G4Media.ro

Sky News: Rusia a trimis Iranului 140 de milioane de euro cash…

Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Sky News: Rusia a trimis Iranului 140 de milioane de euro cash și arme occidentale capturate, în schimbul dronelor cu care atacă Ucraina

Rusia a trimis către Iran 140 de milioane de euro în numerar și mai multe de arme capturate, produse de Marea Britanie și SUA, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a afirmat o sursă de securitate pentru postul de televiziune Sky News.

O aeronavă militară rusă a transportat în secret banii și trei modele de muniție – o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger – către un aeroport din Teheran în dimineața zilei de 20 august, a declarat sursa pentru Sky News, vorbind sub protecția anonimatului.

Armele făcuseră parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei.

Sursa a spus că acestea ar putea oferi Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran capacitatea de a studia tehnologia occidentală și, eventual, de a o copia.

„Probabil că vor fi supuși la inginerie inversă și vor fi folosiți în războaie viitoare”, a declarat sursa.

La rândul său, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), inclusiv 100 de drone Shahed-136, a afirmat sursa. Acestea au fost supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact.

Sursa a afirmat că, în ultimele zile, între Teheran și Moscova a fost convenită o altă afacere cu drone în valoare de 200 de milioane de euro (174 de milioane de lire sterline).

Utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina

Împreună cu lovituri de rachete mai convenționale, atacurile cu drone iraniene au vizat sursele critice de energie și apă din întreaga țară, inclusiv din capitala Kiev.

Barajele au ucis civili, au provocat pene de curent generalizate și au pus la grea încercare apărarea aeriană ucraineană, cu rachete antiaeriene costisitoare desfășurate pentru a contracara dronele mult mai ieftine.

Dronele iraniene, „parte esențială” a efortului de război

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute, un think-tank cu sediul la Londra, a declarat că dronele iraniene au devenit o parte crucială a efortului de război al Rusiei.

„Dacă Iranul nu ar fi furnizat Shaheds, ar fi fost semnificativ mai puțin eficientă în ceea ce privește campania rusă de atacuri împotriva infrastructurii electrice și a apei din Ucraina”, a spus el.

Într-o amenințare potențial și mai gravă, guvernul iranian ar fi fost de acord, de asemenea, să transfere Rusiei rachete balistice mai mari și mai sofisticate.

Vadym Prystaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, a declarat că, în cazul în care rapoartele se confirmă, „acest lucru va reprezenta o amenințare reală, reală”.

El a declarat pentru Sky News: „Dacă ele [rachetele balistice iraniene] vin în număr mare, vom avea probleme reale”.

Iranul a respins acuzația privind rachetele ca fiind „complet falsă”, deși a recunoscut în cele din urmă că a furnizat „un număr limitat de drone” Moscovei.

Dar Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe, a afirmat sâmbătă că acest lucru s-a întâmplat înainte – și nu de când – Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie.

În schimb, Ucraina, SUA, Marea Britanie și Franța au acuzat mai recent Iranul că a furnizat drone Rusiei.

Numărul total exact nu este clar. În iulie, SUA au declarat că, în opinia lor, guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone.

Avioane militare rusești de „marfă” în Teheran

Oferind dovezi ale presupusei tranzacții cu drone din 20 august, sursa de securitate a împărtășit cu Sky News imagini din satelit care, potrivit acesteia, arată două avioane militare rusești de marfă pe un aeroport din Teheran.

Sursa a declarat că se crede că unul dintre avioanele Ilyushin IL-76 ar fi transportat cele 140 de milioane de euro și armele occidentale capturate.

Sursa a mai declarat că are cunoștință de cel puțin cinci avioane rusești care au transportat drone din Iran începând cu 20 august, ca parte a acordului.

O listă a dronelor furnizate

În ceea ce privește ceea ce a fost furnizat de Iran, sursa a enumerat: 100 de drone Shahed-136, 60 de drone mai mici Shahed-131 și șase drone Mohajer-6.

Spre deosebire de avionul „sinucigaș” Shahed, Mohajer-6 este o dronă armată care poate lansa sau arunca muniții.

Întrebată de ce Rusia a dat Iranului și arme britanice și americane capturate, sursa a spus că se crede că acest lucru se datorează faptului că Teheranul a vrut să folosească abilitatea sa de a face inginerie inversă a produselor.

Sursa a spus că se crede că cunoștințele dobândite de iranieni în urma realizării de inginerie inversă a unei drone de spionaj americane capturate de Iran în 2011 au ajutat la dezvoltarea dronelor Shahed.

 „Credem că iranienii au dovedit că au un sistem eficient de inginerie inversă, după cum putem vedea cu dronele pe care le-au reproiectat după dronele capturate de SUA în 2011”, a declarat sursa.

„Se pare că Iranul vrea, de asemenea, să beneficieze de pe urma războiului [din Ucraina], primind de la ruși capacități occidentale care le vor fi utile în viitor – așa cum s-a întâmplat în trecut.”

O dronă de supraveghere americană RQ-17 Sentinel – folosită pentru recunoaștere – a fost capturată în decembrie 2011. Un comandant iranian a afirmat anul următor că țara sa a făcut inginerie inversă pentru această aeronavă și construiește o copie.

Luna trecută, Moscova a negat că forțele sale ar fi folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

„Sunt folosite echipamente rusești cu nomenclatură rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat la 18 octombrie. „Toate întrebările suplimentare ar trebui să fie adresate Ministerului Apărării”.

Sky News a contactat Ministerul rus al Apărării, dar nu a primit încă un răspuns.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Avioanele alea nu pot fi doborâte dacă tot se știe de ele? Două sau trei dacă le înfige în pământ se duce naibii combinația dintre teroriști.

  2. Nu are cum…Rusia e in faliment…nu aveau aia bani asa multi…q

  3. Pai traficantii,talharii sau teroristii cand au lucrat prin banca? Ne miram ca sa ne miram, zau asa.