G4Media.ro

Șeful diplomației americane s-a întâlnit la Washington cu lidera din exil a…

sursa foto: Twitter\ Svetlana Tihanovskaia

Șeful diplomației americane s-a întâlnit la Washington cu lidera din exil a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut luni la Washington o întrevedere cu lidera în exil a opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, care a cerut Washingtonului să intensifice presiunea asupra regimului de la Minsk pe care îl acuză că ar fi falsificat alegerile din 2020, relatează AFP, citată de Agerpres.

„I-am mulţumit pentru sprijinul său faţă de aspiraţiile democratice din Belarus”, a scris pe Twitter Tihanovskaia, dupã întrevederea cu şeful diplomaţiei americane.

”Am cerut SUA sã intensifice ajutorul pentru societatea noastră civilă, sã accentueze presiunea economică şi politicã asupra regimului şi să ceară Rusiei sã aibă un rol constructiv pentru soluţionarea crizei”, a adăugat ea.

Şeful Departamentului de Stat, în semn de sprijin pentru opozanta belarusã în exil, s-a alãturat unei întrevederi între aceasta şi numãrul trei al diplomaţiei americane Victoria Nuland, cunoscută pentru poziţiile sale foarte critice la adresa Moscovei.

Blinken şi Tihanovskaia „au discutat despre represiunea în curs” impusã de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Statele Unite îşi vor continua (eforturile) de a fi alături de poporul belarus şi aspiraţiile sale în materie de drepturi ale omului, democraţie ş de aspiraţiile euro-atlantice mai extinse”, a declarat el presei.

În afarã de întrevederile avute cu Antony Blinken şi Victoria Nuland, Svetlana Tihanovskaia se va întâlni marţi cu înalţi oficiali ai Casei Albe.

”Întreaga lume a fost impresionatã de poporul din Belarus, inclusiv de lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care continuă sã ceară cu curaj un rol în viitorul ţării sale, sfidând represiunea crudă”, a spus un înalt responsabil al administraţiei americane.

În vârstã de 38 de ani, Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania dupã ce în august anul trecut a pierdut în fața lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale pe care opoziţia belarusã şi Occidentul le consideră fraudate. Ea candidase în locul soţului ei, Serghei Tihanovski, dupã ce acesta a fost încarcerat.

SUA, Uniunea Europeanã, Marea Britanie şi Canada au impus mai multe serii de sancţiuni Belarusului în urma fraudãrii alegerilor de anul trecut şi reprimãrii manifestaţiilor opoziţiei ce au urmat, noi sancţiuni venind mai recent dupã arestarea unui blogger opozant preluat de la bordul unui avion constrâns sã aterizeze la Minsk. În acest timp, preşedintele Lukaşenko acuză orchestrarea din Occident a manifestaţiilor împotriva lui.

sursa foto: Twitter\ Svetlana Tihanovskaia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Si doamna a primit suportul, precum si indicatiile necesare pentru rasturnarea regimului Lucasenco si instaurarea unui regim pro-occidental si pro-NATO in coasta lui Putin.
    Altfel spus, batul american in gardul lui Putin
    cu scopul agitarii spiritelor si accentuarea instabilitatii politico-militare in zona.
    Cea ce va atrage, fara indoiala, reactia Rusiei.
    Acordul incheiat cu Gorbaciov este incalcat, la fel si Doctrina Brezinski nu mai este luat in seama.
    Foarte probabil ca expansiunea catre Est va genera un conflict, se pare ca tocmai asta se si doreste.
    Greu de crezut ca Putin, sau un oricare alt viitor lider rus sa accepte disparitia statelor tampon convenite cu Occidentul cu 30-40 de ani in urma.
    Suntem martorii dorintei reasazarii raporturilor de forta si expansiunii ideologiilor occidentale radicale catre Est.
    Qui prodest aceasta situatie?

    • Vorbesti ca un adevarat dictator .
      Majoritatea oamenilor din Belarus se identifica cu valorile democratiei vestice si sunt impotriva autocratiei rusesti. Si au dreptul conform dreptului international in calitate de stat suveran sa-si hotarasca prin alegeri libere netrucate propriul destin si sa refuze statutul de gubernie ruseasca in care destinul lor e hotarat de o mana de politicieni si oligarhi coruptii de la Moscova.

    • Puteai sa scrii lista statelor tampon, ca sa fii credibil.
      Acordul cu Gorbaciov ce cuprindea.
      Dar tratatul de la Helsinki? Includea cumva anexarea Crimeei?
      Când Putin (sau urmasul sau) va respecta vreun tratat referitor la vecini, mai scriem (includ aici si promisiunea din 1999 referitoare la retragerea trupelor din Transnistria). Dar nu cred s-apuc.

  2. conditiile din blocul din Washington lasa totusi de dorit, Tiganovscaia se teme sa n-o inunde adevaratul presedinte al Venezuelei