G4Media.ro

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a USR care introduce obligativitatea implementării sistemelor…

Sursa foto: Pexels

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a USR care introduce obligativitatea implementării sistemelor online de plăţi în toate instituţiile publice / Instituțiile care nu adoptă măsura în 6 luni ar putea fi sancționate

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a USR care impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

Iniţiativa legislativă a trecut de Senat cu 88 voturi pentru, 1 împotrivă, 37 de abţineri şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Proiectul impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

Deputatul USR PLUS Viorel Băltăreţu, coiniţiator a declarat că „legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scuteşte de stat la cozi la ghişee”.

„Le mulţumim colegilor senatori care ne-au susţinut şi au votat iniţiativa şi, sincer, nu înţeleg votul de abţinere al senatori PNL. Voi urmări traseul legii în Camera Deputaţilor şi sper să aibă un parcurs pozitiv, aşa cum o merită”, a spus parlamentarul USR, potrivit unui comunicat oficial al formaţiunii.

Senatorul USR Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi piaţă de capital, a argumentat că „măsura forţează sistemul de stat să se adapteze vremurilor pe care le trăim”.

„Aceasta este o măsură simplă, dar cu avantaje incontestabile pentru români, care află uşor ce taxe au de plătit accesând informaţiile de pe platformă 24 ore/zi, 7 zile din 7, nu mai trebuie să se deplaseze la ghişeu, plătesc cu cardul printr-un simplu click. Datele statistice ne arată că România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale”, a precizat el.

Comisia pentru buget, finanţe şi piaţă de capital a amânat de trei ori emiterea unui raport pentru această iniţiativă datorită interesului manifestat de reprezentanţii instituţiilor, ONG-urilor şi a cetăţenilor obişnuiţi, dar şi dorinţa altor senatori de a participa cu amendamente la forma finală, mai transmite USR.

Instituțiile care nu adoptă măsurile în termen de șase luni ar putea fi sancționate

Redăm mai jos conținutul inițiativei legislative adoptate miercuri de Senat:

„1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica și va avea următorul cuprins:

(1) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cat și online printr-un sistem electronic modern de plată la distanță.

  1. La articolul 2, alineatul (6) se modifica și va avea următorul cuprins:

(6) Instituțiile publice vor prevedea în bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor cu administrarea și operarea terminalelor de plată și a programelor informatice de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță.

  1. La articolul 3, alineatul (1) litera d) se modifica și va avea următorul cuprins:
  2. d) nerespectarea dispozițiilor art. 1 alin. (1)”, se arată în proiectul de lege.

Textul actual al Articolului 3 alin 1 (1) prevede: „Constituie contravenție și se sancționează următoarele fapte:

  1. d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art. 1 alin. (1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”;

„4. Articolul 4, se modifica si va avea următorul cuprins:

(1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, cu consultarea Băncii Naționale a României, modifică în mod corespunzător normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Prevederile prevăzute la articolul 1, alineatul (1) au un termen de implementare de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se mai arată în actul normativ inițiat de USR și adoptat de Senat.

Sursa Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Problema evidenta e ca institutiile publice nu sunt de fapt sanctionate niciodata. In cel mai rau caz li se trimite o amenda, achitata tot din banii nostri.

  2. mi se pare ceva previzibil la generatia asta de tradatori de neam si la reprezentantii lor in senat

    • Da ma, 0.8% este o problema cand stai ca vita la cozi sa platesti un rahat de impozit.
      Tu iei salariul in plic si tii banii in batista, vaccinul cu mARN iti modifica creierul defect.

    • Și la numerar sunt cheltuieli: cu paza, transportul și depunerea banilor la bancă. Mașini de numărat banii care se strică, trebuie reparate, că doar nu crezi că mentenanța e gratis.

      Plus completarea borderourilor pe cupiuri, sigiliile sub cheie, și ele înregistrate pe alt borderou. Ehei, se duce pe pix birocrația asta tradițională, vai, vai.

      Dar cheltuielile cu numerarul nu te deranjează, problema ta e că nu mai ai motiv să dai cu flit vreunui cetățean care are tupeul să vină cu card la ghișeu.

    • Nu conteaza, daca facilitand plata incasezi si cu 6% in mai mult, deja esti in castig.

    • Bine ai venit pe pământ în 2021. De unde ești parașutat?
      Comisioanele băncilor sunt de 0,5-1% și sunt negociabile.

    • Comisioanele bancare sunt între 0,5-1% în general și sunt negociabile în funcție de volumul de bani tranzacționați. Totodată folosind acest tip de tranzacții comercianții au diferite beneficii/economii. Dacă era mare comisionul sau dacă nu existau beneficii marii comercianți ar fi încasat cash de dinainte de a fi obligați.

    • Exact asta aveau nevoie romanii, obligativitatea platii digitale … oare exista ceva la ei care sa nu oblige cetatenii , totul vine prin impunere…
      Bietii oamenii!!! Sa vedem cum o sa plateasca mamaie toate cele.. deaia nu au loc de batranii nostri!!!

  3. Si cam cu cat se sanctioneaza refuzul, si de catre cine (cine constata si cine sanctioneaza)?

    Este foarte important, pentru ca duce la aplicarea sau neaplicarea prevederii … 🙁

  4. eee acum nu mai poti spune ca nu a facut usr nimic

    • Exact asta aveau nevoie romanii, obligativitatea platii digitale … oare exista ceva la ei care sa nu oblige cetatenii , totul vine prin impunere…
      Bietii oamenii!!! Sa vedem cum o sa plateasca mamaie toate cele.. deaia nu au loc de batranii nostri!!! Javre toti si usr si pnl…

  5. Exact asta aveau nevoie romanii, obligativitatea platii digitale … oare exista ceva la ei care sa nu oblige cetatenii , totul vine prin impunere…
    Bietii oamenii!!! Sa vedem cum o sa plateasca mamaie toate cele.. deaia nu au loc de batranii nostri!!! Javre toti si usr si pnl…

  6. Exact asta aveau nevoie romanii, obligativitatea platii digitale … oare exista ceva la ei care sa nu oblige cetatenii , totul vine prin impunere…
    Bietii oamenii!!! Sa vedem cum o sa plateasca mamaie toate cele.. deaia nu au loc de batranii nostri!!! Javre toti si usr si pnl…

  7. Exact asta aveau nevoie romanii, obligativitatea platii digitale … oare exista ceva la ei care sa nu oblige cetatenii , totul vine prin impunere…
    Bietii oamenii!!! Sa vedem cum o sa plateasca mamaie toate cele.. deaia nu au loc de batranii nostri!!! Au cu ce se lauda acum au facut ceva „important”

  8. @Cristina+Cris, românii nu sunt obligați să plătească cu cardul. Instituțiile și regiile sunt obligate să accepte plata cu cardul și online. Citește propoziția anterioară cu voce tare de zece ori, apoi să o scri de douăzeci de ori.

  9. Din amendamentele adoptate de Senat de către cei de la USR + pot afirma că e o inițiativă legislativă ok fiindcă nu mai este nevoie să scoți banii cash din buzunar sau cardul bancar de credit sau de salariu ori de cumpărături și achiți on-line tot cum ar fii pe Ghișeul.ro , pe site-ul instituției publice locale cum ar fii primăriile , Direcțiile de taxe și impozite locale din cadrul primăriilor , taxele la amenzi , taxele de buletin , etc , la instituțiile private cum ar fii operatorii de telefonie mobila și fixă și internet și gaze și electricitate și apă unde au acest program instalat cu plata cu cardul on-line printr-un cont on-line făcut pe site-ul operatorului de telefonie fixa și mobilă și internet și cablu și apă și gaze și electricitate unde banii se alocă in contul furnizorului automat și primești și confirmare că banii s-au retras din contul tău al cardului bancar cu care ai achitat . În privința celorlalți furnizorului îi se ia un comision fix de 0,5% și 1% maxim 5% din totalul tranzacțiilor online înregistrate pe ziua x când scoate Sentimentul bancar din POS On-line sau cel Bancar pe care îl are în locație la ghișeul lor când plătește persoana direct la furnizorul sau instituția publică locală cu cardul fizic. În funcție de bancă diferă acest comision fix de 0,5% și 1% maxim 5% din totalul tranzacțiilor online înregistrate pe ziua x când scoate Sentimentul bancar din POS On-line sau cel Bancar pe care îl are în locație la ghișeul lor fiindcă o bancă are 0,5% altă are 0,7% altă bancă are 1% altă bancă 1,5% altă bancă are 2% și tot așa dar nu poate depăși plafonul maxim de 5% , dar cel ce plătește cu cardul fizic sau online nu i se oprește nici un comision . Totul tine de faptul când deschizi contul de persoana juridica sau Persoana fizica autorizata îți este precizat respectivul comision pentru care plătește persoana x cu cardul fizic la ghișeu sau online că decontare a sumei respective din momentul decontării prin scoaterea sentementului de pe POS On-line sau POS Bancar .
    Consider că este o inițiativă legislativă bună . Dar acum unii îs contră alții nu îs contră respectivului proiect de lege adoptat.
    Nu mi se pare nici o impunere este o completare că să se poată plăti și astfel decât să aștepte la ghișeu la coadă sau la punctele de plată . Te scutește fizic de un drum care îl faci o singura data nu de mai multe ori . Cu această implementare nouă e mai comodă că plătești online imediat de la calculatorul personal sau de pe telefonul mobil Smartphone din pat direct și ai scăpat de griji. Și îți descarci chitanță online in PDF și ți-o printezi singur și poți descărca și tranzacția respectiva de pe aplicația de internet banking a băncii care ai cardul emis și cu care ai platit respectivă tranzacție .

  10. Cristina și Cris sunteți înapoiați rău scrie clar ca instituțiile statului sa accepte plata cu cardu nu e obligatoriu sa plătești cu cardul pentru mine e un beneficiu pot plăti taxa pe mașină a online taxa pe casa online întreținere online cu cardul sunteți niște scursuri a acestei societăți.