G4Media.ro

Secția Specială, la 2 ani de activitate: Niciun magistrat prins pentru mită…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secția Specială, la 2 ani de activitate: Niciun magistrat prins pentru mită / Pentru ce sunt plătiți procurorii SIIJ cu peste 15.000 de lei pe lună

Se împlinesc 2 ani de la operaționalizarea de către Guvernul PSD-ALDE-UDMR a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General, în ciuda promisiunilor făcute de Guvernul liberal de a desființa această secție.

Activitatea SIIJ în această perioadă poate fi rezumată în câteva direcții de acțiune:

  • SIIJ nu a prins nici măcar un judecător sau procuror corupt, ca și când corupția ar fi dispărut din magistratură.

Doi ani în care nu a fost depistată – necum anchetată și judecată – nicio infracțiune de corupție comisă de magistrați. Pe vremea când de corupția din Justiție se ocupa DNA, parcă tot mai apăreau, la câteva luni, cazuri de procurori sau de judecători mânjiți. Acum, de doi ani, absolut nimic.

Se poate spune că doar prin simpla înființare a SS/SIIJ, a fost eradicată complet corupția din sistemul judiciar românesc. Nu este acesta un lucru minunat?”, a comentat ironic jurnalistul Liviu Avram pe Facebook.

  • În schimb, SIIJ și-a îndreptat atenția împotriva presupuselor abuzuri ale procurorilor DNA, ”perla coroanei” dosarelor Secției speciale privind presupuse abuzuri fiind fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, căreia procuroarea SIIJ Adina Florea i-a deschis 2 dosare.

Într-unul, Kovesi a fost plasată sub control judiciar și a dat cu subsemnatul la poliție, fiind acuzată că ”ar fi primit mită” de la fugarul Sebastian Ghiță extrădarea din Indonezia a fostul director FNI Nicolae Popa.

Ce n-aș da să fi primit mită și Liviu Dragnea o autostradă de la Oradea la Constanța!?”, a scris atunci, ironic, un internaut pe Facebook.

Controlul judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de către Adina Florea a fost ridicat de judecătoarea Francisca Vasile de la Înalta Curte, care a desființat acuzațiile SIIJ. Vezi aici.

Dosarele făcute de Adina Florea lui Kovesi nu au împiedicat-o pe aceasta din urmă să ajungă șefa Parchetului European. Cazurile în care Kovesi are încă statut de inculpat nu au fost clasate, deși acum fosta șefă a DNA are imunitate.

Însă cea mai mare reușită a Adinei Florea de la SIIJ a constituit-o arestarea timp de 3 săptămâni a fostului procuror DNA, Mircea Negulescu, zis Portocală. În vară, Negulescu a fost arestat preventiv pentru presupuse abuzuri de către judecătoarele Înaltei Curți, Simona Neniță (soția avocatului Mihai Dinu, apărătorul senatorul corupt Cătălin Voicu) și Rodica Cosma. Alături de Negulescu, a fost plasat sub control judiciar și fostul procuror DNA, Alfred Savu.

Negulescu și Savu au făcut contestație, care a fost admisă de judecătorul Instanței Supreme, Ionuț Matei. Acesta l-a eliberat pe Portocală din arest și a ridicat controlul judiciar impus lui Savu.

  • În alte cazuri, foști procurori DNA precum Andrei Bodean, Ciprian Man sau Cristi Ardelean au fost făcuți suspecți de procuroarea Adina Florea, după care dosarele au rămas în nelucrare, fără o soluție într-un sens sau altul. Nici în cazul procurorului Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, acuzat că nu a intrat noaptea în curtea suspectului de crimă, Gheorghe Dincă, SIIJ nu a ajuns încă la o concluzie.
  • SIIJ a deschis dosare și împotriva procurorilor implicați în procesul de adopție al micuței Sorina. Secția specială a încercat să împiedice plecarea copilului din țară, căruia i-a reținut pașaportul, dar nu a reușit.
  • Dosarele deschise de SIIJ împotriva anchetatorilor DNA au condus la achitări sau rejudecări în dosare de corupție. Spre exemplu, familia Cosma din Prahova a scăpat pentru moment de dosare după ce Adina Florea i-a inculpat pentru presupuse abuzuri pe procurorii care i-au anchetat. Vezi aici.
  • SIIJ a retras apelurile în procesele unor magistrați judecați pentru corupție sau apartenență la masonerie. Așa au scăpat de dosare, prin ricoșeu, și Sebastian Ghiță, Viorel Hrebenciuc sau fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu.

Date statistice. De la operaționalizarea SIIJ, în octombrie 2018, și până pe 31 decembrie 2019, procurorii Secției Speicale au trimis în judecată doar 4 cazuri, cu cinci inculpați, dintre care patru procurori și un judecător, potrivit unei statistici obținute de G4Media.ro.

În acest an, SIIJ a reușit să îl trimită în judecată pe Mircea Negulescu zis Portocală într-un nou dosar penal.

SIIJ a obținut o singură condamnare. E vorba de judecătorul Curții de Apel București, Damian Dolache, prins băut la volan. Acesta a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei, dar a fost menținut în magistratură de Secția pentru judecători a CSM dominată de Lia Savonea.

Primul procuror trimis în judecată de SIIJ, Eugen Stoina, a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat că a condus băut şi a produs un accident rutier. Recent, SIIJ a mai încasat o achitare. Procurorul din Slobozia, care ar fi amendat 2 polițiști fiindcă l-au oprit în trafic, a fost achitat la Curtea de Apel București.

La sfârșitul anului trecut, la SIIJ erau nesoluționate 3.652 dosare, dintre care în 659 era începută urmărirea penală.

La Secția Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declarației de avere din acest an.

La sfârșitul acestui an, Curtea de Justiție a UE este așteptată să emită un verdict privind soarta SIIJ în procesul deschis la Luxembourg de magistrații români.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Nu cumva culeg informatii cu care sa poate fi mai tarziu santajati unii si altii (de catre sefii lor din Mafie incepand cu Dragnea)?

  2. Of ce bine mai mergea directia vi secu cu tov.general de la juridic care monitoriza actul de justitie pe mandate de siguranta nationala.Unde ne sunt defilarile si raidurile dupa orele22.00???

    • deci daca pe o filmare a SRI apar declaratii de genul „Seb e un dobitoc spalat pe creier” pe tine te deranjeaza ca nu e corect procedural si sa desfiintam proba. Ai dreptate, sa zicem. Dar imprejurarea/fapta ca „”Seb e un dobitoc spalat pe creier” sa stii ca tot ramane la nivel de adevar.

    • Sau am putea citi Constitutia, Codul Penal si Codul de Procedură penală sa intelegem care e logica intr-un stat de drept pentru care probele nu sunt acceptate in orice conditii. Zic si eu, se pare ca nu stapanim notiunile si ne dam cu parerea, sau, mai rau, suntem in domeniu si ne plac astea asa… mai pe langa lege.

    • @Corect. Ce zici daca am scrie in Constitutie ca „Coruptia este un fenomen care ameninta securitatea interna a statului” si plecand de la acest principiu dam autoritate mai multor institutii sa coopereze intre ele?

    • Pt. hamok-Tot mentalitate de neomarxist:bine ca ce gandesti expui, dar…mai multa decenta.

  3. Gabriela Scutea și Predoiu susțin Secția Specială cu toată forța lor instituțională in. Ciuda declarațiilor derutante. De fapt, Scutea nici măcar nu se ascunde că nu se pricepe. Ea este la vedere pro Secția Specială.

  4. Când se desființează Secția Specială, domnule Predoiu?!

    • Predoiu nu va desfiinta niciodata Sectia speciala. SS este foarte utila, ea este cea care poate in liniste sa albeasca dosarele sau sa santajeze pe cei care nu asculta. Deci cum sa desfiinteze ceva care anuleaza coruptia in România?

  5. Cum pentru ce? Ca sa paraziteze si ei acest popor care merita ce i se intampla
    Acu psssst si la vot, cum am stabilit, PNL sau PSD ca oricum e tot una
    La multi ani

  6. Păi nu de aia au fost puși acolo defapt, să-i păzească pe magistrați, să nu-i prindă nimeni când iau șpaga? 😎

  7. Un miracol. Prin insasi infiintarea sectiei speciale nu mai exista coruptie in magistratura.
    Acest fenomen existent de la infiintarea primelor civilizatii..a fost redus la zero de catre PSD. Bravo

  8. SS n-ar trebui desfiintata, ci intreaga conducere „ievaluata” (pe modelul Tudorel Toader si Laura Codruta Kovesi) si apoi inlocuita.

    Cu procurori unul si unul, din tabara #Rezist.
    Sa vezi apoi distractie: PSD, aneta3 si ghita tv ar cere ele insele desfiintarea!

    Dar Predoiu doarme-n bocanci…

  9. Cum de ce a fost înființată?
    Că să-i tireze dosarul Teldrum al lui Dragnea, și încă câteva. Metoda e simplă: un magistrat sau altcineva vâră în dosarul de corupție sadea o reclamație (o șustă) prin care, chipurile, este implicat cumva, el sau al magistrat. În felul ăsta „secția”devine competentă să-l instrumenteze. Și-l meșterește de așa natură că să-l tergiverseze pentru clasare.
    Atât de simplu este!

  10. Credeți că sunt singurii care stau degeaba? Mergeți prin parchete sa vedeți cum stau prin birouri și nu fac nimic. Sunt niște nulități. Nici DNA-ul nu mai este ce a fost. În momentul asta sunt sigur ca 100%din ei vin la munca doar pt salariul uriaș pe care îl au. Ar trebui sa fie plătiți în funcție de rata de reușită a dosarelor, care nu pica în instanta. Sa vedeți atunci ce ar mai muncii. Dar cum este era nulităților ei vor sta în continuare degeaba, iar fraierii o sa tragă sa plătească taxe și impozite ca să aibă statul bani pt acești paraziți. Dna Scutea, dl. Predoiu se aude?
    Nu mai ies în strada pt voi în veci!!! Rușine!

  11. SUNT ACOLO PENTRU A NU FACE NIMIC SAU PENTRU A PUNE IN APLICARE SARCINILE PARTIDULUI!

    ACEASTA ESTE POLITICA PARTIDULUI:
    TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

  12. SS ESTE PARTE DIN MARELE PLAN: SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM „DOBANDIT” SI NU VOM MAI FI INTREBATI DESPRE CE FAPTUIM.

  13. Eu sper sa treaca aceste alegeri si sa se faca o reforma completa a Statului Roman. Sectorul privat este cu mici exceptii prabusit. In acelasi timp la sectorul de stat este chef de chef pe bani publici: salarii nesimtite, pensii nesimtite, sute de mii de oameni ineficienti care sunt ramasitele unui comunism crunt. Segmentul privat nu mai stie pe unde sa scoata camasa iar masurile Guvernului dealtfel bune nu au cum sa-i ajuge prea mult. Foarte multi au pus bani din buzunare sa pastreze oamenii, dar somajul adevarat va veni in primul trimestru al anului viitor. Plapuma calda tine bugetarii uniti. Citu este infierat cu o manie proletara pentru imprumuturi, desi mare parte cam 65% se duc in cheltuieli cu salariile si pensiile. D-asta nu sunt investitii. Sectia speciala a lui Draknea este fix o mizerie ineficienta care a tocat bani aiurea. Ca multe altele.

  14. Pai cam care-i activitatea acestor procurori in activitate de cel putin 15 ani?Adica ,pina la momentul siij n-a existat coruptie in orasul lu’ mazare?Sectia e inca o gluma pe banii prostilor,cit despre pregatirea procurorilor …praf

  15. Secția „Specială”, contrar opiniilor oligofrenilor, nu este creația lui Liviu Dragnea. Este creația mafiei din justiție pentru a se autoproteja. Dragnea a fost doar un executant. El credea că se va scăpa pe el, dar a fost tras în piept de niște mafioți mult mai deștepți și mult mai sofisticați decât el. Dacă ar fi fost creația lui Dragnea sau a P$D, ar fi fost desființată, dar nu este desființată 🙂 De ce oare? Care sunt realizările Secției „Speciale”? 🙂 – NIMIC. ZERO. NADA.

    TOCMAI ASTA ESTE ȘI IDEEA:

    AUTOPROTEJAREA DE LEGE A UNEI CASTE CARE A AJUNS DEASUPRA LEGII!

  16. Titlul este tendentios, prespune (eronat) ca scopul sectiei este sa urmareasca magistrati care incalca legea, sa-i trimita in judecata si sa ii bage in puscarii.
    Nimic mai fals, nu mai mintiti poporul. Scopul sectiei este de a furniza o „justitie” customizata pentru magistrati. In ce sens? In ce sens vrea factorul politic si seful sectiei.
    Pana acum a luat dosare de la DNA pentru a le ingropa si astfel a face scapati mafioti.
    A deschis anchete fara baza la comanda politica pentru a intimida personaje incomode si pentru a urmari interesul mafiei politice, vezi cazurile Kovesi sau Bogdan Pirlog.
    A cerut vizibilitate asupra unor dosare instrumentate de alti procurori pentru a putea ajuta mafiotii urmariti.
    Si toate acestea s-au intamplat atat sub PSD-ul lui Dragnea cat si sub PSD-ul de dupa Dragnea si sub USL-ul care i-a urmat. Dovada ca in ciuda titlului rautacios, minunata sectie Gestapo face exact ce vrea de la ea puterea.
    De aceaa Predoiu se preface ca o inchide de mai bine de un an de zile.

    Cat despre veniturile procurorilor, asta nu e un argument – gestapovistii primesc aceiasi bani ca un procuror adevarat. Par chiar umani si unii dintre ei, premiantii foarte silitori si foarte serviabili, ajung chiar la CCR. Si sa vezi acolo venituri si pensii speciale!

  17. Scapam toti ! Am scapat! Am scapat….

  18. SS nu numai ca a spalat procurorii si judecatorii corupti si mafioti dar a incurajat presedintele Iohannis sa minta la Bruxelles ca statul de drept nu mai e o problema pentru Romania.

  19. Dar nu neapărat numai dacă ii prinzi ca i-au mită poți sa-i pedepsești pe jnapanii ăstia. De exemplu să meargă secția specială sau inspecția judiciară la PDPLJT si sa vadă ce anchete pro-infractori face un domn procuror mega-corupt si total nepregatit pe nume ANDRECA MIHAIL. Pe escrocii ăstia din justiție îi prinzi cu escrocheriile numai dacă ii verifici la dosar, nu numai cu flagrante. Mizeria lor stă ascunsă în dosarele care le-au avut spre instrumentare. Procurori de teapa lu ăsta merită dati afară din magistratură peste cap si băgati la puscărie minim 10 ani ca sa poți sa-i mai integrezi cât de cât in societate la cât sunt de corupți. Cum sa faci justiție cu lepre din-astea gen ANDRECA …. niciodată