G4Media.ro

Rusia: Duma de Stat este gata să amâne recunoașterea independenței regiunilor secesioniste…

Sursa foto: duma.gov.ru

Rusia: Duma de Stat este gata să amâne recunoașterea independenței regiunilor secesioniste din Ucraina

Camera inferioară a parlamentului Rusiei ar putea să urmeze indicaţiile guvernului privind apelul la recunoaşterea independenţei celor două regiuni secesioniste din estul Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Duma de Stat urmează să stabilească lunea viitoare data votului asupra iniţiativei unui grup de deputaţi; aceştia au propus să i se ceară preşedintelui Vladimir Putin să recunoască cele două republici autoproclamate, Doneţk şi Luhansk.

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat vineri că „este o problemă foarte serioasă, crucială. Discutăm despre apărarea vieţilor cetăţenilor şi compatrioţilor noştri”.

Volodin a anunţat noi consultări, în cadrul căror s-ar putea cere ministerului de externe sau altor structuri guvernamentale să îşi precizeze poziţia, ceea ce potrivit Reuters ar însemna o amânare.

Recunoaşterea oficială a regiunilor controlate din 2014 de separatiştii pro-ruşi ar intensifica şi mai multe tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, aflate deja la cote ridicate după concentrarea de trupe ruseşti la frontiera ucraineană.

Preşedintele camerei a precizat că doar două grupuri parlamentare – comuniştii şi Rusia Dreaptă, care au împreună doar 85 de deputaţi din totalul de 450 – doresc votarea imediată a apelului către Putin.

Decizia se va lua probabil într-un consiliu format din parlamentarii cu funcţii de conducere.

Volodin este membru al partidului pro-prezidenţial Rusia Unită, care domină atât Duma, unde are 325 de deputaţi, cât şi peisajul politic din întreaga ţară. El a declarat că formaţiunea sa susţine o altă idee: trimiterea de echipamente militare şi alte ajutoare în regiunile separatiste.

Sursa foto: duma.gov.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Deci cele 2 regiuni nu sunt altceva decât masa de manevra.

  2. Acesta ar putea fi scenariul de final. Dintre toate scenariile de conflict, acesta ar putea fi considerat ca cel mai putin daunator. Eventual, s-ar putea produce fara a fi tras macar un foc de arma. E greu de presupus ca Ucraina ar riposta la declararea independentei printr-un atac armat, in conditiile mobilizarii armatei ruse de la granita, care ar primi pe tava pretextul unei invazii. Nimeni nu doreste declansarea unui conflict intre cele doua armate. Ar ramane de vazut care ar fi nivelul de risposta al Occidentului (anvergura sanctiunilor).
    Discutabil ar fi insa castigul rusilor, care n-au nevoie de o regiune care produce doar haos; i-ar ajuta in schimb sa-si spele imaginea in intern, unde propaganda i-ar crea (iarasi) lui Putin aura de lider mondial, prin biroul caruia s-au perindat lideri ai marilor cancelarii occidentale.
    Prin comparatie, Occidentul ar iesi mai castigat prin redobandirea unei coalizari si prin refacerea unui front comun solid in fata unui atentat la valorile sale.
    Evident, nu asta a fost scopul cu care a iesit Putin la atac, care a sperat (si poate mai spera) ca presiunea exercitata sa-i aduca concesii importante din partea NATO. De vazut daca se va multumi cu atat sau va escalada conflictul. Pe termen scurt ar putea inregistra victorii militare, dar pe termen mediu/lung Rusia nu ar putea face fata izolarii si sanctiunilor.
    Pana la urma, poate comparatia castigurilor/pierderilor intre cele doua parti (Rusia si NATO) nu e la fel de importanta ca lectiile pe care China le invata cu ocazia asta. Aparent, pariul lui Biden e cu Putin si Rusia, dar miza cu China e mult mai mare, iar acum se trimit semnale in toate partile.

  3. Ce te faci că după 90 au plecat în lumea lângă 11 milioane de ruși. La mintea Dumei de stat, te trezești că le trimite armament și acestora că de, viețile acestora trebuie aparate. Ei trăiesc în lumea lor, o lume a absurdului. Ei nu gândesc că prt. totdeauna, ucrainienii le vor fi dusmani. Ei vor să continue în prostia comuniștilor, înaintașilor. Noi spunem că, ce naște din pisică, șoareci mănâncă.

  4. Tot asa au „sustinut conationalii”, finlandezi de altfel, când au invadat Viipuri (azi Vyborg, Rusia), etc.