G4Media.ro

Secretar de stat în ministerul comunicațiilor: Acoperirea 5G se regăseşte în zece…

sursa foto: Huawei

Secretar de stat în ministerul comunicațiilor: Acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale / România nu este în urmă

Licitaţia pentru 5G este mult aşteptată în România, cu un impact considerabil pentru bugetul de stat, iar utilizarea şi transpunerea corectă a acestei noi tehnologii este imperativă, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Dragoş Preda, secretar de stat pentru Comunicaţii în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), transmite Agerpres. Licitația 5G în România a fost amânată pe fondul disputelor internaționale privind accesul Huawei la dezvoltarea acestor rețele în țările UE, pe fondul presiunii Statelor Unite care au solicitat excluderea gigantului chinez pe care îl acuză de spionaj.

„Utilizarea şi transpunerea corectă a acestei noi tehnologii este imperativă şi pentru statul român. Avem nevoie de interoperabilitate, de o agendă comună la nivel european pentru transpunerea justă a acestor noi tehnologii, ţinând cont de toate aspectele de neutralitate tehnologică, de securitate cibernetică şi pe zona de etică în achiziţia acestor noi tehnologii. Licitaţia pentru 5G este mult aşteptată în România, cu un impact considerabil pentru bugetul de stat. Principalii operatori intervin pe piaţă, an de an, cu investiţii undeva la 100 de milioane de euro, pe fiecare operator. Chiar dacă licitaţia pentru atribuirea licenţelor de 5G nu a fost încă organizată, România a fost printre primele trei state europene care au lansat servicii comerciale 5G, în iunie 2019. Astfel, în prezent, acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale. Operatorii prezenţi pe piaţa din România au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent. România nu este în urmă”, a afirmat oficialul.

Acesta a adăugat că tehnologia 5G va crea un întreg ecosistem, în care se va putea vorbi despre Smart Cities, Smart Home sau Smart Metering.

„Cea de-a cincea generaţie de comunicaţii mobile permite un schimb de date între dispozitive, relee şi servere mult mai strâns. Acest lucru ar trebui să facă posibilă conectarea şi comunicarea unui număr cât mai mare de dispozitive. Vorbim de 1 milion de dispozitive pe o rază de 1 km pătrat. 5G reprezintă internetul lucrurilor şi noua generaţie de interconectare, de conectivitate, care va permite de fapt transpunerea a ceea ce vorbim din ce în ce mai mult în vieţile noastre cu privire la digitalizare. 5G va crea un întreg ecosistem, nu vor mai fi lucruri disociate. Vorbim de Smart Cities, Smart Home sau Smart Metering, legat de infrastructurile critice, pentru a gândi lucrurile mult mai integrat. La nivel mondial, componentele pentru reţelele de 5G sunt fabricate doar de o mână de companii: două companii europene – Nokia şi Ericsson, o companie sud-coreeană – Samsung, şi companii chineze – Huawei şi ZTE. Lucrurile acestea trebuie făcute în deplină securitate şi siguranţă”, a susţinut Preda.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III al acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Pe data de 29 ianuarie 2020, Comisia Europeană a aprobat setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.

În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.

Forul european a lansat, totodată, acţiuni relevante în sfera sa de competenţă şi a făcut apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020. În plus, Comisia a invitat statele membre să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare punctuală, pe fiecare ţară, a acelor măsuri.

Estimările oficiale arată că tehnologia 5G urmează să genereze, la nivel mondial, venituri de 225 de miliarde de euro, în 2025.

Specialişti din domeniul IT discută, marţi, despre tehnologia de generaţia a cincea, în cadrul videoconferinţei cu tema „5G: România Digitală”, eveniment organizat de Financial Intelligence.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Astia de la stat lucreaza cu Financial Intelligence dar nu sunt in stare sa afle cati functionari publici ponteaza ziua de lucru pe tot cuprinsul tarii

  2. De riscurile pentru sanatatea cetatenilor nu zice nimeni! Nu conteaza ca suntem bagati in cuptor cu microunde si probabil vom dezvolta cancer. Banii sa iasa la hotii de la stat! Si evident ca o sa dea vina pe CV19 pentru efectele 5G

    • E o prostie informatia falsa cu riscurile pentru sanatate. Propagarea unor astfel de informatii arata gradul de inteligenta de pe planeta. Cineva se foloseste de gradul redus care rezulta din studiile de felul asta si abia aici apare pericolul. Pericolul de a is da seama ca ne pot pacali extrem de usor, cu niste informatii false pe care credulii le iau de bune incredibil de repede.

    • Preocuparea pentru sanatate e pe ultimul loc. Sunt mize uriase iar acestea au foarte putin de-a face cu „avantajele” 5G. Totul pleaca de la strategia Chinei de a folosi 5G pentru a-si creste influenta in occident si pentru a elimina SUA din joc. Astfel, chinezii sunt dispusi sa dea echipamente mult sub pretul concurentei doar pentru a obtine monopol si pentru a-si consolida relatiile cu serviciile de informatii si administratiile tarilor respective.
      Pe cealalta parte, operatorii vad acest lucru ca o oportunitate pentru a-si extinde portofoliul cu servicii premium fara sa investeasca atat cat ar fi necesar intr-o piata libera.
      Americanii le-au stricat planul chinezilor punand in fata riscul de securitate inerent companiilor chineze, risc recunoscut de mai multe tari de pe glob si tratat corespunzator chiar si in UE pana acum cativa ani. Situatia avantajeaza SUA pana in momentul in care intervine Germania, suficient de influenta in UE si foarte apropiata de economia chineza, deschizand portite de acces pentru echipamentele 5G chinezesti, in ciuda faptului ca face parte dintr-un spatiu economic care, printre altele, are scopul de a proteja economia locala. In cazul 5G, economia locala este reprezentata de Ericsson, Nokia, insa Germania nu are nicio intentie sa le favorizeze, mai degraba ar favoriza produsele chinezesti. De ce? Pentru ca accesul masinilor germane pe piata din China si accesul la materie prima si baterii pentru masini electrice nu sunt niste drepturi care se acorda in mod neconditionat (de catre China).
      Este interesant cat de departe vor merge germanii cu lobby-ul pro-China pe piata 5G.
      Referitor la riscurile de sanatate, ingrijorarile sunt indreptatite de faptul ca 5G foloseste sisteme de antene de ordin superior si produce unde radio cu puteri de 4 ori mai mari decat 4G dar si efecte termice care pot fi de (pana la) 32 ori mai mari decat la 4G.
      Avantajele 5G nu sunt nicidecum cele vehiculate. Smart home isi poate face oricine prin Wifi si providerul de net, Smart metering este posibil de asemenea prin conexiunea privata de date (WiFi). Pentru telemedicina cel mai probabil va fi folosita fibra optica end-to-end, si daca e cazul poate fi adaugat WiFi 802.11ac. Masinile autonome pot folosi propriul lor protocol si propria banda de frecventa pentru comunicarea cu alte masini din trafic, la fel cum avem banda de frecventa dedicata pentru GPS.
      VR-ul este mult mai ieftin prin 802.11ac iar AR-ul nu va fi niciodata ceea ce se asteapta unii azi sa fie, acele locuri din natura de unde sa se faca streaming de AR vor fi ultimele care vor capata acoperire 5G.
      Principalele avantaje ale 5G sunt date de numarul mult mai mare de dispozitive mobile ce se pot conecta simultan. Trecerea la 5G este o necesitate dar nu este o urgenta. Eu personal as aprecia daca UE ar fi mai preocupata de impactul asupra sanatatii, cu studii detaliate pe durate de minim 2 ani, orase sau cartiere pilot si criterii de evaluare a calitatii vietii si modul cum schimba tehnologia acest lucru.

    • Corectez: undele radio la 5G sunt cu 3dB (de 2 ori mai puternice) decat 4G insa efectele termice sunt mult mai mari, de pana la 32 de ori mai mari in spectrul radio ( si > 32x in benzile de microunde unde latimea de banda depaseste 1GHz)

  3. pana sa-i convingeti pe griveii nostri de subtilitatile tehnologiei 5G, introduceti in textul articolului si o dezmintire simpla, cum ca sarma de la masca de protectie NU este antena 5G. Veti bulversa probabil 3/4 din audienta Latrina 3, dar macar restabiliti adevarul stiintific. Restul cititorilor vor tolera probabil aberatia publicistica, in intelepciunea lor…

    • Ai dreptate, sarma de la masca, fiind un singur conductor nu poate forma decat o singura antena monopol.
      Terminalele 5G au nevoie de minim 2 antene, cele mai multe sunt echipate cu 4 antene iar unele au 8.