G4Media.ro

Risc de avalanșă în patru masive din țară până marți seară /…

Sursa Foto: Facebook

Risc de avalanșă în patru masive din țară până marți seară /  În Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și în Călimani-Bistriței-Ceahlău meteorologii anunță risc însemnat de avalanșă

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în mai multe masive muntoase, în următoarele 24 de ore.

În munții Făgăraș, la peste 1.800 metri, zăpada va continua să se taseze uşor, iar în partea superioară se va menţine stratul instabil şi cu rezistenţă relativ redusă acumulat în ultima săptămână şi care depăşeşte pe alocuri 30 – 40 centimetri, mai ales pe versanţii nordici, precizează ANM.

Acest strat este depus peste stratul mai vechi şi în mare parte îngheţat. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă.

Din cauza greutăţii zăpezii recent depuse, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, în special în jurul prânzului, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe, a transmis ANM, potrivit Buletinului nivometeorologic.

În Bucegi, la peste 1800 m, stratul de zăpadă va continua să prezinte în continuare rezistență și stabilitate scăzute în primii 30-40 cm.

”Acest strat este depus peste vechiul strat de zăpadă, care este înghețat și are o rezistență crescută spre bază. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. În zona crestelor sunt cornișe, iar în zonele adăpostite acumulări însemnate. Pe pantele suficient de înclinate, acest strat poate aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe ale stratului”, se precizează în comunicat.

La altitudini mai mici de 1800 m, mai ales în etajul altitudinal 1600-1800m, stratul de zăpadă recent depus depășește local 20-25 cm, iar precipitațiile temporar lichide așteptate și temperaturile în creștere vor umezi în continuare zăpada.

Vor fi condiţii pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări, anunță ANM.

În munții Țarcu-Godeanu există de asemenea risc de avalanșă însemnat, la fel ca în masivele Călimani, Bistriței și Ceahlău.

Și în munții Parâng-Șureanu, ca și în munții Rodnei, meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanșă în următoarele 24 de ore, până marți, 11 aprilie, la ora 21.00.

La peste 1800 metri, stratul de zăpadă de 20-30 cm sau care poate depăși local 25-30 cm, instabil, peste cel acumulat în ultima săptămână va prezenta în continuare rezistență scăzută. Iar stratul depus din partea superioară va putea aluneca peste cel vechi și compact, ducând la declanșarea spontană a unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...