G4Media.ro

Statele membre, cu ochii pe portofoliile Comisiei Europene

Sursa: Facebook/ Comisia Europeana

Statele membre, cu ochii pe portofoliile Comisiei Europene

În urma unor intense negocieri, liderii UE au ajuns la un acord în privinţa principalelor funcţii din cadrul UE, dar EURACTIV a aflat că, înainte de a-şi da acordul cu privire la noua conducere a UE, unele state membre au pretins anumite posturi din Comisia Europeană.

De exemplu, se pare că portofoliul pe tema politicii cu privire la migraţie va rămâne în mâinile Greciei. Presa elenă a relatat că liderii socialişti şi cancelarul german Angela Merkel l-au asigurat pe premierul Alexis Tsipras că ţara sa va păstra acest portofoliu, în prezent deţinut de comisarul conservator, Dimitris Avramopoulos. Pe data de 7 iulie, Grecia organizează alegeri generale şi este foarte posibil ca guvernul să se schimbe.

Unele surse au declarat pentru EURACTIV.gr că, deşi migraţia rămâne un subiect prioritar pe agenda politică a ţării, s-ar putea ca noul guvern să dorească alt portofoliu. Aceleaşi surse spun că, în cazul în care Noua Democraţie (EPP) câştigă alegerile, fostul premier Antonis Samaras ar putea fi un candidat redutabil la postul de „comisar al energiei”.

Zagrebul nu a mărturisit niciodată în mod deschis, dar vizează postul Corinei Creţu. Cercuri apropiate guvernului afirmă că premierul croat, Andrej Plankovic, ar dori să primească portofoliul politicii regionale.

În schimbul sprijinului pentru candidaţii propuşi la conducere, premierul italian, Giuseppe Conte, a obţinut vicepreşedinţia Comisiei şi portofoliul comisarului pentru competiţie. Liga, un partid de dreapta, îl va desemna pe comisarul italian.

La Paris, surse ale guvernului au declarat pentru EURACTIV.fr că Pascal Canfin ar fi comisarul perfect pentru problemele legate de climă. Acest europarlamentar, care a fost un membru al partidului Verzilor şi care a condus WWF Franţa (Fondul Mondial pentru Natură) înainte de a face campanie în sprijinul Renaşterii lui Macron, a fost ministru al dezvoltării sub preşedinţia lui François Hollande.

Potrivit celor de la EURACTIV.fr, dacă, în cele din urmă, Ursula von der Leyen obţine preşedinţia Comisiei Europene, lui Macron îi va fi foarte greu să spună „nu”.

Premierul sloven Marjan Šarec a declarat că ţara sa este interesată de portofoliul extinderii. „Am declarat cu mai multe ocazii că suntem familiarizaţi cu Balcanii de Vest şi putem avea o contribuţie în acest domeniu”, le-a spus Šarec reporterilor.

În acelaşi timp, premierul bulgar Boiko Borisov este atât de mulţumit de comisarul Maria Gabriel, încât ar dori ca ea să-şi păstreze acelaşi portofoliu şi în viitoarea Comisie. În declaraţiile sale publice, el afirmă că dna Gabriel (căreia el îi spune Nedelceva, folosidu-i numele de fată) este „cea mai bună” sau „unul dintre cei mai buni” comisari şi că portofoliul său pe tema informaţiei digitale este „cel mai modern” şi „cel mai legat de realitate”.

În luna mai, guvernul ceh şi-a exprimat dorinţa de a obţine portofoliul pentru comerţ şi pieţe interne, în timp ce Lituania ar urma să-şi stabilească priorităţile până la mijlocul lunii iulie.

Regatul Unit, care ar urma să părăsească UE în acest an, pe data de 31 octombrie, a exclus dicuţiile pe tema unor funcţii de conducere. Totuşi, dacă Regatul Unit va cere o prelungire şi după termenul-limită de Halloween, guvernul ar putea cere să-şi confirme un reprezentant în aparatul executiv al UE. Un înalt oficial al Comisiei a declarat recent pentru EURACTIV că, în acest caz, o amânare până la sfârşitul lui martie 2020 ar fi „fezabilă” şi, în acest caz, mandatul comisarului Julian King va rămâne valabil până la acea dată.

Sursa: Euractiv / Au contribuit: Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr, Željko Trkanjec, EURACTIV.hr, Gerardo Frtuna, EURACTIV.com, Ondřej Plevák, EURACTIV.cz, Angele Kedaitinene, Georgi Gotev, Samuel Stolton, EURACTIV.com

Traducerea: Alexandru Danga / Rador

https://www.euractiv.com/section/politics/news/member-states-eye-eu-commission-portfolios

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și totuși România a solicitat ceva sau este „nepregătită” pentru a prelua vreun portofoliu ?!?