G4Media.ro

Statele Unite: șomajul scade la 3,4%, o veste proastă pentru inflație

Foto: Wikipedia

Statele Unite: șomajul scade la 3,4%, o veste proastă pentru inflație

Piața muncii din SUA și-a revenit în mod neașteptat în aprilie, cu o creștere a numărului de locuri de muncă și o scădere a ratei șomajului, departe de încetinirea așteptată în lupta împotriva inflației ridicate. În aprilie, au fost create 253.000 de locuri de muncă, a anunțat vineri Departamentul Muncii, față de 165.000 în martie – cifră revizuită în scădere, potrivit Le Figaro.

Ocuparea forței de muncă rămâne în creștere în serviciile pentru întreprinderi, asistența medicală, agrement și ospitalitate și asistența socială, a precizat Departamentul Muncii într-un comunicat. În ceea ce privește rata șomajului, aceasta a scăzut din nou, la 3,4% (-0,1 puncte), la fel ca în ianuarie, cel mai scăzut nivel din 1969 încoace. Analiștii se așteptau la crearea a 180.000 de locuri de muncă și la o scădere a ratei șomajului la 3,6%, potrivit mai multor estimări.

Inflația, care este încă foarte ridicată, a fost alimentată, printre altele, de creșterea semnificativă a salariilor legată de lipsa forței de muncă. Astfel, salariile au continuat să crească în aprilie, dar într-un ritm ușor mai lent. Salariul mediu orar a crescut cu 4,4% în ritm anual, ajungând la 33,36 USD, față de 4,6% luna trecută.

„Datele arată că piața muncii rămâne tensionată și că economia continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm rapid”, a declarat Rubeela Farooqi, economist șef al HFE. Acest raport „arată atât forță, cât și stabilitate. Forță în ceea ce privește numărul de locuri de muncă adăugate și stabilitate în ceea ce privește diversitatea locurilor de muncă unde au fost adăugate aceste locuri de muncă”, a comentat Robert Frick, economist la Navy Federal Credit Union.

Crearea de locuri de muncă în sectorul privat, publicată miercuri, dăduse tonul, contrazicând previziunile, cu 296.000 de locuri de muncă create, față de 142.000 în luna precedentă, potrivit sondajului lunar ADP/Stanford Lab. Banca centrală americană (Fed) se află în prima linie a luptei împotriva inflației ridicate. Fed este cea care trebuie să pună capăt supraîncălzirii economiei, alimentată de ani de zile de dobânzi foarte scăzute, care a dus la această creștere a prețurilor care nu s-a mai văzut de 40 de ani.

Pentru a face acest lucru, aceasta a crescut ratele timp de un an. Acest lucru a determinat, la rândul său, băncile să majoreze costul creditelor pe care le oferă gospodăriilor și întreprinderilor, ponderând astfel consumul și investițiile. Fed a majorat din nou dobânzile de intervenție miercuri, la finalul ședinței de politică monetară, pentru a zecea oară consecutiv.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...