G4Media.ro

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, întâlnire „istorică” în Israel cu omologii săi…

sursa foto: Pexels

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, întâlnire „istorică” în Israel cu omologii săi din ţările arabe

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se află duminică în Israel pentru o întâlnire „istorică”, în deşertul Negev, cu omologii săi din ţările arabe care şi-au normalizat relaţiile cu statul evreu, în cadrul unui turneu prin Orientul Apropiat şi Africa de Nord, comentează AFP.

Ajuns sâmbătă seară la Tel Aviv, Antony Blinken urmează să se întâlnească duminică după-amiază cu omologii săi din Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Bahrain şi Egipt la Sde Boker, în sudul Israelului. Întâlnirea a fost descrisă drept „istorică” de şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid.

EAU şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020 în cadrul unei serii de acorduri negociate de SUA, cunoscute sub numele de Acordurile Abraham. Bahrainul şi Marocul i-au urmat exemplul.

Aceste acorduri au pus capăt la decenii de consens arab condiţionând stabilirea de relaţii cu Israelul de rezolvarea chestiunii palestiniene.

Plecat sâmbătă din Polonia, unde l-a însoţit pe preşedintele american Joe Biden, Antony Blinken va rămâne până luni în Israel unde se va întâlni cu premierul israelian, Naftali Bennett. De asemenea, urmează să călătorească la Ramallah pentru o întrevedere cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Palestinienii sunt îngrijoraţi că vor fi lăsaţi deoparte în efortul susţinut de SUA pentru a consolida legăturile dintre ţările arabe şi Israel. Sprijinul american a fost mult redus sub preşedinţia lui Donald Trump.

Secretarul de stat vrea să arate că Statele Unite nu sunt dezinteresate de Orientul Mijlociu, chiar dacă atenţia Washingtonului pare îndreptată mai ales spre China, iar mai nou spre Ucraina.

Antony Blinken îşi va continua turneul luni în Algeria şi apoi în Maroc, unde se va întâlni în special cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed.

El speră să obţină sprijin pentru eforturile Statelor Unite şi ale NATO de a contracara invazia rusă a Ucrainei, într-un context marcat de gravele consecinţe economice ale războiului, în special creşterea preţurilor la energie şi ameninţarea penuriei de grâu care ar putea da o lovitură foarte dură ţărilor arabe.

Un alt subiect care va fi abordat de Antony Blinken: negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian. Statele Unite şi Iranul se află în prezent în etapele finale ale discuţiilor indirecte care vizează relansarea acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care sufocă economia iraniană.

Acordul s-a prăbuşit după retragerea unilaterală a Washingtonului în 2018, decisă de Donald Trump, şi restabilirea de sancţiuni împotriva Iranului care, ca răspuns, s-a eliberat treptat de limitele impuse programului său nuclear.

Încheierea unui acord, în curs de negociere între marile puteri, este o „chestiune de zile”, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce coordonatorul Uniunii Europene responsabil cu supravegherea discuţiilor cu Iranul, Enrique Mora, era aşteptat la Teheran în cursul nopţii.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat luni că un acord „nu este nici iminent, nici sigur”.

Perspectiva unui astfel de acord îngrijorează Israelul şi aliaţii americani din regiunea Golfului care percep Teheranul ca pe o ameninţare.

În februarie, Naftali Bennett a spus că se teme că acordul nu va împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare. Teheranul neagă, la rândul său, că ar dori să obţină bomba atomică, mai scrie AFP.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce să înțelegem,trump a înrăutățit relațiile sua cu toată planeta,exlus rusia.acum trebuie reparate