G4Media.ro

Sindicaliștii de la Alro Slatina spun că 1.300 de angajați ar putea…

Sursa: Intermodal-logistics.ro

Sindicaliștii de la Alro Slatina spun că 1.300 de angajați ar putea intra în șomaj tehnic din cauza reducerii producției de aluminiu și anunță miting de protest

Aproximativ 1.300 de angajaţi de la Alro Slatina ar putea fi trimişi în şomaj tehnic în condiţiile reducerii producţiei de aluminiu din cauza problemelor cu energia electrică, iar sindicatele vor organiza un miting de protest pe platforma din faţa sediului companiei, a anunţat, miercuri, preşedintele Sindicatului „Aluministul”, Constantin Popescu, citat de Agerpres.

La miting, programat să aibă loc joi după-amiază, vor participa angajaţii fabricii din Slatina, sindicaliştii solicitând Guvernului „salvarea industriei româneşti”.

Sindicaliştii reclamă o situaţie „disperată” şi punctează că reducerea cu 60% a capacităţii de producere a aluminiului primar înseamnă „distrugerea aluminiului românesc”, deoarece repornirea şi redeschiderea unităţilor închise presupun costuri de sute de milioane de dolari.

Totodată, sindicaliştii arată că Alro reduce producţia din cauza energiei electrice „extrem de scumpe” şi a lipsei cantităţilor necesare de energie pentru susţinerea fluxului de producţie.

„În data de 27 decembrie 2021 Consiliul de Administraţie al Alro SA a luat hotărârea ireversibilă ‘de distrugere a aluminiului românesc’ prin închiderea a 60% din capacitatea de producţie, aceasta datorându-se energiei electrice extrem de scumpe şi din cauza lipsei cantităţii necesare pentru menţinerea fluxului de producţie”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Aluministul” transmis, miercuri, AGERPRES.

Sursa citată menţionează că au fost făcute demersuri la Guvern şi Preşedinţie pentru reglementarea situaţiei, însă deocamdată fără rezultat, şi îi solicită premierului „salvarea industriei româneşti”.

„Totodată, se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari. (…) Cu respect ne adresăm dumneavoastră, domnule prim-ministru, şi credem că un om ca dumneavoastră călit în atâtea misiuni grele este capabil şi poate salva industria românească. Vedem şi nu putem rămâne indiferenţi cum ne sunt distruse familiile lăsate fără o sursă de venit pentru nu ştiu câtă vreme şi cu mare dărnicie primim în schimb sărăcie”, se mai arată în comunicat.

În urmă cu două zile, compania Alro a anunţat că îşi va diminua anul viitor activitatea de producţie a aluminiului primar, din cauza situaţiei de pe pieţele de energie şi gaze, dar va implementa măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile din sectorul de energie vor reveni la normal.

În acest sens, activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două.

Totodată, conducerea societăţii a dat asigurări că nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic sau devansarea şi cumularea unor revizii şi reparaţii.

Sursa foto: Intermodal-logistics.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. as vrea si eu meeting de.protest pt fiecare data cand.este o.problema. in firmele de IT in care am lucrat, dar nicio Sansa. In domeniul It ai 0 sindicat, 0 drepturi
    Noroc ca salariul e.ok dar parca nu se mai merita ca ne ajung bugetarii si pensionarii

  2. Se alege praful de fabricile lui Ceaușescu.

    • Da, se alege praful mai ales de cele care au ramas si cu management ceausist.
      De exemplu Alro, nu a fost interesata sa se califice pentru industria aeronautica unde aluminiul este platit bine. Este adus aluminiu si de prin Australia pentru a fi extrudat si prelucrat in piese pentru aceasta industrie. Mai ales pentru Airbus.

    • Urmările investițiilor energetice necugetate in campurile eoliene cu care se laudau ca vor produce cat un reactor nuclear de la Cernavodă .

  3. Sa mute productia statu de ex in ungaria sau in china unde energia electrica e ieftina si pe muncitori sa-i converteasca in aitisti .

    • Aluminiul este subvenționat în orice stat civilizat, altfel curentul consumat pentru o doza din aluminiu este mai scump decât conținutul.

  4. piata libera dicteaza daca o fabrica este sau nu utila ( permanent sau temporal )Daca nu ai unde vinde atuci dupa cum spunea un mare economist mai bine nu produci Productia pe stoc este dezastruasa Asta ar trebui sa stie si sindicatele care sigur nu-si bat capul sa se implice in cautarea de piete de desfacere

  5. Pai sa faca greva in fata ambasadei Rusiei pentru ca actionarul majoritar este rus, gazul s-a scumpit pentru ca rusia nu respecta contractele, eventual pot sa emigreze in rusia, nu este aia cea mai buna tara?

  6. Când faci profit, îți asumi și niște riscuri în privința viitorului și investești, panouri fotovoltaice, eoliene, parteneriat public privat – construcție hidrocentrale (ex:Islaz pe Olt), soluții sunt /*angajații trebuie sa conștientizeze ca sunt masa de manevra în aceasta lucrare și se dorește niște pomana de la guvern (avantajul, cine îl are) : în replica EI CU BANII VOI CA GOLANII.