G4Media.ro

STUDIU Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ riscă să dispară până în…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Cable1

STUDIU Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ riscă să dispară până în anul 2100

Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt condamnaţi la dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat joi. Potrivit oamenilor de ştiinţă, limitarea încălzirii globale ar putea contribui totuşi la salvarea altor gheţari, relatează AFP, citată de Agerpres.

Studiul, publicat în prestigiosul jurnal Science, oferă cele mai precise proiecţii de până în prezent cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din întreaga lume.

Autorii au atras atenţia asupra importanţei acţiunilor împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră responsabile de schimbările climatice pentru a limita topirea gheţarilor şi consecinţele acestui fenomen, în special creşterea nivelului mărilor.

„Cred că există o mică licărire de speranţă şi un mesaj pozitiv în studiul nostru, pentru că ne spune că putem face diferenţa, că acţiunile contează”, a declarat pentru AFP Regine Hock, coautoare a cercetării.

Particularitatea acestei lucrări este acela că a fost studiat efectul direct asupra gheţarilor în mai multe scenarii ale încălzirii globale (+1,5 grade Celsius, +2 grade Celsius, +3 grade Celsius şi +4 grade Celsius), pentru a ghida cât mai bine deciziile politice.

În cazul în care creşterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială – cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris asupra climei – atunci 49% dintre gheţarii lumii vor dispărea până în 2100.

Această pierdere va reprezenta aproximativ 26% din masa totală a gheţii, cei mai mici gheţari fiind primii afectaţi. Ca urmare, cercetătorii estimează că nivelul mării va creşte cu aproximativ 9 centimetri (o creştere care se va adăuga la cea asociată, de exemplu, cu topirea calotelor glaciare).

„Regiunile cu gheaţă relativ redusă, cum ar fi Alpii, Caucazul, Anzii sau vestul Statelor Unite, îşi pierd aproape toată gheaţa până la sfârşitul secolului, indiferent de scenariul emisiilor”, a explicat Regine Hock, cadru didactic la Universitatea din Oslo.

În cazul în care creşterea temperaturii ajunge la 4 grade Celsius – cel mai sumbru scenariu analizat – gheţarii cei mai mari, de exemplu cei din Alaska, vor fi mai afectaţi. Ar dispărea 83% dintre gheţari, ceea ce reprezintă 41% din masa totală a gheţii şi o creştere cu 15 centimetri a nivelului mărilor.

„S-ar putea să nu pară mult, 9 cm până la 15 cm” a declarat pentru AFP Regine Hock, care a studiat gheţarii întreaga sa carieră. Însă, aceste niveluri reprezintă o „mare sursă de îngrijorare” deoarece cu cât sunt mai mari cu atât vor provoca inundaţii majore în caz de furtuni şi, prin urmare, „mult mai multe daune”. Ceea ce se întâmplă deja – nivelul mărilor creşte cu aproximativ 3 mm în fiecare an.

Deglaciaţie totală

Pentru moment, lumea se îndreaptă către o încălzire cu 2,7 grade Celsius, ceea ce ar conduce la o deglaciaţie aproape completă în Europa centrală, vestul Canadei şi Statele Unite, chiar şi în Noua Zeelandă.

Aceste proiecţii, care sunt mai alarmante comparativ cu cele utilizate în prezent de experţii în climă ai ONU din Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC, sau GIEC după denumirea în limba franceză), au fost posibile datorită datelor noi cu privire la variaţiile de masă ale fiecărui gheţar din lume în ultimele decenii. Aceste date au făcut posibilă o mai bună calibrare a modelului matematic folosit pentru a anticipa viitorul.

De asemenea, au fost luate în considerare procese care nu fuseseră integrate în studiile anterioare, cum ar fi efectul acoperirii gheţarilor cu resturi, sau desprinderea aisbergurilor din unii gheţari.

Gheţarii studiaţi nu reprezintă decât „1% din toată gheaţa de pe Pământ”, dar sunt „mult mai sensibili” comparativ cu alte zone cu gheaţă deoarece sunt adesea situaţi în regiuni în care temperaturile sunt mai apropiate de punctul de topire.

Astfel, ei „au contribuit în ultimele trei decenii la creşterea nivelului mărilor aproape la fel de mult ca şi calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica luate împreună”, a subliniat Hock.

Dispariţia gheţarilor va avea consecinţe şi asupra resurselor de apă. Ei reprezintă un important rezervor de apă pentru aproximativ 2 miliarde de persoane.

„Vara, în numeroase regiuni, este cald şi secetă, iar gheţarii compensează această pierdere de apă”, a explicat cercetătoarea. Iar pierderea lor „nu doar că va schimba sezonalitatea, (…) ci va exista şi mai puţină apă în total”.

Traficul ambarcaţiunilor pe râurile cu nivel redus, sau chiar turismul în zona gheţarilor mici, care sunt mai accesibili, vor fi de asemenea afectate.

Limitarea dezastrului este încă posibilă, a subliniat Regine Hock. Însă, „dacă acest lucru se va întâmpla depinde de factorii de decizie”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Și ce dacă rămân miliarde de oameni fără apă, ceea ce va duce la războaie și valuri uriașe de imigranți ilegali? Noi vrem BMW-uri cu motoare pe benzină!

  2. Tocmai s-au descoperit dinti de crocodili pe teritoriul Romaniei.
    Banuiesc ca existenta unui climat tropical pe teritoriul Romaniei in urma cu zeci de milioane de ani a fost cauzata de factorii de decizie de la vremea respectiva, care nu au interzis motoarele pe benzina si mottorina 😎😎😎

    • Prin poluare climatică noi nu schimbăm comportamentul planetei , dar îl putem accelera ( si s-a dovedit asta ) iar asta duce la fenomene extreme si la instabilitate sociala ( calamitati , foamete , saracie , migratie in masă , etc )
      Ori cu o instabilitatea sociala raspandita in cateva decenii pe tot globul , degeaba ai masina care scoate fum !

    • @Unualtu
      Tu iei de bun tot ce ti se arunca in fata, ori nestiind despre studiile contrare opiniilor tale, ori etichetandu-le ca negationisti.
      Aceleasi drepturi le au si ‘ceilalti’, care te pot eticheta pe tine ca alarmist sau negationist.
      Pina una-alta, platim cu totii un pret care creste neincetat pentru toate produsele si serviciile, tocmai din cauza celor ca tine, ca au facut ca pretul energiei sa creasca neincetat.
      Ghici ce!
      Tocmai asta duce la foamete, saracie, migratie in masă!
      Asa ca, STFU ip0critule!

    • @Sphinx
      Care sunt studiile alea contrare credibile, fara sponsori din industria petroliera?
      Unde erau studiile alea si propaganda foxniuz/sputnik in anii ’90?
      Schimbarea climatica era deja un fenomen bine studiat(de oameni reali de stiinta) si acceptat in urma cu 30 de ani.
      Si chiar s-a actionat in privinta asta, a fost eliminat freonul din industrie si ca atare gaura din stratul de ozon se restrange in ultimii ani.

    • @Tree fitty
      Care sunt studiile alea contrare?
      Pai vrei sa le caut eu pentru tine, bai peeezda gra5a?

    • Minți că ai dovezi, ești un clovn beligerant și patetic.

    • Nu stii sa citesti trollache dar iti dau ceva puncte pentru ad hominem. Era vorba de studii contrare fara sponsorizare si concluzii deja fabricate. Genul asta de ‘studii’ erau inexiste in anii ’90, evident ca nu ai argumente deci insultele sunt la inaintare. Bravo.
      Bine ai venit pe lista, o sa ma placi tot mai mult pe masura ce ti-o trag mai des. Chiar era nevoie de un nou Barbu Gh.

  3. Faptul ca se topesc ghețarii e un lucru benefic pt toată lumea. Înseamnă că clima se încălzește și vom consuma mai putina energie. Nu vom mai avea nevoie de gazul rusesc, ne vom încălzi de la soare.

    • Să vedem ce face Rusia ta când vin 1 miliard de chinezi însetați, fiindcă li s-au topit ghețarii și nu mai au apă.

  4. Probleme o sa fie cu aia care se incalzeau de la soare și pana acum