G4Media.ro

Stare de alertă în Băile Tuşnad din cauza problemelor cu furnizarea apei

Sursa foto: Pixabay

Stare de alertă în Băile Tuşnad din cauza problemelor cu furnizarea apei

Consiliul Local Băile Tuşnad, cu acordul Instituţiei Prefectului, a instituit stare de alertă la nivel local, începând de marţi seara până în data 23 decembrie, din cauza că în staţiune este sistată de câteva zile furnizarea apei potabile, în urma unei spărturi în conducta de alimentare, relatează Agerpres.

Potrivit hotărârii Consiliului Local, se furnizează populaţiei apă potabilă şi apă menajeră, iar Societatea de Gospodărie Comunală GOSCOM Băile Tuşnad împreună cu două firme specializate lucrează pentru remedierea defecţiunii apărute la conducta de alimentare cu apă.

De asemenea, se precizează că starea de alertă va fi sistată înainte de termen în cazul remedierii defecţiunii.

Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat, pentru Agerpres, că, până în prezent, s-a înlocuit ţeava spartă, iar miercuri seara urmează să înceapă umplerea sistemului, dacă totul decurge normal.

Acesta a precizat că, cel mai probabil, joi se va furniza apă câteva ore în staţiunea Băile Tuşnad, iar vineri se va relua alimentarea normală, întrucât sistemul se umple mai întâi în localităţile Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnad Nou, care se alimentează din reţeaua oraşului Băile Tuşnad.

Într-o postare pe pagina de Facebook a staţiunii, primarul le explică locuitorilor că nimeni nu poate garanta că sistemul va funcţiona fără întreruperi şi îşi cere scuze pentru situaţia existentă.

„Adevărul este că oricât de tare ne dorim ca sistemul să funcţioneze fără întreruperi, nimeni nu poate garanta acest lucru. Pentru asta este necesară realizarea mai multor lucrări pe reţeaua actuală, lucrări pentru care trebuie să găsim şi sursele de finanţare. Este important să stabilizăm cumva funcţionarea sistemului, deoarece, chiar dacă vom reuşi să semnăm în curând contractul pentru realizarea unui sistem nou de alimentare cu apă cu CNI, va mai dura cel puţin doi ani până când sistemul nou va putea fi pus în funcţiune. Ştim că situaţia este una gravă şi deosebit de neplăcută. Din acest motiv azi (marţi-nr) am declarat stare de alertă la nivelul oraşului şi astfel am solicitat sprijinul Prefecturii şi al Guvernului. Îmi pare rău că această problemă ne afectează şi în această perioadă de aşteptare şi pregătire pentru sărbători”, scrie primarul în postarea citată.

Furnizarea apei în staţiunea Băile Tuşnad şi în satele Tuşnad, Tuşnadul Nou şi Vrabia, a fost sistată vineri, 10 decembrie, după ce conducta care alimentează aceste localităţi s-a spart chiar sub calea ferată din zona localităţii Sânsimion.

Este pentru a şaptea oră în acest an când se produc fisuri în reţeaua de alimentare a oraşului, primarul explicând că respectiva conductă se sparge în mod frecvent pentru că lucrarea, realizată în urmă cu şapte ani din bugetul naţional, nu a respectat proiectul iniţial, iar ţeava este subdimensionată.

Pentru rezolvarea problemei şi reabilitarea sistemului s-a elaborat un nou proiect şi se solicită de la Compania Naţională de Investiţii suma de 40 milioane lei, dar până la implementarea acestuia locuitorii staţiunii şi turiştii care vin la Băile Tuşnad au de suferit.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Stimată Redacție și stimați cititori !

    Este pentru prima dată când după 1989, când primarul orașului Baile Tușnad recunoaște catastrofala situație a alimentării cu apă. Mentionz ca să știe toată lumea, aceași situație catastrofală este și cu canalizarea care datează de prin anul 1998-2000. Ne punem întrebarea, acuma după ce s-a aprobat PNNR-ul, de ce Consiliul Județean Harghita și guvernul nu implementează un OG de alocare urgentă a sumelor pentru reparații, urmând ca proiectul de refacere totală să fie finanțat de PNNR. Ca să schimbi în totalitate alimentarea cu apă potabilă și canalizarea trebuie cel puțin o investiție de la 10 miloane de EUR în sus. Să nu uităm, conductele de apă potabila trebuie duse de la conducta principala la fiecare cămin de consumator (unde este apometrul).

    Dacă redacția este interesată, vă pot pune la dispoziție prin poșta numeroasele adrese din anii 2000, 2002, 2006, 2011 etc. semnate de locuitori pentru refacerea canalizării, refacerea drumurilor, secundare, repararea conductelor de apă.