G4Media.ro

Strategia ”De la fermă la consumator”, o primă dezbatere comună în Parlamentul…

Sursa foto: Pexels.com

Strategia ”De la fermă la consumator”, o primă dezbatere comună în Parlamentul European / Impact major asupra fermierilor din România / Carmen Avram: Se va produce mai puțin și mai scump

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European și Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au organizat, luni, o primă dezbatere comună privind Strategia UE „De la fermă la consumator”, care urmărește să ofere consumatorilor europeni o alimentație sănătoasă, durabilă, de înaltă calitate și la prețuri accesibile.

Eurodeputații urmează să depună amendamente până pe data de 2 februarie. Cel mai probabil, dosarul va ajunge să fie dezbătut și votat în plenul PE la începutul verii. Strategia ”De la fermă la consumator” va avea un impact notabil asupra modului în care se face agricultură în țările UE și în România, fiind încurajată producția bio.

”Strategia își propune, între altele, să reducă utilizarea chimicalelor în agricultură, să crească suprafețele cultivate organic și pe cele dedicate biodiversității, pentru ca fermierul să producă mai sănătos iar consumatorul să aibă acces la o hrană nutritivă”, a explicat europarlamentarul PSD, Carmen Avram, pentru G4Media.ro.

Va fi impusă etichetarea obligatorie a alimentelor, cu informații inclusiv despre modul în care au fost crescute animalele, în cazul producătorilor de carne. Însă fermierii, mai spune Avram, vor avea o sarcină foarte dificilă, de a respecta noile condiții, deoarece produsele lor vor costa mai mult, după ce utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor va fi drastic redusă.

Pentru România, explică europarlamentarul PSD, va fi o problemă dacă se va impune reducerea fertilizatorilor și pesticidului cu 50% până în 2030, așa cum prevede Strategia ”De la fermă la consumator”, dezbătută în aceste zile în Parlamentul European.

”Nu există substanță alternativă care să le înlocuiască foarte repede pe cele folosite acum. Asta înseamnă că, în România, unde există dăunători specifici la unele culturi, se va produce mai puțin și, implicit, mai scump”, mai spune Avram. Ea mai spune că și etichetarea obligatorie este criticată deoarece unele produse de lux sau tradiționale de calitate superioară riscă să ajungă la categoria junk (permezan, șuncă de parma, cârnați, chiar uleiul de măsline, deoarece ar conține multă grăsime.

”Acest sistem denumit generic semafor se aplică deja în Franța, care militează pentru el, dar multe state îl resping deoarece ar favoriza multinaționalele și, implicit, mâncarea industrială din plastic”, explică europarlamentarul PSD.

Avram mai spune că o producție mai mică la nivel european, din cauza noilor condiții drastice prevăzute în noua strategie, ar putea duce la intrarea pe piața UE a unor produse din America de Sud, care au standarde mai joase de producție dar sunt mult mai ieftine.

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, în dezbaterea din Parlamentul European, că vor realiza studii de impact. Un studiu realizat de Departamentul pentru agricultură al SUA estimează că noile reguli ar duce la scumpirea alimentelor cu cel puțin 12%.

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce vrajeli!
    Romania in conditiile in care se aplica sistemul ,,semafor” va avea de castigat, pentru ca vor intra pe piata fermele mici. Doamna Avram, fermele mici nu au bani sa bage in tehnologii care sa bage chimicale in mancare si nici bani pentru aceste chimicale. Banii astia ii au tocmai multinationalele. Un fermier cu 100-200 hectare care creste 50-60-70 vaci de carne nu are din ce sa faca investitii si nu are puterea manageriala si logistica sa vanda manacare junk.
    Daca se introduce sistemul tip semafor nici legumicultorul nu va mai folosi chimicale ptr rosii sa poata face concurentii din Spania, Turcia si Grecia. Nu vom avea rosii de Craciun? Eu cred ca este foarte bine. Sunt cartofi,fasole, zarzavat facut de toamna… suc de rosii,etc. Vrei rosii de Craciun …. plateste nene!
    Sistemul trebuie introdus si pus in practica cat mai repede. Ca nu va fi perfect? De acord. Dar ce sistem facut la nivelul UE este perfect? Stiti voi?

    • In general sunt de acord cu tine mai putin ca iti trebuie 200 ha pentru 50-70 vaci. Iar mai apoi faptul ca tu crezi ca daca produci bio poti concura cu Spania/Turcia. Pentru romani si nu numai trebuie intai o educatie sau sa spunem macar o buna campanie de informare pentru ca Romanul adora micul de la Kaufland si pune pretul inaintea sanatatii.

  2. G4media , publicati actul original nu parerile psd . ei sunt cu baronii nu cu fermierul de rand .

  3. Carmen Avram vorbește din punctul de vedere al unei corporații precum Carrefour, care va pierde treptat tot mai mult în următorii ani.

    * etichetarea obligatorie este criticată deoarece unele produse de lux sau tradiționale de calitate superioară riscă să ajungă la categoria junk — în sfârșit vei ști exact ce mănânci. Faptul că nu vei mai cumpăra un produs rău sănătății tale ce și costa mult, nu e ceva rău pentru tine ca și consumator acum bine informat.

    * BIO – e ceva rău că nu vei mai mânca chimicale care legea cere să fie utilizate la limită, dar care unii consumatori pentru că nu aveau bani de mâncare mai bună până acum, abuzau în consumul produselor nocive, neavând bani de diversitate calitativ dominantă?

    * scumpirea alimentelor cu cel puțin 12% – nu va afecta majoritatea produselor, ci pe cele ce trebuiau produse folosindu-se chimicale. Dacă cumpărai până acum de la piața cartofi direct de la producător mai bio decât cei din super-market, pentru că piața va avea competiție acum pentru produsele mai bio, vor mai lăsa la preț.

    Analizează prețurile de azi la produse BIO în supermarket. Producătorii de azi de BIO, prin concurență mică, chiar inexistentă, pun prețul care îl vor ei, simplu, mare. Dacă toți producătorii vor fi obligați să producă BIO, ce apare? CONCURENȚA, deci prețurile de azi la BIO, vor fi mai mici!

    Așa că socoteala unora că vor crește prețurile, vine din disperarea corporațiilor că ei vor face mai puțini bani, dar e în beneficiul producătorilor, mai ales dacă se va facilita și îmbunătăți calea ca produsele să nu mai treacă prin intermediari. Dacă intermediarii dispar, prețurile au șanse să scadă 25-50% față de azi.

    Ca și persoană din sectorul de dezvoltare în IT, pe ceea ce lucrez, pot spune că marile corporații în acest deceniu vor fi lovite puternic de multitudinea de platforme locale care unesc producătorul cu consumatorul direct. Poate pentru unii sună nostim azi, dar va fi mai popular în 10 ani de acum să cumperi cartofi și ulei de pe o aplicație mobilă, în care e direct producătorul listat decât Kaufland sau Cora.

    Aș fi atent pe dezvoltarea companiilor de transport, decât pe cel al supermarket-urilor care vor fi în declin. Cheia stă în noile startup-uri în platforme hyper-local-marketplaces și integrarea cu companiile de transport, unde fiind deja competiție, transportul va fi la un preț justificat decât să mergi tu la magazin pentru alimente sau alte produse. Local, rapid, la preț mai mic, pentru că omul din mijloc, nu mai poate dicta prețul…

  4. 100% corect. mai trebuie organizat putin prodicatorul, multi fiind deja „scoliti” la capsuni (gen 🙂 unde multi au cascat bine ochii si au reprodus acasa cu talent

  5. G4media aluneca
    Tot mai tare

    Articol manipulator
    Transparent, vizibil, deranjant

  6. O mai bună direcționare a subvențiilor și controale pe teren permanente ar face că agrilcutura să arate altfel. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care produc , procesează si valorifică , să primească subvenții și beneficii doar acei ce au angajați cu caracter permanent . La noi se vinde direct de pe câmp cu TIR ca materie primă și importam mâncare preparate din carne și paine congelata. Agricultura este măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem nu au angajați fac evaziune fiscală și muncă la negru, direcția banilor acordați să fie conntrolata

  7. De cand e nevoie de o trompeta psd, fosta A3 sa ne traduca o dezbatere a Parlamentului UE ?