G4Media.ro

SONDAJ Ipsos: 31% dintre români consideră că pandemia se va apropia de…

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

SONDAJ Ipsos: 31% dintre români consideră că pandemia se va apropia de sfârșit atunci când cel puțin 75% din populație va fi vaccinată anti-COVID-19 / 34% se așteaptă să revină la viața normală în mai mult de un an

Un procent de 31% dintre români consideră că pandemia se va apropia de sfârșit atunci când cel puțin 75% din populația României va fi vaccinată împotriva COVID-19, rezultă din cel mai recent sondaj realizat de Ipsos.

De asemenea, 34% dintre români se așteaptă să revină la viața normală în mai mult de un an de acum înainte, 29% în cursul anului următor, iar 16% dintre respondenți consideră că nu vor reveni niciodată la normalitatea de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Studiul „Când se va termina pandemia și cum vom ști că s-a terminat?”, realizat de Ipsos în 33 de țări „indică o lipsă de consens între națiunile globului cu privire la semnalele care vor indica sfârșitul pandemiei, însă majoritatea populației nu se așteaptă ca aceasta să se încheie prea curând”, potrivit unui comunicat de presă al grupului de cercetare francez.

Redăm mai jos comunicatul integral al Ipsos:

Sondajul Ipsos a avut loc în rândul a peste 22.000 de adulți din 33 țări, în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2021, înainte de descoperirea variantei omicron, și arată că populația globului este divizată în ceea ce privește semnalele că pandemia se încheie și că restricțiile pot fi ridicate.

În medie, 20% dintre adulții provenind din cele 33 de țări monitorizate consideră că finalul pandemiei este marcat de momentul în care cel puțin 75% din populație va fi vaccinată, 19% spun că va fi atunci când transmiterea virusului se va opri complet, iar 17% menționează momentul în care spitalele încep să funcționeze în condiții normale timp de cel puțin o lună, fără lipsă de personal sau de echipamente. Scoruri ceva mai mici (12%) se înregistrează pentru momentul în care există mai puțin de 10 cazuri noi pe zi la fiecare milion de locuitori, iar 7% spun că va fi atunci când vor exista mai puțin de două decese pe săptămână pentru fiecare milion de locuitori. 1 din 7 oameni (14%) afirmă că pur și simplu nu știu. Între timp, 8% spun că, paradoxal, pandemia s-a încheiat deja.

Cum se împart țările între aceste păreri atât de diferite și unde se situează România?

Țările care susțin că pandemia se încheie când 75% din populație va fi vaccinată sunt, în general, cele care au o rată de vaccinare mai degrabă scăzută sau moderată. Locuitorii acestor țări cel mai probabil speră că dacă rata de vaccinare ar fi mai mare, acest lucru va asigura reîntoarcerea la normalitate. În această categorie intră și România, alături de India și Columbia, cu rate de vaccinare sub 50%, Peru și Turcia (aproximativ 60% rată de vaccinare), dar și Argentina și Elveția, care încă sunt sub 75% rată de vaccinare. Per total, la nivel global, acest semnal este susținut în special de populația cu un nivel mai ridicat de educație, care de regulă este mai deschisă către vaccinare, așa cum arată datele obținute și în alte studii desfășurate de Ipsos pe tema vaccinării anti-COVID-19.

Din grupul țărilor care cred că pandemia ia sfârșit când transmiterea virusului se va opri complet fac parte China și Italia – vorbim așadar de țările în care pandemia s-a transmis cel mai agresiv în faza inițială, când se cunoșteau puține lucruri despre COVID-19 și despre modul de transmitere, iar frica și incertitudinea erau la cote înalte.

Țările care consideră că pandemia se încheie când sistemul sanitar funcționează în regim normal timp de o lună sunt Suedia, Olanda şi Singapore, unde cel mai probabil s-a resimțit mai acut indisponibilitatea sistemului sanitar în pandemie comparativ cu o perioadă normală.

Statele ai căror cetățeni au declarat într-o proporție mai mare că realmente „nu știu” care sunt semnalele încheierii pandemiei se numără printre cele mai dezvoltate și puternice țări ale globului (membre ale grupului G8): Franța, Canada, Statele Unite, Germania și Marea Britanie, care par să fi evitat să se lanseze în speculații cu privire la ce anume va marca sfârșitul pandemiei. La nivel total însă, în populația globului, cei care au selectat varianta „nu știu” sunt în general persoane cu educație și venituri mici, indiferent de țara din care provin.

Națiunile care cred într-o măsură mai mare că pandemia a luat sfârșit deja sunt Arabia Saudită și China (unde peste 20% din populație consideră că pandemia s-a încheiat), urmate de Ungaria si Malaezia. Această părere poate fi determinată de faptul că în Arabia Saudită, China și Ungaria numărul de cazuri raportat în perioada de colectare a datelor (octombrie-noiembrie 2021) s-a menținut constant scăzut timp de mai multe luni, iar în Malaezia a existat o perioadă de scădere a numărului de cazuri de COVID-19.

Visăm la reîntoarcerea la normalitate, la viața de dinainte de pandemie, însă națiunile globului, per ansamblu, cred că acest moment nu va veni prea curând

În medie, peste jumătate din populația celor 33 de țări monitorizate se așteaptă ca o revenire la o viață asemănătoare cu cea de dinainte de COVID-19 să aibă loc la mai mult de șase luni distanță, dacă se va întâmpla vreodată. Doar 14% spun că viața lor a revenit deja la normal, în timp ce 20% se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în următoarele șase luni. Opiniile predominante cu privire la revenirea la normalitate diferă foarte mult de la o țară la alta, reflectând diferențele de experiență locală, modul în care a fost gestionată pandemia și politica guvernamentală pentru combaterea virusului, aplicată în țara respectivă.

Locuitorii din Brazilia, Danemarca, Polonia, Arabia Saudită și Suedia au avut tendința să spună într-o proporție mai mare că viața lor a revenit deja la normal (între un sfert și o treime dintre ei comparativ cu doar unu din șapte, în medie, la nivel global). Aceste țări se aflau în perioade de acalmie, iar în cazul Braziliei vârful de 100.000 de cazuri noi/ zi de la jumătatea lui iunie se redusese major, fiind de aproximativ 10 ori mai mic în perioada culegerii datelor pentru acest studiu.

De partea cealaltă, pesimismul este predominant mai ales la persoanele din Ungaria și Rusia, unde 30% și respectiv 24% dintre respondenți cred că viața lor nu va reveni niciodată la o normalitate pre-COVID (față de o medie globală de 14%). În ambele țări, la final de octombrie, începea să crescă din nou numărul de cazuri pe zi, acestea aflându-se practic în etapa de începere a unui nou val de COVID-19.

„Datele acestui studiu arată faptul că opiniile sunt corelate cu sentimentului public, generat de contextul local al fiecărei țări. Diversitatea opiniilor și prevalența unora dintre ele sunt impactate de modul variat în care țările globului au gestionat pandemia, de nivelul de succes pe care l-au avut diferite țări în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului și de nivelul de vaccinare. Ele reflectă, de asemenea, atitudini diferite față de virus și de vaccin, observate atât în interiorul fiecărei țări, dar și între țări”, concluzionează Laura Arpad, Client Director și Healthcare Lead la Ipsos România.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie 2021, în 33 de țări. Eșantionul a inclus un număr total de 22.023 de adulți cu vârste cuprinse între 18-74 de ani din Statele Unite, Canada, Israel, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, respectiv 16-74 de ani în alte 27 de țări.

Eșantionul acoperă 500 sau 1.000 interviuri la nivel de țară, iar eroarea de eșantionare este de +/- 3.5% pentru eșantioanele de 1.000 interviuri, respectiv de +/- 5.0% pentru eșantioanele de 500 interviuri, la un interval de încredere de 95%.

Grupul internaţional de origine franceză Ipsos ocupă locul 3 global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări. Ipsos este cel mai mare grup de cercetare prezent în România, cele trei companii – Ipsos România, Ipsos Interactive Services şi Ipsos Digital – având împreună peste 1.000 de angajaţi. In 2021, Ipsos România, agenția de cercetare full-service, a sărbătorit 20 de ani de prezență pe piața locală.

Sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. În Canada unde majoritatea sunt vaccinați ne dau doar sondajele despre ce crede majoritatea, nu minoritatea ca în România. Îmi aduc aminte când majoritatea nu erau vaccinați și spuneau că e nevoie de 70% rata vaccinării pentru imunitate de turmă. Acum e peste 90% și nu nai vorbește nimeni de imunitate de turmă.

  2. 1) E ridicol sa crezi ca la o rata 75% pandemia va lua sfârșit. Logica bunului simț ne arata ca dacă creste rata vaccinării creste și răspândirea virusului.
    2) Unii își imaginează ca pandemia se va termina în viitorul apropiat. Sunt niște oameni care nici nu au habar pe ce lume trăiesc. Ungurii și rusii sunt realiști, știu bine ca pandemia abia este la început. Sfârșitul va fi doar atunci când toți vom avea „stampila” pe mâna și pe frunte.
    Noi romanii nu suntem atât de ignoranți ca cei din vest dar nici nu avem idee pe ce lume trăim.

  3. Se vede ca în Europa de vest unde s-a depășit 75% pandemia s-a încheiat.

  4. Dar varianta ca pandemia nici nu a început, sau ca nu există, nu a fost prinsa în sondaj?
    Poate s-au temut ca lumea a realizat ca totul este doar o conspirație

  5. Mă așteptam să fie ceva mai mare de 8% procentul celor care spun că deja s-a închiat pandemia… eventual 8% să fie cei care zic că nu a existat niciodată.

  6. Cel putin 5 ani de acum in colo pt ca vor fi noi si noi variante si probabil cate un vaccin pe an pana cand corpul nostru va deveni imun sau aproape imun.