G4Media.ro

Rusia va testa la vară submarinul cu propulsie nucleară Loşarik, după ani…

Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia va testa la vară submarinul cu propulsie nucleară Loşarik, după ani de reparaţii

Submarinul rusesc de mare adâncime AS-13, cu propulsie nucleară, cunoscut sub numele de Loşarik, va ieşi pe mare pentru teste în iunie sau iulie, după reparaţii care au durat câţiva ani, transmite miercuri agenţia de presă de stat TASS, preluată de Reuters, transmite Agerpres.

O sursă militară neidentificată a agenţiei ruse a declarat că „reparaţia lui Loşarik este aproape încheiată” şi „după unele lucrări rămase, s-a planificat să iasă pentru teste în iunie sau iulie anul acesta”.

Submarinul lansat în 2003 este una din cele mai secrete nave de acest tip din flota rusă. În 2019, un incendiu la bord a provocat moartea a 14 marinari, iar de atunci Loşarik a fost în reparaţii.

După accident, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că submarinul are propulsie atomică, însă „elementele nucleare” au fost complet izolate faţă de incendiu.

Sursa – despre care TASS afirmă că este bine informată privind problema – susţine că după reparaţii submarinul îşi menţine capacitatea de scufundare la 6000 de metri. Agenţia a transmis anul trecut că coca din titan nu a fost deteriorată.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2002, preşedintele rus Vladimir Putin a acordat prioritate întăririi capacităţilor militare, afirmând că Moscova îşi va moderniza în continuare forţele nucleare şi îşi va menţine pregătirea pentru luptă la un nivel ridicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Redactia, atentie la traducere!. Adancimea din penultimul paragraf este de 6000 ft (picioare), adica sa zicem 2000 m rotunjit, care oricum este mult pe langa adancimena de 600 – 1000 m la care pot ajunge submarinele militare uzuale. La 6000 m inca nu a ajuns niciun submarin care sa se si intoarca de acolo si probabil nici nu va ajunge vreodata.