G4Media.ro

ISW: Rusia ar fi testat marți „internetul suveran”, ceea ce a făcut…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr - Adam Baker

ISW: Rusia ar fi testat marți „internetul suveran”, ceea ce a făcut ca unele rețele de socializare interzise, precum Facebook și Instagram, să fie „disponibile temporar” fără VPN

Un test al „internetului suveran” al Rusiei ar fi putut fi la originea faptului că unele aplicații ale rețelelor de socializare, precum Facebook și Instagram, au devenit marți temporar disponibile fără o rețea privată virtuală (VPN), potrivit analiștilor militari, relatează Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Rusia „probabil” a testat „un element” al sistemului, care ar putea să o izoleze în cele din urmă de rețeaua globală.

Surse rusești au raportat „mai multe întreruperi generalizate” ale platformelor de socializare acceptate, precum Telegram și YouTube, precum și disponibilitatea pentru scurt timp a unor site-uri interzise, inclusiv Instagram, Facebook și Twitter, a precizat ISW.

Relatările media au citat proiectul pentru drepturile omului „Network Freedoms”, potrivit căruia Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, ar fi putut să fi accesat setările legate de „mijloacele tehnice de contracarare a amenințărilor”.

Între timp, un oficial al Dumei de Stat a Rusiei, Anton Tkachev, a declarat că autoritatea de reglementare a cauzat întreruperea „în timp ce testa și reconfigura porțile de acces pentru a identifica și închide «blocajele» către conținutul interzis”, potrivit ISW.

Un eventual test al internetului suveran al Rusiei a fost, probabil, un efort de „întărire a controlului asupra unor aspecte individuale ale spațiului informațional rusesc”, a declarat thinktank-ul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai după ce distruge sateliții inamici cu arma spațială nucleară are nevoie de internet pentru ruși!