comunicat dacă Washingtonul va retrage Siria şi de pe lista americană a ţărilor pe care le acuză că susţin terorismul, însă Marco Rubio anunţa săptămâna trecută că analizează această problemă.
CERINŢELE WASHINGTONULUI
Susţinerea Siriei nu are loc fără exigenţe, iar Washingtonul acţionează în vederea unei apropieri între Damasc şi Israel, care a desfăşurat sute de atacuri aeriene împotriva vecinului său după îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.
HTS era cunoscută sub numele de Frontul al-Nusra, fosta aripă a Al-Qaida în Siria, însă şi-a rupt legăturile cu gruparea jihadistă în 2016 şi a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea.
În 2017, HTS a revendicat controlul unor părţi ale provinciei Idleb, în nord-vestul Siriei, şi a înstalat o administraţie civilă în regiune, acuzată de abuz împotriva oricărei disidenţe.
În ianuarie, noile autorităţi siriene au anunţat dizolvarea tuturor facţiunilor armate, inclusiv a HTS, iar unele grupări au intrat apoi în comonenţa noii poliţii siriene.
Frontul al-Nusra a fost înscris în 2014 pe lista de sancţiuni a Consiliului de Securitate al ONU, alături de Statul Islamic (SI), Al-Qaida şi grupările afiliate acestora.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.