G4Media.ro

Sondaj: Doar 48% dintre cetăţenii UE sunt mulţumiţi de măsurile luate în…

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Sondaj: Doar 48% dintre cetăţenii UE sunt mulţumiţi de măsurile luate în pandemie/ Trei sferturi dintre români consideră că pandemia a avut sau va avea impact asupra situaţiei financiare personale

Cel mai recent sondaj de opinie al Parlamentului European arată că sprijinul pentru UE rămâne ridicat, în pofida pandemiei. În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre europeni resimt sau se aşteaptă să resimtă impactul COVID-19 asupra situaţiei financiare personale. La nivelul României, 76% dintre cetăţeni consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra acesteia, transmite News.ro.

Un nou sondaj Eurobarometru comandat de PE şi realizat în perioada martie – aprilie 2021 arată impactul din ce în ce mai puternic al pandemiei de COVID-19 asupra vieţii personale şi a situaţiei financiare a cetăţenilor.

Opt din zece respondenţi ştiu ce face UE pentru a combate consecinţele pandemiei, în timp ce cetăţenii plasează sănătatea publică, combaterea sărăciei, sprijinirea economiei şi a locurilor de muncă, precum şi combaterea schimbărilor climatice printre priorităţile lor pentru Parlamentul European.

În general, sondajul arată un sprijin puternic pentru Uniunea Europeană, precum şi un consens larg în jurul opiniei că e cel mai bine ca provocările globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, să fie abordate în comun, la nivelul UE.

La sfârşitul primului trimestru al anului 2021, 31% dintre europeni, respectiv 39% dintre români, au resimţit deja o influenţă negativă asupra situaţiei lor financiare personale, de la începutul pandemiei. Alţi 26% (UE), respectiv 37% dintre români, se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple. În timp ce 57% dintre respondenţi reprezintă o majoritate clară la nivelul UE, există variaţii importante de la o ţară la alta. În cazul României, 76% dintre cetăţeni consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situaţiei financiare personale.

În pofida impactului financiar al pandemiei, majoritatea respondenţilor (58% în UE, 45% în România) consideră că beneficiile pentru sănătate ale măsurilor de restricţionare în ţara lor sunt mai mari decât efectele negative economice pe care le-ar fi putut cauza. Această opinie este prezentă în majoritatea ţărilor UE şi sugerează o schimbare de atitudine faţă de a doua jumătate a anului 2020, când o mică majoritate a cetăţenilor au considerat efectele economice ca fiind mai importante, conform datelor sondajului PE din 2020.

Europenii sunt pe deplin conştienţi de eforturile Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor acesteia: opt din zece europeni au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile sau acţiunile iniţiate de UE ca răspuns la pandemie şi aproape jumătate din toţi cetăţenii (48% în UE, 41% în România) ştiu care sunt aceste măsuri. Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de notorietate, doar 48% dintre cetăţenii UE (52% în România) afirmă că sunt mulţumiţi de măsuri, în timp ce 50% (46% în România) spun că nu. În mod similar, doar 44% dintre cetăţenii UE (54% în România) sunt mulţumiţi de gradul de solidaritate internă dintre statele membre în combaterea pandemiei.

În ciuda fluctuaţiilor pe termen scurt, precum şi a diferenţelor dintre ţări, scorurile pozitive pentru imaginea UE rămân la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. În medie, la nivelul UE, aproape jumătate dintre cetăţeni (48% în UE, 49% în România) au o imagine pozitivă despre UE. Alţi 35% (34% în România) au o imagine neutră, în timp ce doar 17% (în UE şi România) exprimă o părere negativă despre UE. Acest sondaj confirmă şi continuă tendinţa pozitivă pentru imaginea UE din ultimii zece ani, care este în continuă creştere şi rămâne puternică, în pofida pandemiei şi a consecinţelor acesteia asupra vieţilor cetăţenilor europeni.

Combinaţia dintre opinia uneori critică a cetăţenilor cu privire la punerea în aplicare a unor măsuri concrete de combatere a crizei şi tendinţa pozitivă pe termen lung în ceea ce priveşte sprijinul fundamental pentru Uniunea Europeană explică, de asemenea, apelul clar şi actual pentru o reformă a UE: 70% dintre respondenţi (65% în România) afirmă în cadrul acestui sondaj că, în general, sunt favorabili UE. Dar mai puţin de un sfert dintre europeni (23% în UE, 33% în România) sunt în favoarea UE „aşa cum s-a realizat până în prezent” — o scădere cu patru puncte faţă de noiembrie/decembrie 2020. În prezent, jumătate dintre respondenţi (47% în UE, 32% în România) se declară „în favoarea UE, dar nu şi a modului în care aceasta a fost realizată până în prezent”.

Sănătatea, vaccinurile şi mai multe competenţe în situaţii de criză ca priorităţi-cheie pentru UE – 74% dintre europeni (71% dintre români) doresc ca UE să dobândească mai multe competenţe pentru a face faţă unor crize precum pandemia de COVID-19, incluzând 28% care „sunt total de acord”.

Atunci când sunt întrebaţi despre care ar trebui să fie priorităţile UE în lupta cu pandemia, europenii identifică ca fiind cea mai importantă accesul rapid la vaccinuri sigure şi eficiente pentru toţi cetăţenii UE (39% în UE, 27% în România). Aceasta este urmată de alocarea unor sume mai mari pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri (29% în UE, 26% în România), de stabilirea unei strategii europene de criză (28% în UE, 24% în România) şi de dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătăţii (25% în UE, 28% în România).

Întrebaţi în mod concret despre aşteptările lor cu privire la Parlamentul European, cetăţenii doresc ca deputaţii lor aleşi să se concentreze asupra sănătăţii publice (49% în UE, 56% în România). Aceasta este urmată de combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale (39% în UE, 44% în România), de măsurile de sprijinire a economiei şi de creare de noi locuri de muncă (39% în UE, 45% în România), precum şi de măsurile de combatere a schimbărilor climatice (34% în UE, 16% în România).

Eurobarometrul Parlamentului European din primăvara anului 2021 a fost realizat între 16 martie şi 12 aprilie 2021 în cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat faţă în faţă şi a fost completat cu interviuri online, dacă a fost necesar ca urmare a pandemiei. În total, au fost efectuate 26.669 de interviuri (1.045 în România).

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Datorita UE, toate cele 13 state care au aderat după 2004, au reușit sa isi mareasca PIB-ul și sa beneficieze de avantajele UE. Pandemia actuala, a aratat ca numai o uniune cu statele puternice (economic) poate ajuta statele fara mari bugete sociale (sănătate, ajutoare sociale, ajutor ptr salarii in caz de somaj tehnic)
    Luați exemplul vaccinurilor: cam cat credeți ca ar fi platit cele 13 state un vaccin, daca ar fi fost nevoite sa le comande singure?

    O simpla comparatie intre statele UE și cele in afara UE (aici in Europa) arata beneficiile UE. A continua a spune ca Uniunea este nefasta, devine 🙂

  2. „În ciuda fluctuaţiilor pe termen scurt” ? Nu le-as numi doar „fluctuatii” si mai ales pe termen scurt. In afara de o negociere paguboasa pe care UE a facut-o cu producatorii de vaccinuri, nu vad cu ce altceva mai contribuie aceasta adminsitratie la imbunatatirea situatiei sanitare sau economice. Astfel de sondaje comandate de Parlamentul European sunt facute astfel incat in final „sa dea bine”. La fel si Eurostat, o instutie europeana care face statistici la comanda CE. Deja procentul de 45% mi se pare ingrijorator raportat la increderea in UE. Inseamna ca lucrurile stau mai prost decat le prezinta ei. Dar se creeaza falsa impresie ca UE este un fel de inger alb picat din cer care salveaza oamenii, cand de fapt ar trebui restructurata din temelii si eficientizata la maxim. Oricum, in UE salvarea vine din doua directii: din vest, si din est. Sa vedem care parte are greutate mai mare.

  3. Ue a demostrat in pandemie ca drepturile omului sunt optionale si se aplica cand le convine lor.
    Au gestiont pandemia cat se poate de prost si dezastruos in materie de drepturi.
    Dovada clara ca ue merge cu pasi mici si siguri spre un socialism extrem care in final o sa duca la comunism.
    Pentru iubitorii de incalcarea drepturilor care o sa ma injure le zic sa arunce un ochi la statele republicane din sua care au respectat si in continuare respecta drepturile omului si au trecut cu bine de pandemie prin masuri de bun simt.
    Acolo nu esti conditionat de vaccin sau alte rahaturi ca in ue, nu au inchis economia ca la noi, au lasat copiii sa mearga la scoala si multe altele.
    Ue este o gluma proasta cand vine vorba de drepturi la fel ca plusere si restul partidelor din rumanica.
    Curand o se vor vedea si efectele economice a tampenilor pe care le-au facut state ue, asta o sa duca la o lipsa de incredere si mai mare a cetatenilor in ue.
    Alte state vor urma modelul uk si asta se datoreaza incompetentei celor din ue.

    • Republicanii si respectarea drepturilor omului. Esti haios. Vorbim de republicanii care au bagat copii in custi? Sau despre fractiunea lunatica care construia un esafod sa-l spanzure pe Mike Pence in curtea capitoliului? Si drepturile celor 600.000 de oameni decedati cred ca le-au respectat cel mai bine.

    • @vlad,

      Esti un pic dezinformat, cele mai multe decese au fost inregistrate in statele albastre(democrate), acesta este un fapt recunoscut de toata sua si de institutile care au raportat decesele.
      Vorbesti de copii in custi? Ai auzit de obama? Ai vazut ce se intampla la granita in momentul de fata din cauza democratilor si politica lor de a lasa pe toata lumea in sua?sa inteleg ca in centrele alea unde sunt inchesuiti copiii nu se transmite covid?
      Legat de pence, toate tarile au extremisti, aia sunt gen aur la noi.
      Dar din cate vad tu sustii democratii americani fara sa te informezi corect.
      Mai studiaza un pic inainte sa vorbesti.
      Inca ceva, daca statele democrate sunt de mare succes la gestionat pandemia am si eu o intrebare.
      De ce migreaza americanii din statele democrate in cele republicane?