G4Media.ro

SUA: Democrații vor să transforme alegerile din noiembrie într-un referendum despre Trump.…

sursa foto: Facebook/ Donald Trump

SUA: Democrații vor să transforme alegerile din noiembrie într-un referendum despre Trump. Republicanii mizează pe economie

Democrații și Casa Albă încearcă să schimbe scenariul alegerilor intermediare din acest an, care sunt în mod tradițional un referendum despre partidul aflat la putere, într-un referendum despre Partidul Republican, aflat în opoziție, și mai ales despre liderul de necontestat al formațiunii, Donald Trump. De partea lor, republicanii mizează pe faptul că alegătorii sunt mult mai preocupați de starea economiei Statelor Unite, afectată de inflație și de alte crize multiple.

Schimbare de strategie

La 8 noiembrie, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților de la Washington, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

Potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare. În acest an, poziția Partidului Democrat este șubrezită și de o inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii.

Deoarece alegerile intermediare sunt adesea privite ca un referendum despre partidul aflat la guvernare, acel partid tinde așadar să piardă locuri în Congres. Ultima dată când partidul care se afla la putere nu a pierdut, ci a câștigat locuri în legislativ a fost la scrutinul din toamna anului 2002, când republicanii s-au bucurat de val de sprijin printre americanii traumatizați de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, reușind să obțină opt locuri suplimentare în Camera Reprezentanților și două în Senat, lucru care le-a dat controlul deplin al Congresului.

Anul acesta, climatul de dinainte de scrutin este diferit. Unii strategi americani afirmă că președintele Joe Biden – a cărui rată de favorabilitate, deși a crescut ușor în ultimele săptămâni, rămâne la cote negative istorice – și democrații încearcă din răsputeri să transforme alegerile din toamnă într-un referendum despre republicani.

Cum s-a ajuns la această schimbare de strategie electorală? Analiștii afirmă că, mai ales în ultimele săptămâni, liderul de la Casa Albă și alți democrați de frunte și-au concentrat eforturile pe prezentarea scrutinului drept o alegere istorică între partidul lor și republicanii despre care susțin că au opinii extreme cu privire la drepturile reproductive și amenință pilonii democrației prin refuzul lor de a accepta rezultatele alegerilor, precum și prin dorința de a îmbrățișa teoriile conspirației.

De asemenea, democrații încearcă să înfățișeze alegerile drept un referendum și despre fostul președinte Donald Trump, pe care îl acuză că a incitat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de la Washington. Incidentele violente din acea zi au întrerupt certificarea alegerilor prezidențiale de către Congres și au forțat evacuarea congresmenilor.

Mai mult, dacă la începutul acestui an Biden și democrații păreau că vor fi zdrobiți de republicani la urne din cauza creșterii semnificative a prețurilor la benzină, la alimente și la chirii, ultimele săptămâni le-au adus mai multe vești bune. Prețurile la combustibili au scăzut constant în ultimele trei luni și, deși inflația rămâne o preocupare majoră pentru alegători, aceasta a scăzut ușor de la maximele înregistrate în primăvară și începutul verii.

Nu este de mirare așadar că, impulsionat de aceste evoluții relativ pozitive,  președintele Biden a ținut mai multe discursuri în ultimele săptămâni în care a descris alegerile din noiembrie nu ca un referendum despre economie sau performanțele sale în fruntea Americii, ci ca pe o alegere între Partidul Democrat și Partidul Republican, descris în termeni apocaliptici drept o amenințare pentru democrație.

De exemplu, într-un discurs ținut la începutul acestei luni în Philadelphia, Biden a afirmat: „Forțele MAGA sunt hotărâte să ducă această țară înapoi – înapoi într-o Americă în care nu există nici un drept de a alege, nici dreptul la intimitate, nici dreptul la contracepție, nici dreptul de a te căsători cu cine iubești. Ei promovează lideri autoritari și alimentează flăcările violenței politice care reprezintă o amenințare la adresa drepturilor noastre personale, la urmărirea dreptății, la statul de drept și la chiar sufletul acestei țări.”

În plus, printr-o tactică controversată, unii democrați și-au schimbat înregistrarea politică și s-au amestecat în alegerile primare din Partidul Republican, promovând candidați de dreapta care încă contestă faptul că Biden a câștigat în mod legitim alegerile din 2020, care au susținut limite ale avortului după 15 săptămâni de sarcină și chiar mai devreme sau care au criticat vehement percheziția agenților FBI din august de la casa lui Trump din Florida.

Pariu câștigător?

Toate aceste eforturi au fost percepute de analiști ca parte a strategiei democrate de a muta centrul atenției de la ei înspre republicani și Trump, însă comentatorii sunt împărțiți atunci când discută despre această abordare electorală promovată în prezent de democrați. De exemplu, fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că a face din Trump un factor în alegeri este benefic pentru democrați – atât din cauza antipatiei acestora față de fostul președinte, cât și datorită faptului că liderul republican are tendința de a descuraja alegătorii independenți, considerat grupul crucial care va decide scrutinul din 8 noiembrie.

„Cu cât (Trump) se implică mai mult în cursa electorală, cu atât iese mai mult în evidență, cu atât acest lucru este pentru oameni mai mult un memento a ceea ce se află în joc,” a afirmat Psaki. „A-l avea pe Trump pe buletinul de vot este un factor extrem de energizant.”

„Alegerile intermediare sunt brutale pentru partidul aflat la putere,” a declarat și Matt Bennett, cofondatorul organizației de tip think tank de centru Third Way, citat de The Hill.  „Motivul principal este că ele tind să fie un referendum despre președinte, așa că este inteligent să încerci să le transformi într-un scrutin-alegere mai degrabă decât un referendum.”

„Două lucruri fac acest lucru posibil de această dată: decizia Dobbs (de a pune capăt dreptului constituțional la avort la nivel federal) și Trump,” a adăugat Bennett. „Partidul Republican este ferm în mâinile lui Trump, dar lui nu-i pasă deloc de ei și nu își modifică comportamentul pentru a preveni ca acest scrutin să devină o problemă de alegere. Deci această strategie este disponibilă și este inteligentă.”

O opinie susținută și de Navin Nayak, președintele Center for American Progress Action, care a declarat: „Istoria sugerează că (republicanii) ar trebui să fie  favorizați cu siguranță pentru a recâștiga controlul deplin asupra Congresului. Dar, spre deosebire de orice alte alegeri intermediare din memoria recentă, acestea sunt mai concentrate pe agenda extremă pe care o promovează partidul din opoziție.”

Cu alte cuvinte, așa cum au afirmat unii comentatori de peste ocean, democrații cred că plasarea în prim-plan a lui Trump și a avortului ar putea contribui la motivarea susținătorilor lor de a se prezenta la urne într-un număr mult mai mare decât se întâmplă în mod tradițional în alegerile intermediare cu cei care sprijină partidul aflat la putere.

Unii consultanți politici rămân însă sceptici că această modificare de strategie a democraților va fi suficientă pentru a depăși tendințele istorice, accentul pe care republicanii îl pun pe inflație sau districtele electorale nou trasate, care oferă republicanilor șanse clare de a relua majoritatea Camerei Reprezentanților.

„Cred că este o strategie electorală necâștigătoare. Este o strategie câștigătoare doar dintr-un unghi care rezonează cu donatorii mici,” a afirmat John Thomas, un strateg republican. Acesta a susținut că dezbaterea despre avort și revenirea lui Trump în centrul atenției mediatice au fost o binefacere pentru strângerea de fonduri, căci ar putea împiedica unii candidați democrați să devină vulnerabili la urne. Însă noua abordare a democraților nu va reuși să-i împiedice să prevină valul roșu republican care se anticipează.

It’s the economy, stupid!

De partea lor, republicanii continuă să susțină că economia, imigrația sau rata mare a criminalității sunt subiectele care-i îngrijorează pe americani și cele care vor decide câștigătorul alegerilor. Iar sondajele de opinie le dau dreptate.

Potrivit rezultatelor unei anchete NPR/PBS NewsHour/Marist realizate pe un eșantion reprezentativ de 1.236 de adulți – din care 1.151 alegători înregistrați – în perioada 29 august – 1 septembrie (cu marja de eroare +/- 4.1), americanii au numit inflația ca preocuparea lor principală (30%), urmată de avort (22%), îngrijirea medicală (13%), audierile comisiei ce anchetează incidentele violente de la 6 ianuarie (9%), imigrația (9%), controlul armelor de foc (7%) și nivelul ridicat al criminalității, respectiv 5%.

NPR, care a comentat pe marginea rezultatelor sondajului de opinie, a precizat că menținerea inflației pe primul loc în topul subiectelor care-i preocupă pe americani îi avantajează pe republicani, care au un avantaj de 39%-26% față de democrați atunci când respondenții au fost întrebați care dintre partide ar reuși să gestioneze mai bine economia. Aceasta include un avantaj de 40%-17% cu independenții, un rezultat foarte bun pentru Partidul Republican.

De asemenea, 57% dintre respondenți, inclusiv 63% dintre independenți (o cifră record), au spus că politicile economice ale președintelui Biden au făcut economia mai slabă, cel mai prost rezultat înregistrat în această chestiune în mandatul său.

Iar într-un alt semnal negativ pentru democrați, 62% dintre americanii chestionați s-au declarat convinși că țara se află în recesiune.

În ceea ce-l privește pe Donald Trump, liderul republican a fost întrebat în timpul unui interviu de săptămâna trecută dacă alegerile vor fi despre el și numeroasele investigații care-l vizează sau despre economie și criminalitate.

 


Răspunsul său? „Ei bine, cred că vom avea o victorie foarte mare bazată pe economie. Cred că este vorba despre economie… Este vorba despre inflația oribilă. Ea reduce stilul de viață al oamenilor. Îi afectează pe oameni – ceea ce se întâmplă distruge viețile oamenilor.”

Iar insistența republicanilor pe aceste subiecte nu pare deloc greșită. Potrivit informațiilor oferite de Axios, care a analizat Google Trends și date oferite de NewsWhip, unele subiecte mai susceptibile de a favoriza democrații au pierdut teren în fața celor care ar putea favoriza republicanii în căutările pe Google ale americanilor.

Astfel, știrile despre criminalitate și imigrație eclipsează în prezent cele despre avort și raidul FBI la Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Florida.

Locurile de muncă, taxele și salariile continuă să rămână, de câteva luni, pe primele locuri în topul căutărilor pe Google ale americanilor, adică exact cum indică și sondajele care au arătat constant că alegătorilor le pasă cel mai mult de problemele economice.

De asemenea, avortul a dispărut din primele zece locuri ale clasamentului, în timp ce chestiunea securizării graniței de sud și cea a imigrației a revenit în atenția americanilor. Mai ales după ce guvernatorii republicani din Florida, Texas și Arizona au trimis mii de imigranți ilegali, cu autobuzele și avioanele, în metropole conduse de reprezentanți ai stângii politice, precum Washington DC, New York și Chicago, dar și în enclave liberale bogate, așa cum este Martha’s Vineyard (Massachusetts), provocând furia democraților și activiștilor pentru drepturile imigranților.

Surse: The Hill, Axios, NBC News, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Traiasca Trump pet-ul lui Putin

    • M-am uitat la comentarii, postacii AURusi, toți sunt pro Trump, dar tot ei ne zic ca Trump nu are legături cu Putin hahaahhahahahaah sa te 💩💩 pe ei de ras,nu altceva!

  2. Republicanii au început să ia din drepturile americanilor. Mai întâi dreptul la avort, iar acum îngreunează accesul la vot în anumite state, ce mai urmează? Normal că republicanii vor pierde, nimeni nu vrea dictatură.

    • Cine vrea sa il restranga?

    • Dreptul de a deține arme este fumigena pe care o folosesc republicanii pentru a ascunde retragerea celorlalte drepturi.

    • @vladimir etc.
      Dreptul de a deține arme e scris în constituție negru pe alb, sau cum vit progresist, afro-americani pe caucazian.
      „dreptul la avort” nu are cum sa fie scris în constituție pentru ca nu exista.

      Ma rog, degeaba ți se explica ție ca tu ești numai un bot programat sa răspândească fake-newsuri.

    • Dreptul la avort era susținut de decizia Curții Supreme în cazul Roe v. Wade, animal sălbatic rusnac ce ești. Iar regulile „voter ID” sunt folosite de republicani pentru a exclude votanți – poți să votezi cu cardul de la NRA, dar nu cu carnetul de student etc.

    • Ți-am dat ca argument cazul Roe v. Wade. Nu-i vina mea că ești sclavete rusnac.

  3. Atâta timp cât, unealta lui Putin, Trump reprezintă un pericol pentru întreaga omenire, evitarea unei asemenea catastrofe este o necesitate vitală nu o strategie.

  4. Rusule, am ascultat clipul în care Trump îi spune secretarului de stat din Georgia „just find me 11000 votes”. Republicanii sunt cei care vor să fure alegerile.

  5. Nu e sigur cine câștigă dar e sigur că Putinelul ia bătaie 😂😂😂

  6. Ești rus. Putin n-avea nevoie să trimită tancurile cât a fost Trump președinte, fiindcă Trump sabota NATO din interior.

  7. Nu, nu e adevărat, Bozo n-are nici în clin, nici în mânecă cu Piticot, iar fsb-ista cu picioare cât o zi de post n-a fost decorată pentru merite deosebite…
    Iar afară nu e zi, e noapte…

  8. Trump mai avea puțin și scotea SUA din NATO, având ca pretext că „vai, ăștia nu cheltuiesc destul pe apărare”. Realgogu e deasemenea rus.

  9. Ți-ai făcut bagajele pentru Ucraina? O să-ți dea un AK ruginit, animalule.

  10. Dar, stați puțin: nu cumva Ordinul de Mobilizare Parțială conține și paragrafe care fac trimitere la așa-zisul „Război Hibrid”…
    Va continua…

  11. Dar, stați puțin: nu cumva Or.dinul de Mo.bilizare Par.țială conține și paragrafe care fac trimitere la așa-zisul „R.ăzboi Hi.brid” , pardon, „Oper.ațiune Spe.cială Hibr.idă”, in sensul că recrutările nu se fac doar pentru „Lin.ia In.tâi” in sens clasic, ci și pentru „Tranș.eele Infor.matice”? Că am remarcat o creștere sensibilă de activitate de marțea trecută încoace… (sau de miercurea trecută, nu mai știu de când…)

  12. Slave Trump ! Vino odata, sa se termine razboiul, sa nu mai existe Ukraina si gata. Ordine si disciplina si in SUA.

  13. Iar ai dat iama-n vodkă, rusule.

  14. Bravo Trump👍

    Slava Zuchinii 🥒💩🇺🇦

  15. Bozo/Crăcănele,
    Nu-i așa că pentru noiembrie ar merge o campanie de genul celei din Trinidad & Tobago, de acum nu mai știu câți ani, parcă „Do So!” a fost sloganul folosit atunci ? Să vorbesc cu Cambridge Analytica și cu Zucky?
    Cum adică „e fumată”!!? Vorbiți serios, ați folosit-o deja !!?

  16. Valul roșu? Ăla va fi în Ucraina, când vor ajunge rezerviștii ruși bețivi, care se vor împușca reciproc.

  17. Mi se par incredibile comentariile, sincer:))
    Atata ura. Pentru ce? Pentru politica unui alt stat.
    Ca idee, Trump nu e un politician integru, nici macar om integru nu e. E un andrew tate mai batran. Multi din administratia lui spuneau ca e imposibil sa lucrezi cu el.
    Insa situatia de acum din SUA si din lume e scapata de sub control.
    Evident ca republicanii au prima sansa. Doar in ultima lor perioada nu aubfost problemele economice de acum. Pana la a avea dreptul sa fii non binary sau sa ti se permita la nivel federal avortul, trebuie sa ai totusi un trai mai sus decat simpla subzistenta. Ah da, si sa nu fim amenintati din 2 in 2 saptamani cu apocalipsa nucleara.