G4Media.ro

Rușii reiau un program din perioada sovietică: Antrenamentele militare revin în școli/…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Rușii reiau un program din perioada sovietică: Antrenamentele militare revin în școli/ Cel puțin 140 de ore de pregătire pe an

Ministrul rus al Educației, Serghei Kravstov, a declarat că antrenamentele militare vor reveni în școlile din Rusia în septembrie anul viitor, potrivit celei mai recente actualizări a Ministerului britanic al Apărării, transmite The Guardian.

Programul este susținut de Ministerul rus al Apărării, care precizează că nu mai puțin de 140 de ore pe an școlar ar trebui să fie dedicate acestei pregătiri.

„Acesta reia un program din perioada sovietică în care elevii aveau pregătire militară obligatorie, program care s-a încheiat în 1993. Această pregătire includea situații neprevăzute în cazul unui atac chimic sau nuclear, prim ajutor și experiență în mânuirea și tragerea puștilor Kalașnikov”, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

„Oficialii ruși au încercat să reînvie această pregătire în 2014, după invazia Rusiei în Crimeea. Se spera că inițiativa va îmbunătăți calitatea recruților. Opt ani mai târziu, puține lucruri s-au schimbat, iar calitatea recruților ruși rămâne slabă, cu un moral scăzut și o pregătire limitată”.

Acesta adaugă că această formare intenționează probabil să pregătească studenții cu abilități militare pe măsură ce se apropie de vârsta de recrutare și să crească gradul de participare la acțiunile de mobilizare. De asemenea, este probabil ca această inițiativă să facă parte dintr-un „proiect mai amplu de a insufla populației rusești o ideologie a patriotismului și a încrederii în instituțiile publice”, a adăugat Ministerul Apărării.

Context

Autoritățile ruse construiesc „cel mai mare” centru de educație militar-patriotică pentru tineri în nord-vestul țării, pe fondul unei militarizări tot mai accelerate a tineretului, scrie The Moscow Times la finalul lunii august.

Centrul de învățământ Avangard din regiunea Vologda ar trebui să organizeze prima sa tabără de antrenament în 2023, iar 5.000 de copii și adolescenți ar trebui să treacă prin porțile sale în fiecare an, potrivit site-ului de știri cu tematică despre cel de-al Doilea Război Mondial pobedarf.ru.

Liceenii și studenții de acolo vor practica acitivități de tir, vor învăța abilități de navigație și vor dobândi cunoștințe în domeniul roboticii și al utilizării dronelor, a declarat guvernatorul regiunii Vologda, Oleg Kuvșinnikov, citat de site-ul menționat.

„Am început să creăm cel mai mare centru de instruire și metodologie a educației militar-patriotice [din nord-vestul Rusiei] la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin și cu sprijinul Ministerului rus al Apărării”, a spus el.

„Vom pregăti elevii de liceu și de colegiu pentru serviciul militar, educația militar-patriotică și dezvoltarea fizică”, a declarat Kuvshinnikov la un consiliu al profesorilor din această săptămână.

Primul centru de predare Avangard s-a deschis într-un vast parc cu tematică militară din afara Moscovei în 2020.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în luna mai a acestui an că centrele de educație militar-patriotică pentru tineri Avangard vor fi construite și în alte orașe rusești cu o populație de peste 100.000 de locuitori.

Centrele de educație fac parte din eforturile Kremlinului de a crește o nouă generație de cetățeni loiali, care includ o Armată a Tineretului în creștere rapidă, programe de televiziune orientate spre tineret, precum și patriotism și istoria războiului în legea educației din Rusia.

Sondajele de opinie arată că rușii mai tineri sunt în general mai puțin predispuși să sprijine așa-numita „operațiune militară specială” a țării lor în Ucraina decât generațiile mai în vârstă.

De când a început invazia, autoritățile ruse au extins învățământul obligatoriu de istorie patriotică pentru a include copiii de șapte ani, au ordonat numirea de consilieri școlari „patrioți” și au modificat programa școlară pentru a-i învăța pe liceeni despre Ucraina dintr-un punct de vedere favorabil Kremlinului.

Putin a consacrat educația patriotică în programa școlară a Rusiei în 2020, ca parte a controversatelor reforme constituționale care i-au permis președintelui să își prelungească guvernarea de 20 de ani până în 2036.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Perioada sovietica este in continuare fara pauza de peste 100 de ani la ei. Asa cum perioada PCR se continua la noi sub alte denumiri,FSN,PDSR,PSD si mai nou PNL de peste 70 de ani.

    • Am putea vota cu USR sau REPER, dar noi vrem hoți în continuare.

    • Am vazut ca un procent de 5% voteaza cu USR sau Reper ( cine o mai fi si astia )
      Sunteti pe drumul cel bun..cu siguranta faceti ceva bine de tot.

    • Bine spus !Ce pastele masii de istorie a revolutiei or sa invete copii astia in licee tov Klaus ?Ca tot popurul roman stie ca tara asta e prada oligarhilor si are la baza noii oranduiri sistemul vechi comunist,stalinist al celor cu privilegii,al Stataului care controleaza tot,care are mereu dreptate, condus de o minoritate(mereu aceeasi) calca tot in piciare si subjuga tot.Numai unora li se permit studii si diplome furate,salarii si pensii nemeritate si nesimtit de mari,hoteluri finute si gratuite in statiuni bune in timp ce ceilalti cetateni nu-si permit nici macar o noapte de week end pe an acolo,etc.Occidentul e asa prost ca nu vede si nu miroase nimic nici daca ai dai cu ele pe la nas(nu degeaba au putut face rusii mizeria asta acum).Doar olandezii vad si nici nu vor sa accepte mizeria romaneasca ajunsa la nivel de frunte in Europa,pana la cele mai inalte nivele si cercuri.Vreti Schengen,ai dracu…

  2. In Romania cam atat este procentul celor care au un grad de instruire dezvoltat care-i ajuta sa poata gandi fara sa sune un prieten de la A3,RTV…etc

  3. Astia chiar nu realizeaza ca razboiul modern nu se face cu cavalerie si infanterie? Inca din ww1 se stie ca o linie de mitraliere nu poate fi trecuta decat cu artilerie etc. Au avut printre cele mai bune tancuri si au fost spulberate de javeline la purtator. Au printre cele mai bune avioane de vanatoare si elicoptere si aceeași poveste. Nu Nato sau ucrainienii le creaza probleme cat diferenta tehnologica si de strategie. Valabil si pentru chinezi
    in proportie exponentiala in caz ca le casuna pe Taiwan.

  4. Si polonezii fac la fel din acest an scolar. Pe cand si in Romania?

  5. Au trecut degeaba 80 de ani peste ruși. In curând barba si rubașca vor fi obligatorii…
    Țarina Ecaterina a cheltuit peste 4 miliarde de euro in bani actuali cu amanții vremurilor ei….
    Mujici au fost, mujici îs încă….