G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Deschiderea şcolilor pe 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Sorin Cîmpeanu: Deschiderea şcolilor pe 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea cadrelor didactice, ci de evoluţia epidemiologică

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că deschiderea şcolilor pe data de 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea anti-COVID a cadrelor didactice, ci de evoluţia epidemiologică.

„Încă din data de 14 ianuarie a fost anunţat public faptul că vaccinarea este un element important, care, însă, nu condiţionează interesul major de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice. (…) Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de a deschide şcolile pe data de 8 februarie după cele trei scenarii. (…) Vaccinarea nu condiţionează. (…) Noi, din Educaţie, venim cu aceleaşi elemente care pledează pentru deschiderea şcolii pe 8 februarie considerând că riscul nu poate fi eliminat total nici în România, nici într-o altă ţară, dar el trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat”, a explicat Cîmpeanu, la Antena 3, citată de Agerpres.

El a precizat că ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii va cuprinde o parte dintre măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus deja existente, la care vor fi adăugate şi altele.

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a arătat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a afirmat că pot fi adoptate măsuri pe care le-au luat alte state europene în şcoli, care au funcţionat fără a fi înregistrate creşteri ale ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

„Avem modelul unor state europene care au avut deschisă şcoala, ne uităm la ce s-a întâmplat în acele state. Spre exemplu, sunt clase cu dimensiuni comparabile cu cele din România, cu efective de elevi de 30 – 32 de elevi, în clase comparabile cu cele din România, au lucrat cu efective întregi şi nu au avut o creştere a ratei de infectare. Ne uităm la măsurile pe care le-au luat aceste state care s-au dovedit a fi bune şi, sigur că da, analizăm în ce măsură putem să le preluăm în ordinul comun de ministru pentru a fi respectate în şcolile din România”, a completat ministrul.

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, începând cu data de 28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale, pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, având în vedere un deficit de doze de vaccin cu care se confruntă România în acest moment.

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Alo, Tov. CÂMPEANU!
    De tulpina britanica a covid ati aflat?

    Despre Valul 3 cum comentați?

    Dar de ce nu ati platit o firma de informatica tare sa va faca o platforma informatica securizata pentru testarea online a copiilor?

    Esti in aer cu invatamantul fara platforma acum cand Valul 3 si tulpina de răspândesc!

    Plăteste urgent pentru o platforma informatica securizată pentru Teste Online si mai ai sanse sa scapi!
    Ultima sansa !

    • Daca tot nu reusim sa realizam de curand laudata vaccinare prioritara a profesorilor, sa ne asiguram ca tema trece in plan secundar.
      Altele sunt criteriile educatiei!
      Dreptul la sanatate al profesorilor, invatatorilor sau educatoarilor dedicati, care isi petrec toata ziua in clasa, literalmente in mijlocul copiilor, probabil conteaza mai putin.
      Educatia sa traiasca, educatori mai gasim noi.

  2. Ia sa ne dea si exemple de tari unde sunt inghesuiti 35 de copii in clasa cum avem noi?
    Ministru lanseaza niste comparatii fara baza doar pentru abureala . Dati baieti inainte cu deschiderea scolilor fara sa luati nici o masura concreta de asigurare a unor conditii mai bune. Vor sterge copii banicile de praf cu coatele dupa care in cateva saptamani o sa reinchideti tot ca anul trecut in septembrie.

  3. MInstrule, fost laborant care ai acces fulminant la functia de profesor-decan-rector si minstru in 15 ani de zile cand un profesor isi ia toate gradele in 25 de ani
    Concret, cu link unde/in ce tara se reia scoala cand Germania, Franta, Italia, Austria, Portugalia si Spania au lockdown pana in primavara????
    tu chiar ne crezi prosti? laborantule!!!!!