G4Media.ro

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc / Ungaria, fără ieşire la mare, depinde puternic de importurile de petrol ruseşti

Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Agerpres, care preia Reuters.

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru agenţia Reuters că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord.

Comisia Europeană a propus în această lună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde puternic de importurile de petrol ruseşti printr-o conductă, le-a blocat.

„Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas în acest interviu.

Ungaria a declarat că va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia.

De asemenea, Budapesta a spus că conversia pe termen lung a economiei sale departe de petrolul rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro.

Gulyas a reiterat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.

„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out”, a spus el.

„Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.

UE încă speră să fie în măsură să convină asupra sancţiunilor vizând petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare, a declarat preşedintele Consiliului Charles Michel.

Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate „într-o oră” dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.

Comisia Europeană a refuzat aprobarea plăţii banilor meniţi să ajute la recuperarea economiilor din criza provocată de COVID-19 în Polonia şi Ungaria, acuzându-le că încalcă statul de drept.

Gulyas a spus că Ungaria a oferit un „răspuns constructiv” la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.

„Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a declarat el.

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Lasă că o să îți treacă, slug@ Rușilor!

  2. Doar petrolul rusesc vine pe marea ungariei (balaton)? Dacă vecinii de la est si nord închid conductele rusești o sa gaseasca orban solutia în două luni.

  3. Pe Balaton nu merge importul de petrol? Atunci hai Romania in Schengen!

  4. Cine cumpăra petrol și gaze de la ruși are mâinile pătate de sânge.

  5. # dr no….te simți încolțit?

  6. Ucraina a atentionat Ungaria sa-si masoare actiunile …teava de gaz poate fi intrerupta …daca mai santajeaza europa in favoarea razboiului ruscist… 😉😉😉😉😉

  7. Lasati-ii mah sa importe și așa o fac sub pretul de producție deci ajuta sovieticii să iasă pe minus. Un embargou neoficial asupra Mol ar rezolva foarte ușor problema. E adevărat 9 milioane de unguri vor cumpăra ieftin foarte putina motorina,dar asta nu va contracara falimentul sovietic. Daca mai adăugăm și gazele fără posibilitate de stocare,bad news pt. Soviete.

  8. Acum am ajuns sa ne temem de marea finanțare a Ungariei către Federația Sovietica? Nu mai cumpărăm de la Mol, rezolvam foarte ușor pseudo problema. De fapt toți sclavii Putinisti cumpăra sub prețul de producție,deci,deși vin ceva bani in Rusia pe termen mediu de fapt sunt pierderi pentru sovietici.Bine că s-au dat germanii pe cale ,ungurii sunt mai amărâți ca noi,cantitate neglijabilă în ochii UE și NATO(mai ales după ultimele alegeri masochiste,rezultat:guvernare prin decret,visul oricărui dictator).

  9. Dr. no Brain, e afectat de malnutriție. Nu vă puteți lua așa aiurea de un om plătit în copeici,prea sărac material și intelectual pentru a supraviețui în jungla capitalista. Nasol e , că la (ne) calificarea sa și în paradisul sovietic va ajunge la minele de plumb din Urali. Partea buna ,e că va muri de la radiații la câțiva km de idolul său aflat în mod curajos la etajul -50 prin munții Urali.

  10. Acuma vor si iesire la mare. Astora nu le ajunge nimic!

  11. Ungurii nu vor gaz lichefiat si petrol din alte surse din acelasi motiv ca germani sunt oamenii rusilor.
    Romania sau Polonia platea sa zicem 10 euro ca rusii sa le poata da lor si germanilor pret sub piata.
    Din cate am vazut Lituania sa pregatit cu terminal de gaze, ungurii sunt stat fara iesire la mare, dar ei se afla in aceiasi uniune europeana cu alte state genul Romania care va produce gaz si ea? oare nu le dam si lor niste pomana sub pretul texan? sau se pot asocia cu croatii aia cu care au fost in uniune politica si fac si ei terminal ca balticii si consuma gaze/petrol fara sange patat de sangele varsat de moldoveni/georgieni/ucrainieni….dar sunt din acelasi neam ca mongolii poate la place cu sange pe el.

    • Nu o sa avem nici pt noi suficient timp de iarna numai timp de vara avem. Sunt necesare investiții ca nu s-a făcut în ultimii ani și durează. Viata bună se termina repejor?!

  12. Are nevoie de 4 ani? Nu, doar de un guvern care sa nu vanda tara lui Putin.

  13. @Nu avem,dumneata nu ești român?După cum te exprimi,așa se pare și atunci dece îți dai cu părerea!?!?

  14. Vrăjeală boz..

  15. Ghinion! Cand au ajuns hunii in Europa, locurile bune (cu relief variat si iesire la mare) erau deja ocupate.