G4Media.ro

Se adâncește misterul întâlnirii din 19 ianuarie dintre ministrul Justiției și judecătoarea…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Se adâncește misterul întâlnirii din 19 ianuarie dintre ministrul Justiției și judecătoarea Jderu. Predoiu susține că i-a comunicat că se află pe lista candidaților României la CEDO, aprobată de Guvern cu o zi înainte. Un document de pe site-ul Guvernului, șters astăzi, și întreaga presă menționează că lista a fost aprobată pe 19 octombrie 2022

Apar și mai multe semne de întrebare legat de justificarea întâlnirii pe care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut-o, pe data de 19 ianuarie 2023, la sediul ministerului, cu judecătoarea Claudia Jderu. Aceasta are pe masă dosarul penal al soțului fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, despre care Predoiu declarase, cu o zi mai devreme, că a fost achitat – informație falsă. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Ministerul Justiției a transmis că Jderu a fost chemată la minister pentru a i se comunica faptul că, din 18 ianuarie 2023, se află pe lista aprobată de Guvern cu candidații României pentru un post de judecător la CEDO.

Pe lista documentelor aprobate de Guvern în acea zi nu figurează, însă, un asemenea punct! Mai mult decât atât, anterior, Guvernul a comunicat oficial anul trecut că a aprobat o asemenea decizie pe data de 19 octombrie 2022, iar întreaga presă a preluat această informație la momentul respectiv, fără ca nimeni din administrația centrală să o conteste timp de peste trei luni. În această dimineață, în timpul schimburilor de adrese pe care G4Media.ro le-a avut cu Guvernul și Ministerul Justiției pe marginea acestui subiect, referirea la adoptarea deciziei CEDO dintr-un document al Guvernului din data de 19 octombrie 2022 a fost ștearsă.

G4Media.ro a dezvăluit, zilele trecute, faptul că, pe 19 ianuarie, ministrul Justiției a chemat-o la sediul Ministerului pe judecătoarea Claudia Jderu. Întâlnirea ar fi fost motivată de prezența magistratei pe lista candidaților României pentru un post de judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). G4Media.ro indica două suspiciuni în legătură cu această întâlnire:

1. Cu o zi mai devreme, pe 18 ianuarie 2023, într-un interviu, ministrul Predoiu încercase să își reabiliteze o decizie controversată din trecut, invocând o sentință judecătorească inexistentă. Astfel, în 2020, în ciuda criticilor presei, societății civile și Secției de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, el a propus-o ca șefă DIICOT pe procuroarea Giorgiana Hosu Unul dintre punctele vulnerabile ale lui Hosu era faptul că soțul ei, Dan, fusese trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de săvârșirea a patru infracțiuni, printer care traffic de influență și dare de mită. Nouă luni mai târziu, după condamnarea lui Dan Hosu, pe fond, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, șefa DIICOT a demisionat, ceea ce a reprezentat un eșec de proporții al mandatului lui Predoiu.

Pe 18 ianuarie 2023, în interviul menționat mai sus, întrebat despre bilanțurile procurorilor numiți de el în funcții de conducere, ministrul a făcut o afirmație care părea să constituie o revanșă: ”Dan Hosu a fost „(…) ulterior achitat. Am putea spune că doamna (Giorgiana Hosu n.r.) și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”. Total fals: dosarul se află în apel, următorul termen fiind programat pe 7 februarie 2023, la un complet de la Curtea de Apel București format din Claudia Jderu și Sabina Adomniței. A doua zi, pe 19, Predoiu și-a cerut scuze, afirmând că aflase informația din ”surse neoficiale”. Cert este că o eventuală achitare a lui Dan Hosu i-ar aduce ministrului un beneficiu de imagine deoarece i-ar permite să se laude că alegerea Hosu a fost corectă fiind confirmată de judecători.

2. Pe 19 ianuarie, în contextul de mai sus, judecătoarea Claudia Jderu a fost chemată la Minister, aparent, pentru o discuție despre postul de la CEDO. G4Media.ro a ridicat subiectul justificării întâlnirii, chiar a doua zi după controversata declarație care o implica pe Jderu, în condițiile în care surse multiple, oficiale și media, arătau că lista candidaților fusese aprobată pe 19 octombrie 2022, cu trei luni mai devreme.

Ulterior apariției acestui articol, Biroul de Presă al Ministerului a transmis G4Media.ro faptul că ”Ministerul Justiției a informat pe data de 20.01.2023 Panelul de Experți ai APCE (conform procedurilor) privind aprobarea listei cu candidații la postul de judecător la CEDO, după ce această listă a fost aprobată de Guvern în ședința din data de 18.01.2023; lista nu a fost aprobată în 19.10.2022, cum greșit se precizează în întrebarea dvs.;” În document, instituția a mai precizat că întâlniri au avut loc ”cu candidații la funcția de judecător” și că, în discuția cu Jderu, ”nu a fost abordat subiectul declarațiilor de presă și niciun alt subiect care ține de activitatea jurisdicțională/activitatea de judecător.” Cei trei candidați sunt Claudia Jderu, Sebastian Rădulețu și Răzvan Horațiu Radu.

Sursa Foto: Ministerul Justiției

Raspuns.jpg Răspunsul Ministerului Justiției pentru G4Media.ro

Afirmația Ministerului referitoare la data adoptării listei de Guvern este, însă, contrazisă de:
Un comunicat al Guvernului din data de 19 octombrie 2022, de pe site-ul Executivului, în care pe lista punctelor aprobate în acea zi se afla și Memorandumul cu numele celor trei candidați:

Sursa: Captură gov.ro

Zeci de instituții de presă au preluat această informație din comunicatul Guvernului, fără ca nimeni de la această instituție sau de la Ministerul Justiției să o infirme timp de peste trei luni. Iată doar două exemple – știri ale Agerpres, agenția oficială de presă a Statului Român care invocă și un comunicat al Guvernului, precum și Știrilor TVR, postul public finanțat din bugetul public. Există, însă, și alte zeci de materiale cu același subiect.

Sursa Foto: Site-urile Agerpres și al Știrilor TVR

Pentru a clarifica această neconcordanță, am cerut lămuriri de la Guvern care, însă, ne-a transmis că ”Informațiile solicitate de dumneavoastră se regăsesc în răspunsul pe care l-ați primit de la Ministerul Justiției.” Frapant a fost faptul că G4Media.ro nu a invocat nicăieri în solicitare faptul că primise vreo informație de la Minister, dar, și mai ciudat, în timpul comunicării și al unor schimburi de email-uri cu cele două instituții, din această dimineață, comunicatul din 19 octombrie 2022 în care se menționa adoptarea Memorandumului cu cei trei candidați a fost editat, iar referirea la acest punct a dispărut! În documenul editat, Memorandumul de la punctul 2 a devenit punctul 1. Comunicatul inițial al Guvernului, care conține și Memorandumul CEDO, poate fi, însă regăsit în original, pe site-ul Agerpres

Sursa Foto:captură gov.ro

În plus, faptul că Memorandumul CEDO ar fi fost aprobat pe 18 ianuarie 2023 nu se confirmă: nu apare nici pe lista punctelor aprobate de Guvern în acea zi și comunicate pe site-ul Executivului în acea zi (foto jos). Prin urmare, spre deosebire de 19 octombrie 2022, în presă nu există nicio știre pe acest subiect! În acest context, și mai bizar este faptul că Guvernul, întrebat despre Memorandum, act aprobat de această instituție, ne-a pasat la Ministerul Justiției.

Sursa Foto: captură gov.ro

Revenirile G4Media.ro, la Guvern și Ministerul Justiției, pentru a explica aceste inadvertențe au rămas fără răspuns până la ora publicării acestui articol.

Tot în această dimineață, după solicitarea clarificărilor, un consilier al ministrului Predoiu l-a sunat pe reporterul G4media.ro pentru a-l invita, înainte de prânz, la o discuție la sediul Ministerului. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece reporterul locuiește în Iași. În final, a rămas ca această discuție să fie purtată de ministru, în viitorul apropiat, cu un alt membru al redacției.

G4Media.ro a scris, luni, că liderii PSD vor pune în discuție cazul Predoiu la ședința coaliției convocată pentru miercuri de la ora 18.00

Pe agenda coaliției se afla inițial doar problema proiectelor derulate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), însă PSD intenționează să-i ceară explicații premierului și ministrului justiției în legătură cu declarațiile făcute de Cătălin Predoiu despre ”achitarea” soțului fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, urmate de o întâlnire, a doua zi după aceste declarații, cu una dintre judecătoarele din completul care judecă acest dosar.

UPDATE 17.54 Biroul de presă al Guvernului a transmis G4Media.ro următoarele precizări:

”Urmare a demersului dumneavoastră jurnalistic, facem următoarele precizări:

MEMORANDUM cu tema: Adoptarea de către Guvern şi transmiterea către Consiliul Europei a listei revizuite cuprinzând cei 3 candidați ai României pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în temeiul art. 5 alin. (1^9) din Ordonanța Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Miniștrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă

A fost inclus inițial, pe agenda ședinței Guvernului din data 12 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data 11 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-12-octombrie-2022

Ulterior, proiectul a revenit pe agenda ședinței din 19 octombrie 2022 și anunțat în INFORMAŢIA DE PRESĂ transmisă mass-media și postată pe site-ul Guvernului în data de 18 octombrie 2022 la adresa https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-incluse-pe-agenda-edintei-guvernului-romaniei-din-19-octombrie-2022

În ședința din 19 octombrie 2022, Memorandumul a fost discutat de Guvern, care a decis amanarea deciziei. Eroarea materiala privind anuntarea aprobarii lui în data de 19 octombrie 2022, prin INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 19 octombrie 2022 a fost corectata. Initial, aceasta Informație a fost corectată pe site-ul Guvernului la rubrica ”Comunicate și acte ședințe de Guvern”. Corectura a fost extinsa, la sesizarea dvs, si la rubrica dedicata”comunicatelor de presă”.

Memorandumul a fost reintrodus pe agenda ședinței de Guvern, in sedinta din 18 ianuarie a.c, la propunerea ministerului inițiator, la rubrica ”confidențiale”, motiv pentru care informația de presă transmisă la finalul ședinței de Guvern nu a inclus informații referitoare la acest proiect aprobat.”

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Mare hahalera e asta…

    • Care mister ma, o sa vedem pe 7 feb. ca nu a fost niciun mister. Sau poate ceva mai tarziu ca prea s-au agitat apele.
      Boborul doarme-n bocanci si se plange ca o duce rau. Natie de idiòti.

    • Ăsta nici să mintă nu știe. La război își pierde pușca.

  2. L-a facut „muci” G4 !

    • Nu am inteles nimic din formularea asta: „are pe masă dosarul penal al fostei șefe DIICOT, Dan Hosu…”!

  3. L-a facut m.u.c.i. G4 !

    • se strange latul, nea predoaie, hai cu demisia, deja esti penibil.

      ia-l si pe bode, alt incapabil ti.calos.

  4. Povesti. Nu mai stie pe unde sa-si scoata camasa Perdoiu.

  5. PNL minte ca PSD, PSD minte ca PNL, deci PNL = PSD = MAFIE! 🙂

  6. La cât a mințit Predoiu, era clar ca o sa vina un moment în care nu mai poate lega minciunile. I s-au dat filtrele peste cap, asa a și scăpat vrabia cu albirea lui Hosu al’ bătrân…

  7. Apă de ploaie. Nu se va întâmpla nimic. Cei smecheri vor fi mai smecheri. Iar noi mai prosti.

  8. Mai putin si arata si asta degetul mijlociu… Exact ca Ciordache!

  9. Deci, a fost prins în fapt, dar tot infracțiune se cheamă. DNA-ul are timp pentru acest specimen flexibil?

    • El este DNA, sau mai crede altcineva ca odata ajunsi la DNA, procurorii corupti si cu probleme vor shimba placa?
      Odata compromisi, magistratii raman compromisi, este o lectie atata de simpla, dar se pare ca este neinteleasa de multi.

  10. Predoiule, DISPA’I !

  11. Si cum l-au prezentat pdl-istii ca pe un baiat destept. De fapt este prost de ingheata apele.

  12. Si care e problema? Campeanu a fost demis de la educatie pentru plagiat, primeste alta functie. Florin Roman demis pentru plagiat, primeste alta functie. Bode si Ciuca nici macar nu si-au dat demisia. A ajuns PNL mai praf decat PSD.

    • Si o sa vezi ca marea majoritate a romanilor nu o sa iasa la vot, o sa stea frumos acasa si dupa vot o sa se planga. O sa vina unii care o sa zica, dar nu ai cu cine vota. Votezi altii pana iti convine ce ai votat. USR de exemplu, nu au guvernat singuri ca sa ii bagi in aceeasi oala cu toti ci doar intr-o coalitie cu PNL majoritar. Dupa ce ies ei singuri, observi exact ce fac. Nu iti convine atunci treci la AUR(chiar daca nu imi surade aceasta idee) care au aparut dupa USR si tot asa, pana la urma de aceea este vot. Dar lumea nu gandeste in ansamblu, nu se informeaza ca doar PSD are 500.000 de membri +2 membri de familie minim inseamna automat 1.5mil de voturi. De aceea cand prezenta e mai mica la vot, partidele vechi au o pondere mai mare, ca au ajuns aproape sa se voteze intre ei si restul poporului sta si doarme si spun ca oricum ies tot ei. Exact, tot ei pentru ca majoritatea nu voteaza.

  13. Hahalera asta de Presoiu, pardon Predoiu e un penibil de care „sistemul” are grija.

  14. Excelent articol, felicitari!

    Predoiu, afara! DNA-ul unde este?

  15. Felicitari G4 Media pentru articol!
    Merita sa le dati peste nas!
    PNL si MJ il apara pe Predoiu, un individ fara caracter si fara carisma.
    Mai buna a fost Ana Birchall, care prezenta calitatile necesare pentru aceasta functie.

  16. Care mister? Nu e nici un mister! S-au intalnit ca sa bea o cupa de sampanie ,la implinirea a 3 luni de la intelegerea din 19 octombrie, cu privire la trocul: achitarea lui Hosu, in schimbul promovarii lui M-me Claudia Jderu la CEDO! Kind reminder!

  17. minte ca un copil de gradinita

  18. Societatea, cetatenii acestei tari ce exemplu sa ia de la acesti hoti de prima mana a tarii.Va dati seama ca toti politicienii sunt interesati ca justitia sa fie sub talpa lor.

  19. Și ce ați fi vrut, să iasă pe post și să recunoască că a chemat-o la dânsul in stilul lui d0n Vit0 C0rle0ne, cu pupat de mână la final, cu tot ?! Nu v-ați gândit că și organizația de Stat cu legături in Privat, adică M a f i a d â m b o v i ț e a n ă, foarte probabil s-a dotat și dânsa cu un cod al tăcerii de tip 0mertà, codul organizației Private cu legături in Stat, adică al M a f i e i i t a l i e n e !?

    • Nu numai fondul trebuie salvat ci și aparențele lipsei de obiectivitate(not only what it is but even what it seems to be).De aceea, până la data pronunțării judecătoarele trebuie să facă cereri de abținere asupra cauzei din apel pe motive de bănuială legitimă.

  20. Vă mai aduceți aminte de Cristian Sima? Omul acela l-a descris perfect pe acest Predoiu!!! Acu’ ceva ani buni….

  21. Predoiu Demisia!

  22. O prestație jalnica a ministrului. Pare suspect ca nu și-a dat demisia, probabil conducerea îl susține din varii motive.

  23. Doamneeeee, ce moaca areeeeee!!!! Sa tot fugi pana o pierzi!!!!!!

  24. Pai, nu credeți că i un mister faptul ca, aproape orice politician scuturat bine, curge din el „minciuna, corupția” tot așa cum curg purecii de pe un câine luat la „scarmanat”. Asta-i clasă politică dau „azil de corupți”, dacă-i așa, cum pot fi atât se fraieri românii să-i și plătească cu salarii și beneficii atât de luxoase ?.