G4Media.ro

Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze Curtea Constituțională…

Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze Curtea Constituțională după înregistrările cu Viorica Dăncilă în care vorbește la partid despre miza justiției: Doamna prim-ministru şi președinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti

Șapte membri CSM anunță, într-un comunicat, că solicită plenului și președintei Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională după înregistrările apărute în presă cu Viorica Dăncilă care le vorbește colegilor de partid despre miza justiției pentru rămânerea la guvernare. ”Afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi presedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti”, se arată în comunicatul celor 7 membri CSM, trei judecători și patru procurori.

Redăm mai jos integral textul comunicatului

”Către
– Plenul Consiliului Superior al Magistraturii
– Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Subsemnaţii, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii,
Solicităm de urgenţă:

1. Apararea independenţei Autorităţii judecătoreşti şi

2. Sesizarea Curţii Constituţionale a României cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, şi Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

În concret, în data de 08.10.2019, la o sedinţă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, doamna Viorica Vasilica Dancilă a afirmat între altele că miza rămânerii la guvernare a PSD “nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”

Înregistrările audio au fost preluate de presă şi difuzate în spaţiul public cu o intensitate deosebită, având în vedere calitatea doamnei prim-ministru si gravitatea afirmaţiilor.

1. În primul rând, prin afirmația că menţinerea la guvernare a unui partid politic şi rămânerea în fiinţă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secţia specială şi numirea procurorilor, doamna prim-ministru şi presedinte al Partidului Social Democrat ştirbeşte în mod grav independenţa autorităţii judecătoreşti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiţiei să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistraţi independenţi şi făra a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcţiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susţine.

Reamintim că principiul separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. 4 din Constituţia României, este o valoare democratică fundamentală, iar declaraţiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanţa într-un mod inacceptabil.
De asemenea, numirea procurorilor în general şi numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiţionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru.

Deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul justiției au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente și echitabile, care să promoveze meritocrația, discursul doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru şi preşedinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiţionări între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic.

Discursul pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția.

Referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.

Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă şi a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti, astfel încât o reacţie promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei, se impune cu necesitate.

Prin urmare, solicităm Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi manifeste de îndată rolul său fundamental, apărând independența Autorității judecătorești faţă de aceste afirmaţii extrem de grave.

2. Acelaşi discurs al doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica demonstrează că Guvernul României pe care domnia sa îl conduce şi-a arogat competenţa constituţională a:

A. Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a celorlalte instanţe prin referirea la o relaţie de interdependenţă între rămânerea în fiinţă a guvernului condus de doamna premier Vasilica Viorica Dancilă şi dosarele instrumentate de instanţe în sensul înţelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare şi decât demnitatea de prim-ministru.

Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se înfăptuieşte prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe. Numai acestea au competenţa de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competenţă primului ministru prin care să poată influenţa cursul soluţionării dosarelor.
Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenţi, având ca unic temei legea şi niciun guvern, niciun partid politic şi niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiţiei.

B. Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Public
Reamintim că, potrivit art. 88 ind. 1 din Legea nr. 304/2004, republicată, doar CSM are îndrituirea de a numi procurorii la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
Condiţionarea publică a numirii în aceste funcţii de rămânerea partidului doamnei premier la guvernare şi de respingerea unei moţiuni de cenzură demonstrează că puterea executivă şi-a arogat competenţa Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltată infraconstituţional în legea pentru organizarea judecătorească.
Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui să fie condiţionată de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este de-a dreptul îngrijorătoare.
Curtea Constituţională a reţinut în rezolvarea unor conflicte că declaraţiile unor persoane deţinând funcţii importante în stat pot fi analizate în procedura prevăzută de art. 146 lit. d din Constituția României 2.
Apreciem că prin astfel de declaraţii doamna premier a arogat Guvernului pe care îl conduce competenţe constituţionale aparţinând exclusiv autorităţii judecătoreşti.
Întrucât Plenul Consiliului nu are competenţa sesizării Curţii Constituţionale, această prerogativă având-o preşedintele CSM, vă solicităm de urgenţă, Doamnă Preşedinte, să o exercitaţi pentru restabilirea competenţelor fundamentale ale Autorităţii judecătoreşti.

Semnatari, membri CSM:

jud .Andrea Annamaria Chis proc. Tatiana Toader, jud. Mihai Andrei Balan proc. Florin Deac, jud. Mihai Bogdan Mateescu, proc. Tatiana Toader, proc. Florin Deac, proc. Mihai Cristian Ban, proc. Nicolae Andrei Solomon

Context

Newsweek România a intrat în posesia unei înregistrări audio în care Viorica Dăncilă poate fi auzită cum îi șantajează voalat pe parlamentarii PSD în cadrul unei întâlniri cu aceștia, în care premierul le explica de ce nu trebuie să treacă moțiunea de cenzură:

„Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocupare unor posturi de miniștri pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”, se aude Dăncilă vorbind pe înregistrare.

Pe înregistrarea de 16 minute se aude și ministrul Dezvoltării Daniel Suciu care le-a promis parlamentarilor că vor fi consultați direct în legătură cu modul de împărțire a banilor publici.

Citește articolul integral pe Newsweek.ro.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Curtea constitutionala pupa in cur psd . La fel fac multi judecatori , procurori , jandarmi , politisti , profesori , medici , ….

    Pentru ca astora lguvernul le-a acordat beneficii nemeritate din bani luati cu japca legala din rodul muncii mediului privat .

    Poporul doarme in bocanci .

    • O parte a poporului pleaca. O alta parte a poporului a stat in strada, in frig, pe canicula, dupa programul de serviciu, pana a obosit. Iar o alta parte consistenta a poporului este bine reprezentata de Dancila. Cam asa.

    • Cris, tabloul facut de tine e corect.

  2. Interesanta miscarea, e un sah dat CCR.

    Daca este considerata admisibila sesizarea gruparii Savonea (9 membri CSM) referitoare la „conflictul” cu Ana Birchall, atunci ar trebui sa fie admisibila si aceasta sesizare (7 membri CSM).

    Hai sa vedem cum mai jongleaza Dorneanu de data asta.

    • e un haos fara precedent. ccr se contrazice singur si nici macar nu i se pare anormal. asta nu mai e tara, asta nu mai e constitutie. intre timp, hotii fura pe rupte.

    • Viorica, ex-rodica e mult mai ticaloasa decat s-ar fi putut estima ca ar fi o proasta, analfabeta si habarnista, pe deasupra.
      Pe de alta parte, valer este ordonantza perfecta, care nu numai ca ii lustruieste ghetele si pantofii lui sefa toanty viorica, dar o asista si cand merge acolo unde si regii merg pe jos si o ajuta sa foloseasca in mod eficient celebra hartie cu trei straturi….
      Prin urmare, orice plangere contra ticalosiei veoricai va sosi la ccr, va fi tratata cu o seriozitate standard, in sensul ca tinand seama de complexitatea cazului, valer si haita sa penala, cu care isi asigura majoritatea in cadrul curtii, apreciaza ca nu poate fi rezolvata problema mai repede de 4-5 ani de zile…
      Daca reclamantul nu va fi de acord cu termenul anuntat, poate sa-si retraga cererea si sa astepte pana cand ccr, intr-o alta componenta, va avea posibilitatea sa examinexe cazul, daca va mai fi de actualitate sau de folos. Sau pot sa se adreseze Comisiei de la Venetia ca si pana acum……
      P.S. valer este uns cu toate alifiile, asa ca gaseste el raspunsuri in raspar…..

  3. O mizerie ca in sistemul de Justiei ca acum nici ca s-a mai văzut!!!Procurori si judec. infecți si santajisti care au distrus dupa bunul plac destine in Romania!!!Au bagat oamenii in pușcărie dupa care au fost achitați si niciun magistrat nu plătește pt ororile comise!
    P.s.De ce va E frica de Secția specială magistrați onești?!De ce?Dacă greșești si esti cu rea credință tb sa plătești stimate Magistrat!Sa plătești asa cum plătesc toate celelalte categorii sociale,Ai inteles Bai magistratule?!!!

    • Esti fie propagandist antenist, fie naiv.
      Da-ne un exemplu de om bagat in puscarie si apoi achitat!

      Evident ca toti suntem de acord ca daca un magistrat greseste, trebuie sa plateasca.
      Dar Sectia Speciala are o gramada bube, iata numai cateva:
      1. Cine ancheteaza pe procurorii de la Sectia Speciala daca acestia comit abuzuri? Colegii lor de la aceeasi sectie, nu? 🙂 Buna gluma.
      2. La Sectia Speciala nu se investigheaza doar fapte care tin de magistrati in exercitiul functiei, ci toate faptele de care sunt acuzati magistratii, inclusiv in viata privata, fara legatura cu activitatea juridica (de exemplu daca se urca bauti la volan).
      3. Orice dosar in care apare si un magistrat, indiferent de fapta magistratului raportata la natura sau gravitatea faptelor din cadrul dosarului, este transferat automat la aceasta Sectie Speciala. Astfel, poate ajunge la aceasta sectie cam orice dosar, inclusiv de crima organizata, terorism, proxenetism, etc, daca se face in acel dosar o plangere pe numele unui magistrat. Este un tertip prin care PSD-ul a incercat sa preia dosarul TelDrum de la DNA.

      De fapt Sectia Speciala este doar un instrument prin care se incearca sa se puna presiune pe magistratii incomozi, care dau verdicte corecte in dosare ale politicienilor.

    • LE E FRICA DE TUTA AIA DE LA SECTIE

    • Credeam ca v-a disparut neamul gretos de postaci psd, dar iata ca m-am inselat! Tot mai are bani danciloaia sa va plateasca, scursurilor!

    • @Andrei esti cam tampit sau un hot ordinar, sau un jeg corupt de pe la PSD/ALDE ….
      – pe principiul tau, doar nevinovati au intrat la puscarie, deci nimeni n-a furat de la revolutie incoace, e dreptul lor sa isi insuseasca bani, deci a fura nu e a fura in romania ta
      – care sunt destinele distruse? felix, mazare, nicusor constantinescu, udrea?
      – care e rata de achitare? sa-ti spun eu cam la nivelul UE
      – daca un procuror acuza, si acuzatul este eliberat inseamna ca procurorul e vinovat? nu ai mai auzit de judectori care au luat spaga ca sa inchida ochii? de ce doar procurorii sunt vinovati? binenteles sunt si procurori care-si fac treaba rau.
      – lumea civilizata spune ca sectia asta speciala nu prea e in regula, ca e ca un soi de politie politica, si eu am incredere in lumea civilizata. Prin lumea civilizata se intelege ala de zice ca nu e in regula sa furi
      – DNA-ul deja face investigarile aceastea ale magistratilor, si cu rezultate!! de ce ne trebuie o persoana de mana a 2-a si o sectie speciala inventata de un partid de infractori?

    • Aberezi. Sunt destule cazuri de procuriri, judecatori si avocati care au fost condamnati pentru fapte ca cele mentionate. Nu s-a inventat apa calda cu sectia speciala. Singura deosebire la sectia speciala e ca e alcatuita cu menbri numiti doar de o parte a sistemului judiciar (judecatori) si de guvern (ministrul justitiei). Unde sunt procurorii in schema? Societatea civila? Presedintele?
      Astia de acum au painea si cutitul, si culmea, tot ei sunt cei care se autoancheteaza daca cineva ii acuza de abuzuri. Asta e mizeria adevarata.

    • Pt toti cei care cred ca sunt un postac psd-ist….
      Sa va dea D-zeu sa aveti parte cum au avut urmatorii:Rusanu,Horia Georgescu,Ingrid Mocanu,primarul de la Râmnicu Vâlcea, Rarinca si multi altiiOameni ăștia au facut pușcărie degeaba fratilor!!!Au fost achitați!!!Stiti voi vreun magistrat care sa fi plătit pt ororile comise?!

    • bai BOULE, faptul ca au fost achitati inseamna ca nu s-a putut demonstra fapta, nu ca nu au facut-o neaparat!!! mai taci si mai citeste.
      Rusanu: a fost achitat nu a facut puscarie. despre ce dracu vorbesti???
      Rarinca- s-a demonstrat ca e mincinoasa, dar nu a facut puscarie, asa ca despre ce dracu vorbesti? minti la toate.
      https://www.digi24.ro/opinii/cazul-rarinca-2-sau-lectia-de-manipulare-si-discreditare-546901

      te referi la arestul preventiv? pai asta e legea tati, s-a considerat ca nu pot fi lasati in libertate. a durat mult procesul? pai multumeste-le alora care au facut posibil procesul de justitie asa lung.

      ura si la gara, confunzi achitarea cu facutul puscariei. toti aia de care vb s-au umplut de bani si au RAMAS CU EI! si aoleo, au suferit. ma pis pe ei si pe aia de le plang de mila!

    • pt @Andrei
      Asa cum probabil stii, magistratul onest Adina Florea are dosar la SS unde ea este procuror – sef. E atat de onesta incat se auto – ancheteaza. Ar trebui ca toti procurorii sa aiba posibilitatea sa se autoancheteze, toti procurorii au drepturi egale in fata legii.

  4. Fermierii occidentali au inceput sa vopseasca vacile cu dungi asemanatoare zebrelor ca sa le apere de insecte , asa trebuie vopsite si lichelele pesediste de la varful politicii romanasti , sa se familiarizeze cu decorul de la Rahova .

  5. @Nicolae Bian & Redactia

    „…Semnatari, membri CSM:

    jud .Andrea Annamaria Chis proc. Tatiana Toader, jud. Mihai Andrei Balan proc. Florin Deac, jud. Mihai Bogdan Mateescu, proc. Tatiana Toader, proc. Florin Deac, proc. Mihai Cristian Ban, proc. Nicolae Andrei Solomon…”

    Cei 7 evanghelisti erau 9 sau vita-vercea…. Luca si Matei……

    Mai revizuiti si voi articolul inainte de a-l publica!!!

  6. @Nicolae Bian & Redactia

    Semnatari, membri CSM:

    jud .Andrea Annamaria Chis proc. Tatiana Toader, jud. Mihai Andrei Balan proc. Florin Deac, jud. Mihai Bogdan Mateescu, proc. Tatiana Toader, proc. Florin Deac, proc. Mihai Cristian Ban, proc. Nicolae Andrei Solomon

    Cei 7 evanghelisti erau 9….. fara Toader si Deac in dublu exemplar!

    • Ho, ca te-am auzit, va zica asta te deranjeaza pe tine in mod expres la stirea asta, nu mizeria si ordinariile psdiste!

  7. CIUMA ROSIE trebuie sa dispara! PSD este un CANCER pentru Romania. Cu astfel de specimene vom ramane mereu o tara subdezvoltata.

  8. Chestia cu CCR e doar o fenta care ar trebui sa sensibilizeze opinia publica pentru ce poate pati Viorica Dancila, si ce I se va intampla.
    Cheia problemei este presedintia care poate cere punerea VVD sub acuzare dupa aceasta declarative care nu lasa loc de intrors oricum ai da-o. Femeia spune sus si tare ca daca vin aia la putere vor face dosare, iar daca ramane ea, nu se vor face dosare. Daca nici asta nu inseamna abuz in serviciu atunci nu stiu ce mai poate fi ala

  9. cat de prost poti sa fii ?!
    siij face doar politie politica !

  10. Si oamnii din CCR vor face acelasi lucru pe care l-au facut cu Dragnea. Vor trage de timp pana cand (spera ei) Dancila va pleca din peisaj singura, sau cu forta. Abia atunci vor venii cu penele umlfate si vor da un verdict.

  11. Desființarea tuturor imunităților și la pușcărie cu hoții care s-au trezit în mână cu banii populației.

  12. Trebuie plangere penala ptr. Premiera ,nu numai ca stirbeste autoritatea judecatoreasca , ci si ca acopera persoane cu dosare in justitie, in structurile politice si administrative e, fapta intolerabila ptr. un prim ministru al unui clamat Stat de drept al UE , sec 21

  13. Care independenta, mai javrelor, alta decat cea financiara?!

  14. Justitia romana e un mare, mare, cacat.

  15. Ar fi bine sa fie citit cu mai multa atenție transcriptul așa cum a fost el captat(si nu interpretarea magistraților)și veți înțelege cu adevărat ce a vrut sa spună Dancila și la ce s-a referit.Ultima fraza este relevanta.Lumea insa răstălmăcește .