G4Media.ro

Studiu: 4 din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt…

sursa foto: Pexels.com

Studiu: 4 din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt legate de miocardita virală / Cum poate un virus să saboteze bătăile inimii și să oprească inima

Pentru a înțelege mai ușor ce înseamnă miocardita virală, se poate face o comparație cu liniile de cale ferată.

Pentru ca trenurile să călătorească în siguranță, este necesar ca macazurile să fie activate la momentul potrivit și garniturile să urmeze drumul corect de la o stație la alta. Ceva similar se întâmplă în inimă, semnalele urmând traiectorii dictate de anatomie și fiziologie. Contracțiile atriilor și ventriculelor se succed în ritm.

Atunci când apare miocardita virală, adică o inflamație a celulelor miocardice legată de prezența unui virus, această rețea poate fi perturbată. Și pot apărea aritmii, uneori chiar amenințătoare de viață, deoarece coincid cu nebunia de bătăi și, în esență, cu stop cardiac, scrie La Repubblica prezentând un nou studiu în domeniu.

Dacă până de curând se credea că este vorba doar de o inflamație ca răspuns la infecție, astăzi știința spune că virusul însuși ar putea „sabota” încă de la început, prin prezența sa, podurile și viaductele liniei pe care trece semnalul care reglează bătăile inimii. Și astfel să inițieze aritmii, potențial letale chiar și la cei tineri.

Ipoteza este susținută de o cercetare experimentală a experților de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin din Roanoke de la Virginia Tech College (VTC), coordonată de James Smyth. Studiul, disponibil online, este publicat în Circulation Research. Și deschide noi perspective pentru tratamentul miocarditei de natură virală.

Pentru a înțelege importanța subiectului, trebuie doar să ne gândim că, potrivit statisticilor, aproximativ 4 din 10 cazuri de moarte subită la adulții tineri sunt legate de miocardita virală. Studiul, realizat pe animale de laborator, arată că este necesar să se depășească răspunsul inflamator excesiv care a fost întotdeauna considerat cauza aritmiilor cardiace.

”Am descoperit o fază acută, în care virusul infectează mai întâi inima și înainte ca răspunsul imunitar al organismului să provoace o inflamație”, explică Smith într-o notă a universității. ”Astfel, chiar înainte ca țesutul să se inflameze, inima este pregătită pentru aritmie’”, explică acesta.

Dar ce s-ar întâmpla după o infecție virală obișnuită, cum ar fi infecția cu adenovirus? Oamenii de știință au încercat să reproducă ceea ce se întâmplă în inima persoanei. Și au văzut că, în practică, virusul reușește să „saboteze” sistemele electrice și de comunicare ale inimii.

 

Prin urmare, cu această interpretare, potențiala afectare a transmiterii semnalelor în inimă ar fi deja prezentă la începutul infecției, chiar înainte de a avea loc răspunsul inflamator. Astfel, ar apărea aritmiile, legate de o alterare a activității joncțiunilor dintre celulele cardiace și a „porților” membranei celulare, care sunt direct legate de acțiunea virusului.

Prin urmare, adenovirusul ar fi propulsorul unor tulburări de ritm potențial grave, cum ar fi fibrilația ventriculară, care provoacă stop cardiac.

Observația experimentală a cercetătorilor americani deschide calea unor potențiale abordări viitoare care vizează mai întâi să dezvăluie din timp cine va fi mai expus riscului de complicații aritmice grave în cazul miocarditei și apoi să ofere terapii „personalizate”.

Acum, provocarea a început: dar trebuie să înțelegem cine este cel mai expus riscului și cum să protejăm liniile în cazul unui „atac” viral.

Potrivit Medlife.ro, printre simptomele miocarditei se numără:

durere toracică, uneori greu de deosebit de cea din infarctul miocardic;

bătăi cardiace rapide (tahicardii) sau neregulate (aritmii);

dificultăți de respirație, în repaus sau în timpul unor activități obișnuite;

edeme ale picioarelor;

oboseală inexplicabilă;

semne și simptome de infecție virală, cum ar fi: dureri de cap, dureri osoase și articulare, febră, dureri în gât, dureri de burtă, diaree.

”În stadiul de debut al bolii, unele pacienți pot să nu prezinte simptome. Dacă simțiți o durere toracică inexplicabilă și aveți dificultăți la respirație, trebuie să cereți ajutor medical de urgență”, transmit medicii Medlife.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...