G4Media.ro

România, pe primul loc în UE la cheltuielie cu mâncarea. Ce țări…

sursa foto: Pixabay.com

România, pe primul loc în UE la cheltuielie cu mâncarea. Ce țări plătesc cel mai puțin pentru alimente din Europa

În România, cea mai mare parte a banilor dintr-o gospodărie se alocă pentru alimente și băuturi răcoritoare, aproape o treime (27,8 la sută), conform datelor Oficiului European de Statistică Eurostat, date publicităţii luni. România este urmată de lituanieni (20,9%) și estonieni (19,6%) și de bulgari (19,1%),  transmite Mediapool.

Gospodăriile bulgare alocă 19,1 la sută din bani în acest scop. Cel mai puţin plătesc pentru mâncare în Marea Britanie (7,8 la sută), Irlanda (8,7 la sută), Luxemburg (9,1 la sută) și Austria (9,7 la sută).

În 2018, gospodăriile în UE au cheltuit peste 1.047 trilioane de euro (6,6 la sută din PIB-ul Uniunii) pentru alimente și băuturi nealcoolice, conform statisticilor europene.

Aceasta echivalează cu 12,1 la sută din cheltuielile totale de consum și este a treia categorie ca volum de cheltuieli, după cele pentru „locuință, apă, energie electrică, gaze și alţi combustibili” care deţin un procent de 24% și pentru „transport”, cu 13,2 la sută din cheltuielile gospodăreşti.

Cea mai mare scădere a costurilor alimentare este înregistrată în Lituania, iar cea mai puternică creştere este în Republica Cehă și Slovacia

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. REDACTIA, exercitiu de clasa a V-a, pentru voi:

    Care este diferenta intre „România, pe primul loc în UE la cheltuielie cu mâncarea” si „România, pe primul loc în UE la ponderea cheltuielior cu mâncarea„? 💡

    Cand copiati fara sa intelegeti ce copiati (am mai vazut prostia asta scrisa pe hotnews, parca), luati 5(cinci) ca v-ati luat dupa altii, dupa care vi se scade nota la 2 (doi) pentru ca nici macar n-ati inteles ce copiati! Rusine mare, pentru o redactie cu pretentii … 🙁

    PS: Si voi sunteti aia care o sa incercati sa explicati publicului ca_cota unica nu inseamna ca platesc toti la fel, pentru ca 16% dintr-o mie inseamna 160 lei, pe cand 16% din o suta de mii inseamna 16.000 lei, ceea ce inseama mult mai mult, nu?
    Pai … mai bine sa nu o faceti, ca vorba cantecului, „sa nu faci lectii cu copilu’, ca-i distrugi viitoru’” 😆

    • SANITAR „exercitiu de clasa a-II-a „pentru”troli:

      „Care este diferenta intre ” 160 lei” si „16.000 lei” ? ?
      Si ce „notă” trebuie „luată” ca să se „scada la 2(doi) „când nu înțelegeți fără să copiați ( „am mai văzut prostia asta si la” alți troli) „pentru ca nici macar n-ati copiat” ca sa intelegeti! „Rusine mare, pentru o” unitate” cu mijloace specifice… ?

      „PS: ” Acuma se vede cine a „facut lectii cu copilu'”, dupa ” viitorul” pe care l-a avut. „Mai bine nu o faceau” după manualul ăla expirat de 40 de ani, scris cu litere chirilice.
      „Si” astia „sunt aia care sa incerce să explice publicului” țintă cum e „vorba cantecului”, ăla ciripit’” ?

    • Papuşa, mai umbla prin codu’ bot-ului …

    • Foarte bine zis. Nu cred totusi, ca sunt prea multi care gandesc asa. Multumesc!

    • Asa e! Exact asta voiam sa le scriu.

    • I-auzi, ”codu’ bot-ului”, știe sanitaru’ da ‘ ține pentru el, secretos nevoie mare. Așa îi învață, de mici. Știe, da ‘ se-nșală, ”papușa”. D-aia e frumos.

  2. Sa spunem mai simplu, că am auzit prostia asta si la un post de radio FM – deci multi nu pricep.
    Iau niste date ipotetice, nu stiu cifrele reale.
    România – salariu mediu net 1000 euro. Cheltuie lunar pe mâncare 500 euro, Rezulta 50%.
    UE – salariul mediu 3000 euro. Cheltuie lunar pe mancare 1000 euro. Rezulta 33%.
    Deci romanii cheltuie 500 euro, dar 50%, iar în UE 1000 euro, dar 33%.
    Acum pricepeți???

    • e un rahat de articol scris pt clickbait
      a mai fost unul asemanator acum cateva zile… m-am abtinut sa comentez

    • Nu e vorba de valoarea actuala ci de procentajul din salar pe care îl dai pe mancare, indiferent de salariul mediu din țară. In loc sa dai un ~10% din bani pe mancare precum cei din UK, dai aproape o treime din banii câștigați pe mancare, nu îți rămân mulți pentru alte treburi. Eu așa vad situația, nu cred ca e relevantă valoarea numerica.

  3. Probabil ca vor fi destui care, dupa ce citesc un asemenea articol, raman cu ideea ca mancarea din Romania e de 4 ori mai scumpa decat in Marea Britanie 🙂

    • Cel putin 2 articole pe zi scrise cu curu’!

  4. Ce-am preluat eu din asta e următorul aspect: în UE, cheltuielile cu casa sunt pe primul loc ca pondere din venituri, 23%, după aia transportul cu 13%, și de-abia după aia mâncarea cu 12%.
    Adică dăm de 2 ori mai mult pe chirie și încălzire decât pe mâncare. Ceva e greșit când mâncarea, adică niște produse foarte complicate, perisabile și cu canale de distribuție complexe, ajunge să coste jumate din chiria pe un mijloc fix care nici nu are cine-știe-ce inteligență înglobată.

    După care transportul e mai scump decât mâncarea… Păi se știe că prețul transportului este dat, în mare măsură, de prețul combustibilului care este, trei sferturi din el, numai accize, taxe.

    Totul pe lumea asta e pe dos.