G4Media.ro

Rise Project: Apartament și vilă de sute de mii de euro cumpărate…

Sursa Foto: Rise Project

Rise Project: Apartament și vilă de sute de mii de euro cumpărate de Călin Georgescu în Austria / Cum a făcut primul milion cu gruparea Mazăre din Constanța

Critic constant al Occidentului, candidatul la președinție Călin Georgescu a investit mai mulți bani în Europa decât în România. Cel puțin în proprietăți. Familia Georgescu și-a petrecut mare parte din ultimii ani în Austria, unde a și investit sute de mii de euro în imobiliare, relatează Rise Project.

Împreună cu jurnaliştii de investigaţie ai publicației Profil, din Austria, am identificat câteva dintre achiziţiile făcute de cuplul Georgescu în ultimii cincisprezece ani.

Prima tranzacție are loc în 5 iunie 2011, când familia Georgescu semnează un contract de vânzare cumpărare pentru un apartament în valoare de 110 mii de euro, într-o localitate de lângă Viena. În acest moment, Călin Georgescu începe al doilea an de activitate în poziția de raportor la ONU.

Imaginile satelitare sugerează că vechea clădire, pe care a cumparat-o familia Georgescu, a fost demolată și în locul ei a fost construită o nouă vilă.

Cinci luni mai târziu, în 3 noiembrie 2011, soții Georgescu cumpară a doua proprietate în Austria. Este vorba despre o vilă pentru care plătesc 410 mii de euro. Imobilul se află în Alland, localitate pitorească care se întinde pe niște coline împădurite la doar 30 de kilometri de Viena, capitala Austriei.

Documentele obținute de RISE și cronologia tranzacțiilor sugerează că parte din bani ar fi venit din România, unde cuplul Georgescu a făcut primul milion de euro cu o altă tranzacție imobiliară. Banii au venit de la un membru al tandemului PSD Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu, grupare care numără ani grei de închisoare pentru corupție, multe retrocedări ilegale și combinații imobiliare pe litoral.

În 25 iulie 2011, omul de afaceri Husein Ozghen, apropiatul grupării din Constanța, cumpără cu 4.27 milioane de RON (aproape 1 milion de euro) o proprietate imobiliară, iar banii sunt încasați de Cristela Georgescu, soția candidatului la prezidențiale.

Era o vilă din Corbeanca de 126 de mp și un teren de 533 de metri pătrați. În istoricul acestei proprietăți figurează Andrei Deak de la care Cristela Georgescu achiziționase în 2006 un imobil cu doar 23.000 de euro.

Contactat telefonic, Andrei Deak și-a amintit mai greu detaliile tranzacției. Dar, a confirmat-o.

“Am construit vile în Corbeanca și le-am vândut. Nu îmi amintesc de doamna Georgescu, cu siguranță am vândut prin mandatar. (…) Dacă așa spune tranzacția, că a fost vorba de 23 de mii de euro, înseamnă că așa a fost”.

Andrei Deak s-a născut la Moscova, în URSS, dar locuiește în România. Conform CNSAS a fost recrutat în 1979 de Securitate și a semnat un angajament pe vremea când era ghid turistic în cadrul agenției de stat BTT. A dat informări plătite cu privire la studenții străini veniți în România și turistii, cu predilecție cei din SUA sau Marea Britanie. A purtat numele conspirativ Andi. Din documentele consultate de RISE rezultă că înainte de 1989 acesta făcea drumuri dese în URSS, unde locuia familia lui. CNSAS a solicitat constatarea calității de colaborator al Securitatea, dar Deak a câștigat procesul în instanță.

„Instanța observă că reclamantul a furnizat informații cu privire la propriile sale legături cu cetățeni străini, formate în considerarea activității sale profesionale sau la solicitarea organelor de securitate, iar nicidecum cu privire la relațiilor altor persoane cu cetățeni străini sau români stabiliți în străinătate.

Nefiind prin urmare, întrunită cerința ca informările să vizeze activități sau atitudini potrivnice regimului, instanța consideră inutilă analizarea dacă furnizarea informațiilor viza îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale ale omului, cât timp cele două cerințe trebuie întrunite cumulativ”, se arată în decizia magistraților.

Citește integral pe Rise Project

Citește și

EXCLUSIV Călin Georgescu, care susține că pune România pe primul loc, a locuit în Austria opt ani. El susține că nu s-a mutat cu jobul în altă țară pentru că ”mi-a plăcut în Austria, o țară foarte frumoasă” / Soția sa a anunțat că și-au cumpărat o proprietate în România abia ”acum 3 săptămâni”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Haiduc modern: ia de la stat si isi da lui.

  2. 43x în 5 ani. Buna investiția. 23k în 2006 era o garsoniera în DR. Taberei.

  3. Merita sa se specifice in articol: contractele de vânzare-cumpărare de imobile sunt considerate date de interes public in Austria! Orice cetățean are dreptul sa faca o cerere si sa intre in posesia unei copii! Sper ca si in Romania sa se ajunga la un astfel de grad de transparență.

  4. Bănuiesc că toate „informațiile” astea au fost verificate și cu incriminații, așa cum cere deontologia media. Că altfel pot fi căutări in carul cu fân, doar-doar se mai găsește vreun ac cu care să fie înțepat un candidat, după ce a fost făcut in toate felurile și s-a dovedit că au fost mistificări sau încercări de denigrare, care la alții in mod bizar, nu s-au aplicat…

    • Dupa cum am spus si mai sus, partea ce tine de proprietățile din Austria e informatie publica – oricine poate cere datele astea online – inclusiv tu. Inteleg ca alte date sunt greu de verificat, dar macar partea asta e 100% adevarata

  5. Vedem o tranzactie imobiliara in care vanzatorul a facut profit. Si Gigi Becali s-a imbogatit asa pentru ca a speculat cresterile de pret, si multi altii. Inainte de 2006 preturile erau jos, si eu am cumparat in anul acela si stiu exact. Mai vedem o interpretare fara dovezi, o insinuare fara vreo logica: „daca cumparatorul este cunoscut prin aparenenta la un grup, hai sa il asociem si pe vanzator cu grupul ca sigur au facut ei ceva rau impreuna”. Si daca au cumparat de la unu nascut in Rusia , vai ce ingrozitor” tot asa vai ce destepti suntem noi ca ne-am documentat si am investigat” Cat ati luat pe articol? Sau e doar un simplu ordin de rutina de la „CIA de Dambovita” cu miros de ceapa verde?